Mason (Marcin Chmielarz) poprowadzi tytułowy wykład. Czas trwania: min. 1 godzina, ale w praktyce łącznie z pytaniami z sali to co najmniej widzę 2 godziny wyjdzie na ten temat
Mason obiecał fotki co piękniejszych zakażeń, a nawet próbki - smacznego
Zapisy w tym temacie wzorem zapisów na szkolenie z drożdża (wpisujemy numer kolejny + nick, następny kopiuje całą listę i wpisuje się pod kolejnym wolnym numerem).
Koszt: 20 zł, przedpłata przelewem na konto, które podam jak już przyjdzie na to pora.
************************************************** ******************************
Info ze strony www.wrowar.pl :
Począwszy od tego roku wprowadzamy do Warsztatów Piwowarskich poważny element edukacyjny dla piwowarów. Do tej pory WWP miało raczej profil stawiający na zachętę do warzenia piwa, teraz przechylamy szalę w kierunku pomocy tym, którzy już piwo warzą.
W tym roku zaplanowaliśmy 2 wykłady:
Wszystko, co chcesz wiedzieć o drożdżach, a boisz się zapytać.
Prowadzi: dr Zbigniew Jarząbek
Godzina pierwsza, część teoretyczna:
1. Ewolucja drożdży
2. Morfologia drożdży
3. Jak rosną drożdże- cykl komórkowy i populacja, wielkość startera, itp.
4. Formy przechowywania
5. Podłoża do hodowli drożdży
6. Domowa kolekcja drożdży
7. Zapobieganie zakażeniom
8. Co drożdże wnoszą do piwa
9. Kontrola procesu fermentacji
Godzina druga, część praktyczna:
1. Oglądamy skosy z drożdżami (morfologia wzrostu)
2. Oglądamy drożdże pod mikroskopem
3. Przyglądamy się zakażeniom na płytkach i w butelce (gasketing)
4. Oglądamy sprzęt do hodowli drożdży- ezy, płytki petriego, probówki
5. Dyskusje wszelakie….
Wszystkie zagadnienia w formie mającej odniesienie do piwowarstwa
domowego.
Cena:
20 zł (przedpłata przelewem)
Kiedy: 12 maja, godz. 9.00-11.00
Gdzie: C.K. Zamek
II wykład:
Koszmar piwowara, czyli zakażenia w piwie.
Prowadzi: Marcin Chmielarz „Mason”
Teoria:
1. Objawy zakażenia
2. Charakterystyka zakażających drobnoustrojów:
-dzikie drożdże
-bakterie Gram ujemne
-bakterie Gram dodatnie
-killer yeast
-inne możliwe zakażenia
3. Biofilm
4. Metody rozpoznawania zakażenia, izolacji i identyfikacji
5. Jak i kiedy dochodzi do zakażenia
6. Warunki wpływające na możliwość zakażenia
7. Wpływ charakterystyki piwa na możliwość zakażenia
8. Minimalizowanie ryzyka
9. Celowe zakażenie piwa – „sour is new hoppy”
Praktyka:
1. Pokaz zakażających drobnoustrojów
2. Domowe metody identyfikacji
Cena:
20 zł (przedpłata przelewem)
Kiedy: 12 maja, godz. 11.30-13.30
Gdzie: C.K. Zamek
Można się jeszcze zapisywać: agnieszka@wolczaska.pl
Dane do przelewu:
Nr konta: BZWBK
28 1090 2398 0000 0001 1026 5186
Odbiorca:
Centrum Kultury "Zamek"
pl. Świętojański 1
54-076 Wrocław
Tytułem: Zakażenia lub Drożdże oraz swój nick z forum browar.biz, na którym odbywają się zapisy na wykłady (jeśli zgłoszenie nastąpiło mailem podanie nicka nie jest wymagane).
Jeśli wykupujesz oba wykłady wykonaj jeden przelew na łączną kwotę i zatytułuj go: Drożdże i zakażenia
UWAGA!
Bardzo prosimy o jak najszybsze dokonywanie wpłat. Pozwoli nam to ocenić, czy konieczne jest organizowanie powtórki wykładów w niedzielę oraz ewentualny dodatkowy nabór uczestników.
