Wrocław, Wita Stwosza 1-2, Browar Złoty Pies

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • derius
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 35

    #16
    Pełna zgoda co do opisu tego miejsca. Moim zdaniem do tego wpisuje się też oddalona od Rynku Targowa , którą warto odwiedzić. Bylismy tam wczoraj i wygląda na to,że nie był to pierwszy i ostatni raz. Natomiast w "psie" pszenica jest za 0,5 l w cenie innych jakość zupełnie przyzwoita jak oceniliśmy gremialnie.

    Comment

    • Vortex
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.12
      • 153

      #17
      Wrażenia odnośnie samych piw mam jak najbardziej pozytywne; wziąłem deskę degustacyjną 4 po 125 ml za 15 PLN: lager; pszenica; ciemne i IPA. Naprawdę każde było co najmniej przyzwoite; w zasadzie w każdym stylu się obronili. Druga kwestia to ceny - rozumiem że lokalizacja przy samym Rynku; spory kapitał został włożony; ale jeśli dobrze pamiętam IPA w objętości 0.4l była za 14 PLN - no to nie są to ceny przystępne i pomimo że piwo egzamin zdało to poprzestałem na desce. Wystrój na plus; dwie kondygnacje; naprawdę spora przestrzeń; do tego fajny ogródek; możliwość obejrzenia Euro - to niewątpliwe atuty.
      Podczas tegorocznego festiwalu; gdzie Złoty Pies też się wystawiał; można było każde z wspomnianych piw wypić w znacznie przystępniejszych cenach.

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4702

        #18
        Ja zawitałem do Złotego Psa 19.09.2016. I trafiłem idealnie bo w poniedziałki obowiązuje promocja na piwo - wszystkie gatunki są po 10 zł, czyli jak na wrocławski Rynek cena znośna. Tego dnia były dostępne 4 rodzaje, wypiłem więc wszystkie (a IPA nawet powtórzyłem) i byłem bardzo zadowolony z ich jakości.
        Były to:

        - Boston Desitka http://www.browar.biz/forum/showpost...75&postcount=2
        - Golden Weizen http://www.browar.biz/forum/showpost...78&postcount=5
        - Bokser lager http://www.browar.biz/forum/showpost...81&postcount=4
        - Pitbull IPA http://www.browar.biz/forum/showpost...85&postcount=5

        Miałem też okazję obejrzeć całość browaru i wysłuchać o technologii produkcji, za co wielkie dzięki piwowarowi Łukaszowi Szwedowi.
        Warzelnia jest sporo większa niż mogło by się wydawać. To co widać w sali restauracji to tylko górna część, gdyż kadzie są umieszczone w podeście znacznie ułatwiającym pracę. Pomieści nawet 1500 l choć nie wykorzystuje się tej pojemności na co dzień. Jak się okazało tanki widoczne przy wejściu do WC są tylko pośredniczącymi, z nich toczy się piwo na barze.
        Pewnie każdy się domyśla, że reszta urządzeń znajduje się gdzieś w piwnicy. Tak istotnie jest, jednak nie jest to piwnica pod restauracją, a aż 3 kamienice dalej pod bankiem na rogu z Szewską, dokąd rury przebijano przez 3 ściany nośne! Nie spotkałem się jeszcze z tak "rozciągniętym" browarem restauracyjnym.
        Tak więc prawie przy Szewskiej w trzech pomieszczeniach mieszczą się: whirpool (2350 l), otwarta fermentacja (4 okrągłe kadzie po 1500 l) i leżakownia (12 leżących tanków po 1350 l). Czyli jak widać moc produkcyjna browaru jest dość duża.
        A przy wejściu do knajpy całości strzegą (jak na Wrocław przystało) krasnal Piwożłopek i jego wierny towarzysz Pieseł Piwosz.

        Fotki w galerii:





        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9787

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
          ...jednak nie jest to piwnica pod restauracją, a aż 3 kamienice dalej pod bankiem na rogu z Szewską, dokąd rury przebijano przez 3 ściany nośne! Nie spotkałem się jeszcze z tak "rozciągniętym" browarem restauracyjnym.
          I ich zdradziłeś, teraz rozpocznie się burzliwa dyskusja, czy to aby "browar restauracyjny" jest, czy tylko "knajpa, gdzie leją piwo z browaru restauracyjnego"... .

