Odmaczanie / odklejanie etykiet z butelek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rowing_Jack
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 150

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
    Wygląda mi (sądząc po fotce) że próbowałeś odklejać ją ręcznie i stąd te "odgryzienia".
    Na fotce widać butelkę już po ostrej skrobaninie nożem w celu tylko i wyłącznie oczyszczenia butelki - nie dało się, tak mocno klej się zapiekł

    Wcześniej starałem się etykietę podważać/podcinać nożem do papieru, ale zbyt mozolnie to szło, więc odpuściłem... Dziwi mnie nadal, że wszystkie inne ety z Wąsosza odchodzą jak marzenie i że problem z Perunem też nie u każdego występuje... Zbieractwem trudnię się już prawie rok, jakieś tam doświadczenie mam, więc tym bardziej przyprawia mnie to o ból tyłka

    Spróbuję z tym dłuższym namaczaniem, do tej pory nie trzymałem za długo w wodzie właśnie po to, żeby etykieta za bardzo nie rozmiękła. Trzymanie nad parą? Też nie próbowałem, sprawdzę. Słyszałem o jeszcze innym patencie: mocne schłodzenie butelki jeszcze z piwem w środku, a potem odstawienie je do ciepłego pomieszczenia - powinna się pokryć wilgocią i poluzować tak jak to często dzieje się w pubach.

    @elpako, bardzo ciekawa kolekcja, może też sie kiedyś wezmę za zeskanowanie swojej
    Row, Row, Row Your Boat...
    Untappd, beerPorn

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      najlepszy sposób na ety-naklejki
      Attached Files
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6055

        No ciekawe przyznam. Kolejny pomysł do sprawdzenia. Wydawało mi się że takie "suche gorąco" nie da rady i zawsze potrzebna jest woda w postaci wrzątku lub pary.
        Inna sprawa czy działa na wszystkie ety samoprzylepne bo już wiemy że są różne pod względem kleju i papieru. Ciekawe czy moje ety pokazane tutaj by odpuściły ale już wyciąłem je z plastikiem i niech tak pozstaną w zbiorze.
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6055

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rowing_Jack
          Słyszałem o jeszcze innym patencie: mocne schłodzenie butelki jeszcze z piwem w środku, a potem odstawienie je do ciepłego pomieszczenia - powinna się pokryć wilgocią i poluzować tak jak to często dzieje się w pubach.
          Nie żartuj. Nie trzeba zakładac pubu by to ćwiczyć na doslownie każdym pitym w domu piwie bo chyba każde wpierw odleży się w lodówce by trafić pożniej do pokoju z ciepłą temperaturą.
          Jedyne co się w tej metodzie zgadza to to że piwo (dokładnie butelka i eta) pokryją się wilgocią.
          I tyle.


          Może jakieś najbardziej anemicznie przyklejone etykiety klasyczne (znaczy nie samoprzylepne) odejdą w ten sposób ale też raczej nieduża część.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

          Comment

          • Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6055

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rowing_Jack
            Wcześniej starałem się etykietę podważać/podcinać nożem do papieru, ale zbyt mozolnie to szło, więc odpuściłem
            No błyskawicznie to to na pewno nie idzie. 15-30 minut moze zająć jedna eta. Lekko nie ma.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rowing_Jack
            nie dało się, tak mocno klej się zapiekł
            Z definicji klej nie może się "zapiec" jesli działa wilgoć w postaci wody typu zimna, letnia, wrzątek lub para
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

            Comment

            • Rowing_Jack
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.09
              • 150

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
              Nie żartuj. Nie trzeba zakładac pubu by to ćwiczyć na doslownie każdym pitym w domu piwie bo chyba każde wpierw odleży się w lodówce by trafić pożniej do pokoju z ciepłą temperaturą.
              Nie koniecznie, ja zazwyczaj po wyjęciu z lodówki od razu przelewam do szklanki i efektu na pustej butelce już nie będzie
              No a co do skuteczności metody, dobrze się sprawdza na koncernowych, słabo klejonych etykietach, które po prostu zaczynają "jeździć" po szkle, niemniej spróbować zawsze można.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
              No błyskawicznie to to na pewno nie idzie. 15-30 minut moze zająć jedna eta. Lekko nie ma.
              No właśnie w 90% przypadków starcza mi nawet 5 min odmaczania, ale spróbuję potrzymać dłużej. Po prostu nie chcę, żeby mi się w tej wodzie rozpuściła