Zarys programu:
Teoria:
1. Objawy zakażenia
2. Charakterystyka zakażających drobnoustrojów:
-dzikie drożdże
-bakterie Gram ujemne
-bakterie Gram dodatnie
-killer yeast
-inne możliwe zakażenia
3. Biofilm
4. Metody rozpoznawania zakażenia, izolacji i identyfikacji
5. Jak i kiedy dochodzi do zakażenia
6. Warunki wpływające na możliwość zakażenia
7. Wpływ charakterystyki piwa na możliwość zakażenia
8. Minimalizowanie ryzyka
9. Celowe zakażenie piwa – „sour is new hoppy”
Praktyka:
1. Pokaz zakażających drobnoustrojów
2. Domowe metody identyfikacji
Teoria:
1. Objawy zakażenia
2. Charakterystyka zakażających drobnoustrojów:
-dzikie drożdże
-bakterie Gram ujemne
-bakterie Gram dodatnie
-killer yeast
-inne możliwe zakażenia
3. Biofilm
4. Metody rozpoznawania zakażenia, izolacji i identyfikacji
5. Jak i kiedy dochodzi do zakażenia
6. Warunki wpływające na możliwość zakażenia
7. Wpływ charakterystyki piwa na możliwość zakażenia
8. Minimalizowanie ryzyka
9. Celowe zakażenie piwa – „sour is new hoppy”
Praktyka:
1. Pokaz zakażających drobnoustrojów
2. Domowe metody identyfikacji
Zapisy w tym temacie wzorem zapisów na szkolenie z drożdża (wpisujemy numer kolejny + nick, następny kopiuje całą listę i wpisuje się pod kolejnym wolnym numerem).
Koszt: 20 zł, przedpłata przelewem na konto, które podam jak już przyjdzie na to pora.
************************************************** ******************************
Info ze strony www.wrowar.pl :
Począwszy od tego roku wprowadzamy do Warsztatów Piwowarskich poważny element edukacyjny dla piwowarów. Do tej pory WWP miało raczej profil stawiający na zachętę do warzenia piwa, teraz przechylamy szalę w kierunku pomocy tym, którzy już piwo warzą.
W tym roku zaplanowaliśmy 2 wykłady:
Wszystko, co chcesz wiedzieć o drożdżach, a boisz się zapytać.
Prowadzi: dr Zbigniew Jarząbek
Godzina pierwsza, część teoretyczna:
1. Ewolucja drożdży
2. Morfologia drożdży
3. Jak rosną drożdże- cykl komórkowy i populacja, wielkość startera, itp.
4. Formy przechowywania
5. Podłoża do hodowli drożdży
6. Domowa kolekcja drożdży
7. Zapobieganie zakażeniom
8. Co drożdże wnoszą do piwa
9. Kontrola procesu fermentacji
Godzina druga, część praktyczna:
1. Oglądamy skosy z drożdżami (morfologia wzrostu)
2. Oglądamy drożdże pod mikroskopem
3. Przyglądamy się zakażeniom na płytkach i w butelce (gasketing)
4. Oglądamy sprzęt do hodowli drożdży- ezy, płytki petriego, probówki
5. Dyskusje wszelakie….
Wszystkie zagadnienia w formie mającej odniesienie do piwowarstwa
domowego.
Cena:
20 zł (przedpłata przelewem)
Kiedy: 12 maja, godz. 9.00-11.00
Gdzie: C.K. Zamek
II wykład:
Koszmar piwowara, czyli zakażenia w piwie.
Prowadzi: Marcin Chmielarz „Mason”
Teoria:
1. Objawy zakażenia
2. Charakterystyka zakażających drobnoustrojów:
-dzikie drożdże
-bakterie Gram ujemne
-bakterie Gram dodatnie
-killer yeast
-inne możliwe zakażenia
3. Biofilm
4. Metody rozpoznawania zakażenia, izolacji i identyfikacji
5. Jak i kiedy dochodzi do zakażenia
6. Warunki wpływające na możliwość zakażenia
7. Wpływ charakterystyki piwa na możliwość zakażenia
8. Minimalizowanie ryzyka
9. Celowe zakażenie piwa – „sour is new hoppy”
Praktyka:
1. Pokaz zakażających drobnoustrojów
2. Domowe metody identyfikacji
Cena:
20 zł (przedpłata przelewem)
Kiedy: 12 maja, godz. 11.30-13.30
Gdzie: C.K. Zamek
Można się jeszcze zapisywać: agnieszka@wolczaska.pl
Dane do przelewu:
Nr konta: BZWBK
28 1090 2398 0000 0001 1026 5186
Odbiorca:
Centrum Kultury "Zamek"
pl. Świętojański 1
54-076 Wrocław
Tytułem: Zakażenia lub Drożdże oraz swój nick z forum browar.biz, na którym odbywają się zapisy na wykłady (jeśli zgłoszenie nastąpiło mailem podanie nicka nie jest wymagane).
Jeśli wykupujesz oba wykłady wykonaj jeden przelew na łączną kwotę i zatytułuj go: Drożdże i zakażenia
UWAGA!
Bardzo prosimy o jak najszybsze dokonywanie wpłat. Pozwoli nam to ocenić, czy konieczne jest organizowanie powtórki wykładów w niedzielę oraz ewentualny dodatkowy nabór uczestników.
Comment