Anderson Valley, ka-ta-stro-fa. Amerykańska technika zawiodła
Etykiety z tego browaru są tragiczne. Absoltnie nic na nie nie działa, wrzątek, sól , rozpuszcalniki do etykiet zostaje tylko długotrwała i męcząca praca z żyletką. A efekt pocięta etykieta w marnym wyglądzie, odmoczone dłonie i myśl w głowie "po co ty się z tym tak pier..."
Witam,
jakie metody stosujecie do etykiet Olbrachta, raz próbowałem z odmaczaniem w ciepłej wodzie i porażka, kolejny raz już nie podchodziłem do sprawy. Dzięki
a jaką macie metodę na cieszyński browar mieszczański? na zimno się rwie na wrzątek od środka robi się gumka...
To jest chyba jedyna etykiety jaką spotkałem, na którą zadziałała (i to z doskonałym efektem) metoda polegająca na tym, że nic nie trzeba było robić, tylko podważyć paznokciem i odkleić Żadne moczenia, żadne wrzątki, na sucho i na zimno łapiesz i odklejasz.
A co potem z etykietą samoprzylepną? Na papier ją?
Nie zbieram etykiet ale mam kilka butelek i myślałem o zdjęciu etykiet na pamiątkę.
I jeszcze jedno pytanie. Jak rozpoznać czy etykieta jest samoprzylepna?
Ostatnia zmiana dokonana przez KajusAnt; 2013-12-11, 14:22.
Na papier i obcinamy wkoło, innej metody nie znam.
A po czym poznać? Kwestia doświadczenia Po wielu zdjętych etykietach zwykle to poznajesz. Zazwyczaj jak etykieta jest śliska, ładnie przylega itp. to jest smaoprzylepna, a takie, które wyglądają bardziej "papierowo" albo same lekko odrywają się na rogach, odmaczają sie w wodzie. Wiadomo że nie działa to zawsze, ale zawsze mozna kupic drugie piwo i spróbowac innej metody jak nie wyjdzie
Obserwuje właśnie że różnie z tymi etykietami jest. To co kiedyś napisał Pendragon może mieć jakieś znaczenie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Z ciekawości zapytam innych - czemu nie wrzątek? Przy wrzątku nie zejdzie a przy 90 schodzi, przy czym 100 stopni konserwuje klej i po ochłodzeniu już nie zejdzie? Zakładam, że nie chodzi o to, że butla może pęknąć.
Otóż przy wrzątku zdarzało mi się z etykietami samoprzylepnymi że rozkładały się na atomy razem z klejem albo klej tak stwardniał że etykietki się targały. Natomiast przy wlaniu wody temperaturze około 70-80 stopni zawsze klej robił się jak smalec i pięknie wszystko schodziło.
Oczywiście nie testowałem tego na dwóch identycznych butelkach więc to są tylko moje spostrzeżenie nie oparte na wykonanym teście. Różne są też kleje. Proponuję w takim razie najpierw spróbować przy niższej temperaturze a jak nie da rady to dopiero wrzątek.
Witam wszystkich pasjonatów piwa i nie tylko Przymierzam się do sprzedania swojego zbioru etykiet, co oznacza, że mogę go sprzedać, ale nie mam noża na gardle i nie muszę. W skład tego co posiadam wchodzą tak jak mniej więcej na zdjęciach: - etykiety powklejane w 4 segregatorach ...
Jestem w posiadaniu starej kolekcji etykiet od piw. Kolekcjonował je mój ojciec za starych czasów. Jest tego prawdopodobnie 1550 szt. Wszystkie posegregowane w 4 pudełkach. Etykiety z tego co wiem wszystkie nowe, nie odklejane. Były uzyskane poprzez korespondencję z browarami...
Może ktoś wie gdzie obecnie (2021) ważą kontraktowcy z browarów Revolta; Wiślany; Harpagan; Funky Fluid, Absztyfikant, Kraft Lab, Polanin; Brodacz , Szpunt ? Od ponad dwudziestu lat zbieram etykiety i coraz bardziej denerwuje mnie nie przyznawanie się gdzie się waży piwo. Jeżeli ktoś coś...
Podpowiedzcie gdzie były warzone te piwa?
Co do Bierhalle to pytanie czy to są etykiety z Warszawskiej Arkadii czy z innej lokalizacji? A może ogólnie dla wszystkich Bierhalle?
Bez bazy klekcjonerskiej na Browar.biz to jak bez ręki....
Comment