Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Nic a nic. Może Szczecin - 01 zamiast L1 ?
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Być może w kodach CP zastąpiono zera L-kami. W sumie miało by to sens bo raczej chyba żaden z browarów nie przekroczy nigdy ilości 9 lini rozlewniczych ażeby wykorzystać wszystkie 2-cyfrowe kombinacje od 01 do 09 jak jest/było to do tej pory. Wstawienie L-ki oznaczającej być może "linia" ma wiekszy sens.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
A tak przy okazji: wiem że obecnie beczka ma z pewnością miejszy udział niż kiedyś ale czy linie rozlewu KEG też mają swoją numerację ? Wiadomo coś na ich temat ?Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Odkopuję
Van Pur: Browar ????
Cechowe stout butelka 0,5l
KOD KRESKOWY 5 900535 00934
Numer seryjny 1630LE185914339
Tylko daty ważności nie zapisałem(ale spiszę jak będę w Bierdrze)
Druga butelka z innego miejsca w Polsce
2231LE185914339
Zatem w zależności od browaru albo różnią się 4 pierwsze literki albo to tylko zmienne a trzeba zwrócić uwagę na 1630LE185914339
Choć przypuszczam, że wszystkie Cechowe są z jednego miejsca (tak był oz innymi jednostrzałowcami z Biedronki)Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-12-14, 12:36.Comment
-
Nie wiem czy w przypadku identyfikacji browarów jest sens zwracania uwagi na kod kreskowy. Może gdyby była możliwość iż dany brand jest warzony również poza Polską ale w przypadku rodzimego podwórka chyba nie ma to znaczenia.
Kod kreskowy jest drukowany tak samo jak reszta grafiki na puszce. Nie ma więc możliwości ingerencji w niego w browarze a to w browarze w postaci dodruku maszynowego (w tym przypadku słowo dodruk będzie odpowiedniejsze) określa się miejsce produkcji i datę spożycia. To akurat chyba jest oczywiste.
Gwoli przypomnienia jako że trochę wypadłem w orientacji w grupach browarniczych w średnich browarach. Grupa VP to Rakszawa, Zabrze i jeszcze przechwyt konkurencji po dawnym duńskim Faxie czyli Jędrzejów, Koszalin i Łomża, tak ? Czy tylko te 2 pierwsze browary ?Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
-
Gwoli przypomnienia jako że trochę wypadłem w orientacji w grupach browarniczych w średnich browarach. Grupa VP to Rakszawa, Zabrze i jeszcze przechwyt konkurencji po dawnym duńskim Faxie czyli Jędrzejów, Koszalin i Łomża, tak ? Czy tylko te 2 pierwsze browary ?Comment
-
Kod kreskowy wstawiłem tylko dlatego, bo miałem już go spisany w innym wątku :]
Zatem szukamy kodów
VP Rakszawa
BROWARY GÓRNOŚLĄSKIE Zabrze
STRZELEC Jędrzejów
BROK Koszalin
BROWAR Łomża
(dobrze jest ?)
Jak ktoś się skusi na jakiś produkt VP jest uproszony o wstawianie tutaj nazwy, numeru seryjnego/produkcyjnego oraz czy puszka czy butelkaOstatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-12-14, 12:56.Comment
-
Nie trzeba czekać aż ktoś coś kupi. W przypadku etykiet z butelek wystarczy zajrzeć do działu kolekcjonerstwo. Z puszkami to nie przejdzie, bo nikt ich od spodu nie skanuje.
Śledczy - do roboty.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-12-14, 13:46.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
LC -> Browar BROK w Koszalinie (kodem zawierającym LC oznaczone są kontretykiety na butelkach piwa "BROK Sambor"; LC w kodzie można znaleźć również na puszkach).Comment
-
No i zaczyna się ruch w szpiegowskim interesie.
Jeśli abernacka dobrze kombinuje to Cechowe stout jest tym samym piwem co Brok Stout (te same parametry i skład oraz niby styl)
Brok S. z kolei warzony jest w Koszalinie czyli
LE => Koszalin (b)?Comment
-
Wypite dziś Karpackie Pils ma w kodzie LD czyli jest to prawdopodobnie Van Pur,
bo w temacie Karpackie z Broka jest ciszaVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment