Odmaczanie / odklejanie etykiet z butelek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • blazers
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.10
    • 217

    a jaką macie metodę na cieszyński browar mieszczański? na zimno się rwie na wrzątek od środka robi się gumka...

    Comment

    • wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2654

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blazers Wyświetlenie odpowiedzi
      a jaką macie metodę na cieszyński browar mieszczański? na zimno się rwie na wrzątek od środka robi się gumka...
      W tej sytuacji należy dobrać odpowiednią temperaturę wody i czas jej działania na samoprzylepną folię. Nie może być wrzątek, podobnie jak w przypadku pierwszych samoprzylepnych etykiet Widawy. No i trochę cierpliwości.
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6057

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beerek62 Wyświetlenie odpowiedzi
        Z Dziadkiem Mrozem jeszcze nikt nie walczył? Wrzątek w butelce nie pomaga, zmoczenie etykiety (przypadkowe) spowodowało jej destrukcję
        Wrzątek, jakieś 5 czy 10 minut i w zasadzie nawet nie zauważyłem jak odkleiłem jednym szybkim pociągnięciem. Banał że aż chciałem kolejną

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blazers Wyświetlenie odpowiedzi
        Ponawiam zapytanie- czy ktoś już odkleił ciechanowego portera?
        Mineło pół roku od tego pytania więc może już odpowiedź znasz. Nie kojarzę ażebym miał jakieś problemy z tą etą (było to już jakiś czas temu jakby nie było) więc raczej musiała odejść bez problemów. Być może tak samo jak banderolka czyli na sucho.
        Poki co wyzwaniem jest dla mnie druga od lewej eta stąd. Wrzątas nic nie pomaga mimo że jej 10-letnie równieśniczki na (chyba) tym samym papierze tzn ety póki co 1,3 i 5 odeszły może nie błyskawicznie ale bez większej szarpaniny i w stanach na 4+ (lekkie łuszczenie farby). Kolejne podejście niebawem, tym razem będzie to zdwojona moc wrzątasa i żyletki (bez skojarzeń).
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • blazers
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.10
          • 217

          znów mam problem-tym razem chodzi o STARY BROWAR RZESZOWSKI-jak to odkleic? odmoczyć się nie daje..

          Comment

          • Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6057

            Jesli to samolepa to takowych raczej nigdy nie odkleisz klasycznym odmaczaniem w letniej/zimnej wodzie.
            Podejrzewam że skoro to brewpub to pewnie samolepy a odklejanie takowych masz opisane powyżej.
            Najlepiej opisz papier danej etykiety albo pokaż jej dobre zdjęcie na butelce i wtedy może uda się coś doradzić.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

            Comment

            • madu
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.03
              • 76

              Zastanawiam się jak podejść do etykiet z Ursa Maior.Macie już jakieś doświadczenia w tym temacie?

              Comment

              • Chmielnicki
                Porucznik Browarny Tester
                • 2012.07
                • 324

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika madu Wyświetlenie odpowiedzi
                Zastanawiam się jak podejść do etykiet z Ursa Maior.Macie już jakieś doświadczenia w tym temacie?
                Za pierwszym podejściem etykieta (Amber Ale) poszła w strzępy. Dwie kolejne moczyłem już całą noc w zlewie z dodatkiem soli (dość sporo) i odeszły całkiem ładnie - górna, cienka jak pergamin warstwa (coś jak Flying Dog). Trzeba by chyba nakleić na papier. Można też pójść drogą łatwiejszą (?): http://ursamaior.pl/piwo/birofile
                Last edited by Chmielnicki; 2013-10-26, 01:15.

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blazers Wyświetlenie odpowiedzi
                  a jaką macie metodę na cieszyński browar mieszczański? na zimno się rwie na wrzątek od środka robi się gumka...
                  Gumka powiadasz
                  Spróbuj potrzymać etę nad parą wodną a wróci do prawidłowego rozmiaru
                  Rób to tylko z głową.
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • Gringo
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2007.07
                    • 2162

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika madu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zastanawiam się jak podejść do etykiet z Ursa Maior.Macie już jakieś doświadczenia w tym temacie?
                    Gorąca woda do środka (ale nie wrzątek), schodzi jak na maśle. Żadnych strzępów, żadnych pofałdowań.

                    Comment

                    • wpadzio
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2011.06
                      • 2654

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
                      Gorąca woda do środka (ale nie wrzątek), schodzi jak na maśle. Żadnych strzępów, żadnych pofałdowań.
                      Dokładnie. UM to jedne z najwdzięczniejszych do odklejania polskich samoprzylepnych etykiet z piw rzemieślniczych
                      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                      Serviatus status brevis est
                      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                      Comment

                      • blazers
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.10
                        • 217

                        Ety starego browaru rzeszowskiego-po kilku próbach- gorąca woda,nie wrzątek do środka i grzecznie schodzą. niestety pszenica i pale ale poległy na testach... tak z innej beczki,gdyby ktoś miał je na zbyciu,chętnie odkupie...

                        Comment

                        • Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6057

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielnicki Wyświetlenie odpowiedzi
                          Można też pójść drogą łatwiejszą http://ursamaior.pl/piwo/birofile
                          Cholera, jak ćwierć wieku zbieram i od ponad dekady neta używam to pierwszy raz (chyba) widzę takie profeska podejście browaru do kolekcjonerów
                          Trochę dziwnie ten kapsel wygląda na stronie, ciekawe czy będą konsekwentnie aktualizować ofertę.
                          Pozatym nie wiem czy zdają sobie sprawę iż kolekcjonerzy wnikają w najdrobniejsze różnice np sygnatury na kapslach lub drobne zmiany na etykietach ale o tym przekonają się z czasem Bardzo pozytywne wrażenie.
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                            Bardzo pozytywne wrażenie.
                            Cena też ci takie wrażenie wywarła?

                            Z ciekawości zapytam innych - czemu nie wrzątek? Przy wrzątku nie zejdzie a przy 90 schodzi, przy czym 100 stopni konserwuje klej i po ochłodzeniu już nie zejdzie? Zakładam, że nie chodzi o to, że butla może pęknąć.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Gringo
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2007.07
                              • 2162

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                              Z ciekawości zapytam innych - czemu nie wrzątek? Przy wrzątku nie zejdzie a przy 90 schodzi, przy czym 100 stopni konserwuje klej i po ochłodzeniu już nie zejdzie? Zakładam, że nie chodzi o to, że butla może pęknąć.
                              Chodzi mi bardziej o bezpieczeństwo, mnie dwa razy pękła od wrzątku, poza tym łatwiej się odkleja jak nie parzy w paluchy

                              Comment

                              • Cooper
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2002.11
                                • 6057

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                                Cena też ci takie wrażenie wywarła?
                                Przyznam że nie spojrzałem dokładnie ale rozumiem że przeginka. Akurat z tego browaru/rejonu nie zbieram fantów.
                                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                                Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X