              A co do "zapiekania" kleju - taki skrót myślowy.
              Row, Row, Row Your Boat...
              Untappd, beerPorn

              Comment

              • Cooper
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2002.11
                • 6055

                Przez ponad ćwierć wieku odklejania nie zauwazyłem jeszcze ażeby eta rozpuściła się w wodzie.
                Na pewno kiedyś się rozpuści bo to jednak papier ale nie chciało by mi się trzymać jej dniami czy nawet miesiącami i uzupełniać parującą wodę
                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                Comment

                • becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
                  No ciekawe przyznam. Kolejny pomysł do sprawdzenia. Wydawało mi się że takie "suche gorąco" nie da rady i zawsze potrzebna jest woda w postaci wrzątku lub pary.
                  Inna sprawa czy działa na wszystkie ety samoprzylepne bo już wiemy że są różne pod względem kleju i papieru. Ciekawe czy moje ety pokazane tutaj by odpuściły ale już wyciąłem je z plastikiem i niech tak pozstaną w zbiorze.
                  95% schodzi bardzo dobrze, niektóre wręcz wyglądają jak nówki po naklejeniu na papier. Zero jakiejkolwiek wody, jak wcześniej namoczysz to możesz mieć później na sucho problem bo papier zmienia strukturę i zaczyna się rwać.
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
                    ...Może jakieś najbardziej anemicznie przyklejone etykiety klasyczne (znaczy nie samoprzylepne) odejdą w ten sposób ale też raczej nieduża część.
                    A wcale, że nie, ostatnio tak zdjąłem Spirifera .
                    Ogłaszam wyższość etykiet Spirifera nad amerykańskimi
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • Rowing_Jack
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2014.09
                      • 150

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elpako
                      Etykiety z Preuna (Sabat Czarownic) zdjąłem bez żadnych problemów. Kąpiel w gorącej wodzie (taka z piecyka gazowego około 45 stopni) przez całą noc, rano etykieta sama się odkleja.
                      Sukces! Na etykiety Peruna rzeczywiście pomogło długoterminowe namaczanie w ciepłej wodzie. Po 2 godzinach kontra sama się odkleiła, a po 3 godzinach można już było delikatnie odklejać resztę.
                      Jest metoda, więc można się teraz zabrać za uzupełnianie kolekcji
                      Row, Row, Row Your Boat...
                      Untappd, beerPorn

                      Comment

                      • Cooper
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2002.11
                        • 6055

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
                        A wcale, że nie, ostatnio tak zdjąłem Spirifera .
                        Ogłaszam wyższość etykiet Spirifera nad amerykańskimi
                        Za moich czasów odklejacza polskich etykiet nie było jakichś spitfajerów. Widać używają koncernowych metod naklejania. Może któryś z chłopaków pracuje w piwnym korpo i wynosi w słoiczku klej dla swojego kontraktowca albo któryś z jego kolegów
                        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                        Comment

                        • wpadzio
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2011.06
                          • 2649

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
                          Może któryś z chłopaków pracuje w piwnym korpo i wynosi w słoiczku klej dla swojego kontraktowca albo któryś z jego kolegów
                          Nie pracuje, zaręczam
                          Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                          Serviatus status brevis est
                          3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                          Comment

                          • dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rowing_Jack
                            Sukces! Na etykiety Peruna rzeczywiście pomogło długoterminowe namaczanie w ciepłej wodzie. Po 2 godzinach kontra sama się odkleiła, a po 3 godzinach można już było delikatnie odklejać resztę.
                            Jest metoda, więc można się teraz zabrać za uzupełnianie kolekcji
                            Nawet nie długoterminowe, wystarczyła nie cała godzina .
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment

                            • dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

                              Ety z Lubrowa chyba jakieś drażliwe są , Czerwony Pażdziernik porwał mi się, trzeba było chyba w ciepłej kąpieli to robić. Jak u Was w temacie Lubrow?
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                              Moje warzenie // Piwny Wojownik

                              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                              Comment

                              • Brat_Piwny
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2009.01
                                • 685

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
                                Ety z Lubrowa chyba jakieś drażliwe są , Czerwony Pażdziernik porwał mi się, trzeba było chyba w ciepłej kąpieli to robić. Jak u Was w temacie Lubrow?
                                Faktycznie ety z Lubrowa są delikatne. Mam za sobą odmoczenie 9 etykiet (w tym Czerwonego Października). Udało się bez strat. Zdecydowanie polecam ciepłą kąpiel.

                                Comment

                                Przetwarzanie...