Zamość, Sienkiewicza 22, Browar Zamość

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • beaviso
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 215

    #61
    Tytułem post scriptum - zmiany czy wsparcie dla pani Moniki Książek?
    http://www.linkedin.com/pub/%C5%82uk...ski/61/350/69a (Łukasz Sędzielowski, Piwowar w Browarze Zamość od września 2013)

    M.

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #62
      Info z innego tematu:
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GRNDpa Wyświetlenie odpowiedzi
      Browar Zamość przeszedł na ale'e. Jasne i ciemne jest teraz fermentowane drożdżami górnej fermentacji. Pszenica bez zmian. Oprócz tego zaczęła się fermentacja nowego piwa, ale o tym gdzie indziej i za jakiś czas.
      Domyślam się, że GRNDpa to nowy pomocnik/piwowar.
      A swoją drogą niezła rewolucja, której nie do końca rozumiem.

      Comment

      • beaviso
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 215

        #63
        Wiedziałem. Wiedziałem, że spier*olą to, co tak mi smakowało. Mój ulubiony jasny lager w Polsce, słód, "samo zboże", istne cudo. Osłoda urlopów. Był sobie. Ostatnia butelka jeszcze w lodówce, już po terminie. Wypiję i zapłaczę, bo moda na mocno chmielone ales kompletnie nie trafia w mój gust.

        M.

        Comment

        • olie
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2011.06
          • 777

          #64
          Nie sądzę żeby te piwa miały się stać jakoś szczególnie mocno chmielone, w Hotelu Płock warzą samą górną fermentację i chmielenie jest niskie. To będzie 6 browar, który ma w ofercie tylko górniaki? Hotel Płock, AleBrowar, Artezan, Pracownia Piwa, Ursa Maior - czy coś więcej?

          Comment

          • legart
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2012.06
            • 914

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beaviso Wyświetlenie odpowiedzi
            Wiedziałem. Wiedziałem, że spier*olą to, co tak mi smakowało. Mój ulubiony jasny lager w Polsce, słód, "samo zboże", istne cudo. Osłoda urlopów. Był sobie. Ostatnia butelka jeszcze w lodówce, już po terminie. Wypiję i zapłaczę, bo moda na mocno chmielone ales kompletnie nie trafia w mój gust.

            M.
            A ja z kolei piłem ten sam lager ino pod tytułem "samo masło". Diacetyl dokładnie wszystko przykrył w smaku i aromacie. Chyba nie będę tęsknił.

            Comment

            • Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4485

              #66
              Choć mam pewien dystans do panujących mód, to jednak uważam, że każda zmiana w tym browarku jest lepsza niż dotychczasowe serwowanie ohydnie słodkiego lagera. Co innego łagodne, ale bez trudu wyczuwalne chmielenie, a co innego zapominanie, że istnieje chmiel.

              Comment

              • GRNDpa
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2012.02
                • 197

                #67
                Tu niestety będę musiał zawieść część osób. Zamieniła się na dobrą sprawę tylko fermentacja. Jedyne co z tego wynika to trochę estrów, ale niewiele, bo fermentowane w niższych temperaturach (jak na górną). A jak ktoś lubi goryczkę to i niebawem (początek grudnia) coś się znajdzie (z zupełnie innej beczki). Za dużo pisać nie mogę, bo się zaraz okaże, że będę musiał kupić sobie premjuma
                Lubię placki

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #68
                  A co, nie stać cię?
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • GRNDpa
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2012.02
                    • 197

                    #69
                    Wyobraź sobie, że nie. Prywatne pewnie sobie sprawię, ale za służbowe nie zapłacę :P
                    Lubię placki

                    Comment

                    • GRNDpa
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2012.02
                      • 197