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
            [...]
            A przy wejściu do knajpy całości strzegą (jak na Wrocław przystało) krasnal Piwożłopek i jego wierny towarzysz Pieseł Piwosz.

            [...]
            Pieseł to pół pies pół suseł?

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #21
              To co, podkopujemy się pod bank?

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4702

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                I ich zdradziłeś, teraz rozpocznie się burzliwa dyskusja, czy to aby "browar restauracyjny" jest, czy tylko "knajpa, gdzie leją piwo z browaru restauracyjnego"... .
                No ale warzelnia jest w restauracji :-).

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                To co, podkopujemy się pod bank?
                O to samo zapytałem Łukasza czy nie mieli pokusy rodem z gangu Olsena :-D. Żeby było śmieszniej to po drodze jest jeszcze parabank Skok S.

                Comment

                • babalumek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.02
                  • 1207

                  #23
                  Niestety po poniedziałkowych promocjach pozostało już tylko wspomnienie, czym zostałem niemile zaskoczony. Tak więc ceny od 10 do 16 zł za 0,4-0,5l powodują, że będę zaglądać tam rzadko, mimo że wystrój knajpy jest bardzo klimatyczny, miłe kelnerki w mig uzupełniają piwo, a sam o piwo którego próbowałem 4 rodzaje, smakowało wybornie.
                  MRKS Kuźnia Jawor

                  WTS Sparta Wrocław

                  Comment

                  • concerto
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🍼
                    • 2003.09
                    • 859

                    #24
                    Weizen przyzwoity, choć piłem lepsze. Bodaj 12 albo 13 zł., więc i niezbyt tanio, jak pisano wyżej.

                    Co ciekawe nie ma możliwości zamówić małego piwa.

                    W trakcie mojego posiedzenia lokal wypełniała wycieczka niemiecka i to moim zdaniem jest główny target tego miejsca.
                    "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

                    Comment

                    • dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

                      #25
                      Jak to się stało, że nie trafili do Spiża?
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • AndrewZG
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.08
                        • 261

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jak to się stało, że nie trafili do Spiża?
                        W Spiżu wszystko było zajęte przez inne niemieckie wycieczki?

                        Comment

                        • pebejot
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2010.01
                          • 1566

                          #27
                          Podczas krótkiej, sobotniej wizyty w Złotym psie miałem okazję spróbować trzech piw:
                          - Bokser Lager
                          - Imperial Ipa
                          - Weizen Malinowe

                          Comment

                          • Shedao
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2007.09
                            • 915

                            #28
                            W ofercie pojawiło się gose. Poprawne piwo, w ramach gatunku.

                            Lokal ma swój ogródek, przejął kawałek miejsca na rogu, gdzie onegdaj panoszyło się Bierhalle.

                            Comment

                            • babalumek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.02
                              • 1207

                              #29
                              Już sobie tam posiedziałem, jak to Złoty Pies - dobre piwo, ceny wysokie.
                              MRKS Kuźnia Jawor

                              WTS Sparta Wrocław

                              Comment

                              • becik
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

                                #30
                                Odwiedzony podczas wrocławskiego spacerowania, Browar prawie vis a vis Spiża, przed wejściem wita jeden z wielu krasnali.
                                Głowna sala mieszcząca się piętrze zatłoczona za bardzo nie była. Wystrój , nie rzucający sie niczym szczególnym.
                                Obsługa miła ale dość powolna, znudzony czekaniem z kartą poszedłem do baru złożyć zamówienie i zamówić piwka, których było 6 w ofercie.
                                Piwa poprawne oprócz jednego (opis tam gdzie trzeba), a jedzenie smaczne ale zgodnie z modą cholernie minimalistyczne i nie tanie, kaszanka w postaci kulek bardzo smaczna ale co z tego jak ja można połknąć na raz.
                                Wszelkie gadgety do zakupienia.

                                Na piwo tak - choć wolę już na Spiża, na jedzenie zdecydowanie gdzie indziej gdzie można zjeść smacznie, więcej i taniej.
                                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X