Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
Wyświetlenie odpowiedzi
Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziJeśli Łomża jest robiona tylko w Łomży to LE to też Łomża, mam etę z Łomży Export z takim oznaczeniem .
W mojej Stokrotce stoją puszki Karpackiego Pils z kodem LA.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziNo i zaczyna się ruch w szpiegowskim interesie.
Jeśli abernacka dobrze kombinuje to Cechowe stout jest tym samym piwem co Brok Stout (te same parametry i skład oraz niby styl)
Brok S. z kolei warzony jest w Koszalinie czyli
LE => Koszalin (b)?
Comment
-
-
No to trzeba powoli to spisywać:
LA = Łomża
LC = Koszalin
LE = Łomża?Koszalin?
LD = ?
? = Rakszawa
? = Zabrze
? = Jędrzejów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziWypite dziś Karpackie Pils ma w kodzie LD czyli jest to prawdopodobnie Van Pur,
bo w temacie Karpackie z Broka jest cisza
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNie trzeba czekać aż ktoś coś kupi. W przypadku etykiet z butelek wystarczy zajrzeć do działu kolekcjonerstwo.
Każdy browar ma po 400 etykiet, z tego większość stara i archiwalna. Jak już są jakieś z tych aktualnie dostępnych piw to co druga jest dziewica niezhańbiona tuszem drukarskim.
Aż tak mi się nie nudzi :]
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mastermind1 Wyświetlenie odpowiedziW temacie Karpackie z Browaru BROK, miałem puszkę Karpackiego z oznaczeniem kodowym LC.Last edited by dlugas; 2014-12-17, 19:28.
Comment
-
-
Niech ktoś machnie jakieś Śląskie to dowiemy się jaką literkę dopasować do Zabrza .Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziskąd wiedziałeś, że to Karpackie jest akurat z Broka, żeby je tam opisać ?
Comment
-
-
po szybkim rzuceniu oka na butelki w sklepie
Wszystkie Karpackie to LD (jeśli to Koszalin to sobie lubią wozić piwo przez całą Polskę)
Łomża zwykła LE
Łomża niepaster LA
obym nie pokikciał tych Łomż
O śląskich bączkach zapomniałem :] sprawdzę razem z Ł.miodową
Trzeba pomysleć/wygrzebać gdzie grupa VP ma możliwość niepasteryzacji czyli mikrofiltracji (wydaje mi się, że tylko Łomża) oraz gdzie i ile ma rozlewaczek do puszekLast edited by dlugas; 2014-12-18, 10:21.
Comment
-
-
Ewentualnie można tak to rozpisać.
Piwa:
Łomża - LA(b), LE(b)
Karpackie - LA(p), LD(b), LC(p)?
Brok - LC(b), LC(p)
Śląskie - LD(b)
Halne -
Van Pur - LE(pet)
Edelmeister -
Cortes -
Kareta -
Strzelec - Kod będzie oznaczał Jędrzejów
Zlaty Hrad - Rakszawa?
Rybnicki - Kod będzie oznaczał Jędrzejów
ja jeszcze dodam
Cechowe stout - LE(b)
Cechowe pszeniczne -
Napoje-
Razowy - Rakszawa?
Jędrzej - Rakszawa?
Chłopski - Rakszawa?
Muszę sprawdzić te napoje i ich kody bo jak pisze na stronie VP: "Również tutaj wprowadziliśmy nową gałąź produkcji: w Rakszawie powstaje kwas chlebowy, podpiwek oraz napoje na bazie słodu"
Z tego co widać linie puszkowe czy PET chyba nie mają swoich osobnych oznaczeń. Dwie litery oznaczają tylko dany browar. No chyba, że po literkach jest jakiś liczbowy kod oznaczający czy to puszka czy butelka
Browary
Rakszawa - Produkcja i rozlew piwa oraz napojów słodowych w opakowaniach: butelka szklana bezzwrotna, butelka PET, puszka (stan na 2013)
Łomża - Napoje alkoholowe i fermentowane. Rozlew piwa w butelki, puszki aluminiowe i stalowe (na 2013)
Zabrze - Rozlewnia puszek, butelek szklanych i kegów, browar dysponuje 8 kadziami do fermentacji otwartej.
Koszalin - Rozlewnia puszek, butelek zwrotnych i bezzwrotnych oraz kegów
Jędrzejów - Napoje alkoholowe i fermentowane. Rozlew piwa w butelki, puszki aluminiowe i stalowe oraz KEGI 30l i 50l (na 2013) To tutaj produkowane są piwa marek własnych największych sieci handlowych w Europie.
Z tego co na chwilę obecną wygrzebałem to w grupie VP jest tylko jedna rozlewnia PET i jest ona w Rakszawie.
Niestety burzy to mój/nasz wcześniejszy obraz, że:
1. Łomża zawsze z Łomży (chyba, że leją w PETy w Łomży)
2. Cechowe z Biedronki jest z Koszalina, bo tam warzono BROK STOUT
Musi być z Rakszawy, bo mają LE tak samo jak PETy z VAN PUREM
--------------------
LA = Łomża
LE = Łomża?Rakszawa?
LC = Koszalin
LD = Zabrze?
? = Rakszawa
? = Jędrzejów
coś jeszcze? nie za duży chaos?Last edited by dlugas; 2014-12-18, 12:01.
Comment
-
Comment