                      #70
                      Nowe piwo w Zamościu

                      Równolegle z premierą Brackiego Imperial IPA, czyli w mikołajki (tj. piątek 6.12 ) trafi na krany nowe piwo z Browaru Zamość, czyli Zamojskie Pale Ale. Piwo będzie jasne (ok 10 EBC) z ekstraktem na górnej granicy stylu (APA). Nachmielone na około 50 IBU. Odfermentowane nie za głęboko, bo do około 5,5%abv. W najbliższym czasie nie planuje się sprzedaży poza lokalem.
                      Użyto słodów pale ale i jasnego karmelowego.
                      Na goryczkę poszła Marynka, a na aromat (w tym na zimno) Cascade.
                      Lubię placki

                      Comment

                      • beaviso
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.02
                        • 215

                        #71
                        Piwo piwem, nadal Zamojskie smakuje jak Zamojskie sprzed roku, ale w tym miejscu muszę pochwalić kucharza. Karta nieco się zmieniła, ale moja sałatka śródziemnomorska zawierała naprawdę doskonale usmażone krewetki. Czosnek, pietruszka, aaaach, idealnie krótko smażone, chłop jest zdolny! Ale steka T-bone już tam nie zjem, bo podrożał o dwa piwa

                        M.

                        Comment

                        • GRNDpa
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2012.02
                          • 197

                          #72
                          Małe zmiany i bonus

                          Jakieś tam mroczne info na fejsie poszło, ale brać piwowarska niech wie wcześniej
                          Doładowaliśmy trochę carafy do ciemnego (w sumie jest teraz 250% palonych w porównaniu z poprzednim zasypem) , zatarliśmy infuzyjnie i podsypaliśmy z dwa razy tyle chmielu co wcześniej (w przeliczeniu na alfa-kwasy; Magnum i Sybilla). Klasyczny stout to może nie jest, bo trochę za dużo ciemnego karmelu (tu pozdrowienia dla Wogosza, bo karmel 155EBC robi robotę), ale osobiście mi się podoba (jeszcze leżakuje). Wrzucę info, kiedy pójdzie na krany i butelki z jaką datą zawierają już "to coś". Jeśli się przyjmie, to może zostanie na stałe, a jeśli szybko pójdzie, to przed chmielakami zrobimy (może) jeszcze bardziej paloną wersję (teraz są rubinowe refleksu po brzegach, a tego w stoucie nie lubię )
                          A bonus to - pils. Niby żadne halo. Goryczka bez przesady, ale wyraźna. Piana - najlepsza jaką mamy Ekstrakt 12. Słody: pilzneński + trochę carapilsa. Chmiele: Magnum (na początek), Sybilla (w połowie, na koniec i wirówka) i Iunga (wirówka). Poziom goryczki wynika z kompromisu między tym, co chciałoby się, a tym czego się boi Pils będzie dostępny jako czwarte piwo od Chmielaków (czyli jeszcze prawie miesiąc leżenia przed nim).

                          Tym, mam nadzieję optymistycznym, akcentem żegnam się z Browarem Zamość. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku dam znać z kolejnego miejsca
                          Lubię placki

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19269

                            #73
                            Czyli oba piwa powinny pojawić się premierowo na Chmielakach?

                            Comment

                            • GRNDpa
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2012.02
                              • 197

                              #74
                              Nie wiem jak rozwiążą kwestię pilsa na Chmielakach - piwo ma wystartować w konkursie i jest jeszcze 4-ty kran wolny w restauracji, ale nie wiem, czy w ogóle będzie w butelce. Sugerowałem kegi, albo petainery czy inne butelki (niesatynowane), ale sugerowałem to prawie przez rok czasu bez skutku, więc czort wie co zrobią. Ciemne w wersji "tuningowanej" jest już na kranie i w butelkach z datą po 4.08 i dalej. Fermentuje już kolejna wersja ciemnego - jeszcze troszkę bardziej przyciemniona.
                              Lubię placki

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                #75
                                A coś o belgijskim i ipa byś uchylił...?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X