Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
Wyświetlenie odpowiedzi
Zdawało mi się, że to ja pisałem coś o Nowosybirsku (właściwie o festiwalu w tym mieście), ale może coś pokręciłem Tak czy inaczej, ani na RateBeer ani Beerfestivals.org nic nie ma o rosyjskich festiwalach piwnych, a sporo się tam dzieje w temacie kraftu piwnego. W załącznikach tap lista z jednego z moskiewskich pubów.
Tutaj wspominałem o festiwalu piw domowych w Sankt Petersburgu, ale to nie jedyna taka impreza. Co pół roku (zwykle w kwietniu i listopadzie) w Moskwie odbywa się Moskiewski Festiwal Domowego Piwa. 14 maja odbędzie się 7 edycja tego święta piwowarów domowych. Jeśli spojrzy się jak wyglądał 3-ci i 4-ty i porówna z minionym w zeszłym roku 6-tym to widać jaki nastąpił postęp i jak piwowarstwu domowemu piwowarów (jak na skalę rosyjską to drobnica ) przybywa. Gdyby ktoś się wybierał odbędzie się w słodowni browaru 1516 przy ul. Абельмановской. Wstęp dla osób postronnych 500 rubli.
Również w maju (a dokładnie 7-go) w Zaporożu na Ukrainie rozpocznie się Festiwal mini- i domowych browarów Craft Beer Party. Impreza znacznie skromniejsza niż powyższa, ale i na Ukrainie dużo jest malutkich browarków, często 200 litrowych, a kraft stamtąd miał okazję testować guru polskich blogerów - sam Kopyr.
Skoro jesteśmy już przy krafcie to 11 i 12 czerwca w Moskwie odbędzie się Big Craft Day 2016, czyli coroczny i największy festiwal małych rosyjskich browarów. Jak wyglądał zeszłoroczny można podglądnąć na zdjęciach u Pawła Egorova. Adres tegorocznej edycji na plakacie poniżej. Polecam również ich profil VKontaktie. Będzie na pewno Bakunin ze swoim grodziskim Agnieszka.
No i teraz o Nowosybirsku. Myślałby kto, że to zadupie, ale przy 1,5 mln mieszkańców i tam piwa też spragnieni. Stąd i tam Крафтфест. Zeszłoroczna edycja zorganizowana we wrześniu w ogromnym hangarze (i przed nim) ściągnęła niemało ludzi. Pogoda też nie zimowa. Na razie nie ma szczegółów tegorocznej edycji, ale pewnie bliżej wakacji się pojawią. Na razie pooglądać można zdjęcia sprzed roku i śledzić profil na FB.
Nie, nie... to nie koniec
A może jednak koniec... przecież i tak nikt tam nie pojedzie
Zdrówko rosyjskim kraftem.
Comment