Chyba raczej staroniemiecki (austriacki): http://www.duden.de/rechtschreibung/Zwetsche Czesi, którzy też są germanofilami mają Švestka. Mnie dziwi tylko, że nazwą, która funkcjonuje od wieków na owoc jest śliwa, ale widocznie jest moda na obce języki...
Promocje w TESCO
Collapse
X
-
Należy nadmienić, że z naszej śliwy czerpali i Słowacy (slivka) i Węgrzy (szilva). Natomiast etymologia niemiecko-austriackiej Zwetsche to trawestacja słowa określającego śliwkę damaszkę, a nie węgierkę, o której rzekomo jest mowa. Zresztą Zwetschenwasser to destylat z tych właśnie śliwek, a destylat z węgierek to Slivovitz.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziCzesi, którzy też są germanofilami...
Tajes! Wreszcie ktoś to napisał .
Czesi to w zasadzie tacy möchtegern Deutsche .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika malybierwant Wyświetlenie odpowiedziU mnie w Tesco były szkła ale nie było promocji i trza było kupić za 9,99.Niezły burdel tam mają co sklep to co innego...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robox Wyświetlenie odpowiedziTeraz te szklanki różnej maści są w przecenie, po 5 zł.
Comment
-
-
Może nie w tym temacie, ale powiedzcie co jest w zestawie Komesa ze szkłem, obecnie w Tesco. U mnie już tylko puste miejsce.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KobiNalewka Wyświetlenie odpowiedziMoże to głupie pytanie, ale czy krafty też?
wszystkie piwa butelkowe
* promocja dotyczy pojedynczych butelek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KobiNalewka Wyświetlenie odpowiedziMoże to głupie pytanie, ale czy krafty też?
Kraft też, lecz co z tego jak u mnie te kilka kraftów co stoi jest po 8,99zł lub więcej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziWszystko oprócz trzy-czteropaków czy innych packów/kartonów/zestawów
Kraft też, lecz co z tego jak u mnie te kilka kraftów co stoi jest po 8,99zł lub więcej
A myślałem żę kupię ponad 10 browarów a tu lipa .
Comment
-
Comment