Straszny tłok zrobi sie przy wejściu
IX Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, 12.05.2012 - przymiarki
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziStraszny tłok zrobi sie przy wejściu
Comment
-
-
Dojrzała we mnie następująca koncepcja:
WWP, jak zwykle druga sobota maja - rozkład jazdy:
09.00-14.00 - cykl wykładów specjalistycznych (2 lub 3) - na pewno jeden o enzymach - czekam na zapotrzebowanie na inne tematy. Przewidywany koszt od osoby 30 zł za całość (reszta pokryta zostanie z kasy od sponsorów).
14.00-16.00 piwowarzy z piwem rozgoszczą się w podziemiach, odbiorą okolicznościowe koszulki oraz ewentualne inne upominki, o ile na takie wystarczy po opłaceniu części szkoleniowej i KPD i będą robić, co im się podoba, czyli, mam nadzieję, prowadzić rozmowy na wysokim piwowarskim szczeblu
16.00-18.00 - wstęp wolny dla publiczności, częstowanie piwem przy podobnym założeniu, jak ostatnio (czyli lejemy tylko do szkła festiwalowego).
W międzyczasie będzie się odbywał Konkurs Piw Domowych - ogłoszenie wyników ze sceny Festiwalowej już po godzinie 18.00 oraz wręczenie dyplomów zwycięzcom obecnym na imprezie.
Warzenie piwa też będzie się odbywało, ale zapewne w plenerze, a nie w lochach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi09.00-14.00 - cykl wykładów specjalistycznych (2 lub 3) - na pewno jeden o enzymach - czekam na zapotrzebowanie na inne tematy. Przewidywany koszt od osoby 30 zł za całość (reszta pokryta zostanie z kasy od sponsorów).Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Wykłady będą dla wszystkich, którzy te 30 zł zapłacą, oczywiście liczba miejsc będzie ograniczona wielkością sali, ale sale w Zamku duże są No, chyba, że któryś z wykładów będzie się łączył z jakimiś zajęciami praktycznymi, to ograniczymy ilość miejsc do 30.
Jakieś propozycje oprócz "Tajemnice enzymów"? Ja proponuję drożdże, wraz z oglądaniem pod mikroskopem, ile jest drożdży w drożdżu itp. I jeszcze jeden temacik by się przydał.
Liczę na duże zainteresowanie piwowarów, cena 30 zł to jak za bilet do kina, zatem oporów przed pozyskaniem wiedzy brakiem kasy nie wspomożecie
Comment
-
-
- enzymy
- drożdże
- chmiel/słód/woda?
Piszę się na wykłady.
1. jacerMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ja się pisze na wykłady
W końcu tylko 2 warki na koncie a warsztat trzeba szkolić
Postaram się coś także do tego czasu uwarzyć, na pusto przyjechać to wstyd.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
O zakażeniach to proponuję osobny panel pozaszkoleniowy z jakimś specjalistą Tylko żeby się nie otruł bidulek, boję się Browarzycielowi proponować
Comment
-
-
Zakażenia (także zakażenia drożdzy i powodowane przez drożdże) i powody piw aptecznych - to mnie interesuje najbardziej."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia09.00-14.00 - cykl wykładów specjalistycznych (2 lub 3) - na pewno jeden o enzymach - czekam na zapotrzebowanie na inne tematy. Przewidywany koszt od osoby 30 zł za całość (reszta pokryta zostanie z kasy od sponsorów).
14.00-16.00 piwowarzy z piwem rozgoszczą się w podziemiach, odbiorą okolicznościowe koszulki oraz ewentualne inne upominki, o ile na takie wystarczy po opłaceniu części szkoleniowej i KPD i będą robić, co im się podoba, czyli, mam nadzieję, prowadzić rozmowy na wysokim piwowarskim szczeblu
16.00-18.00 - wstęp wolny dla publiczności, częstowanie piwem przy podobnym założeniu, jak ostatnio (czyli lejemy tylko do szkła festiwalowego).
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WogoszJa mam taką propozycję na warsztaty. Ponieważ największe zainteresowanie piwem jest w godzinach późno popołudniowych, a wtedy zwykle piwowarzy domowi już go nie mają, to może zróbmy warsztaty przy drzwiach zamkniętych od godz. 12 do 16 czy 17. Piwowarzy zapisują się na to wejście na forum (płacą lub nie - zależy od organizatorów), ochrona weryfikuje wejście piwowarów wg wcześniejszych zgłoszeń, aby nie było przypadkowych amatorów piwa za darmochę. Na warsztatach będą wzajemne degustacje, wykłady, rozmowy itp.
Po ich zakończeniu, rozpoczyna się sprzedaż biletów lub szkła dla publiczności, która jest zainteresowana degustacją, lub/i informacjami na temat piwa. Warunek jest taki, że jak sprzeda się bilety lub szkło, to musi być dla nich piwo, żeby nie było awantur że ja zapłaciłem, a nie starczyło dla mnie piwa, bo piwowarzy rozpili je w trakcie warsztatów.
Jak do maja nie nastąpi koniec świata lub koniec euro, to myślę, że tradycyjnie przybędziemy z rollbarem.
Comment
-
-
Zmiana nastąpiła, bo nagle się okazało, że tak strasznie chcecie częstować swoim piwem, a to impreza dla Was, nie dla mnie, więc się dostosowałam. Tylko nie chcę słuchać potem jęczenia
Się Wogosz tak nie chwal, bo ja już w poście nr 15 tego tematu zaczęłam dywagacje nt. wykładów, program ostateczny jest pracą zbiorową wszystkich, którzy w tym temacie dołożyli swoje 3 grosze. Zresztą to jeszcze nie koniec, tylko zręb, bo chcę jeszcze kilka elementów uwzględnić, np. dzienniczki dla degustatorów (pomysł Amapa).
Comment
-
-
Piszę się na wykłady.
1. jacer
2. Mareks
3. przemo70Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
Comment