Dobre piwo (niekoncernowe) na Wesele potrzebne !

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam wrażenie, że już ci kiedyś podawałem przykład Zamkowego z Cieszyna.
    Delvish proszę Cię... Mastne i Bracki - niech Ci będzie... Ale co stanowi większość produkcji tego browaru? Porter i (od niedawna) pszenica - masz problem z zakupem tych piw poza regionem cieszyńskim???

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Zwroty browar lokalny/regionalny straciły rację bytu przy globalizacji i łatwemu transportowi.

Słowa te stały się takimi samymi wytrychami jak magiczne słowo "niepasteryzowane".

Browar to browar, nieważne czy regionalny czy lokalny.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

Pomysł z beczką piwa czeskiego/niemieckiego to idea słuszna, bo jak już ktoś zauważył nasze rodzime browary mają częstokroć problemy z utrzymaniem stałego poziomu dla swoich produktów. Ostatnimi czasy całkiem dobry poziom trzyma Konstancin, Gościszewo i Zawiercie, ale pewnie każdemu z nas zdarzyło się przynajmniej raz zawieść na którymś z tych browarów. Jakby dało radę pilsa/koźlaka zamówić sobie w Bierhalle to byłby moim zdaniem też wypas.

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Zwroty browar lokalny/regionalny straciły rację bytu przy globalizacji i łatwemu transportowi.

Browary regionalne istnieją, ale nie w Polsce. Większość (chyba) amerykańskich browarów rzemieślniczych prowadzi dystrybucję tylko w określonym regionie.

W Biłgoraju mamy lokalne/regionalne piekarnie np: małą Pana Mudy (genialny chleb razowy - polecam! ) właściciel prowadzi sprzedaż w jednym sklepiku na ulicy Nadstawnej lub dużą Pana Kotowskiego - chleby dostępne w sieci kilku sklepików, wielu normalnych spożywczakach oraz... w marketach sieci Biedronka i Kaufland (wszystkich czterech).
          W pobliskich metropoliach typu Zamość czy Tarnobrzeg już tego chleba nie kupisz.

Browar to browar, nieważne czy regionalny czy lokalny.
          Z tym się zgadzam. Po produktach trzeba oceniać, nie po wielkości/dostępności.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2012-01-03, 10:17.

Comment

• tomolek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 1752

Pils z Bierhalle to moim zdaniem dobry i bezpieczny wybór, tylko cena może być trochę zaporowa...
            Generalnie można próbować w browarach restauracyjnych, można na miejscu sprawdzić jakość konkretnej warki
            www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

Dla Czecha są lokalne, dla nas zagraniczne. Tak trudno to zrozumieć? Tak trudno zrozumieć, że dla człowieka, który ma małe pojęcie o piwie twoja semantyka jest obca.
              To nie jest czyjaś semantyka, tylko polska semantyka. "Zagraniczne" nie wyklucza "lokalnego". Zajrzyj sobie do słownika w przerwach między zjadaniem rozumów i rozstawianiem ludzi po kątach na forum browar.bizu.

A że kwestia lokalności i regionalności w przypadku piwa się rozmywa, to inna sprawa.

Comment

• longmen
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.11
                • 68

Myślę, że jak pawcross wróci i zacznie czytać to już tu nie wróci. Przez pierwsze kilkanaście postów w miarę merytorycznie. Kilkanaście ostatnich to już typowo polaczkowa wojenka o wyrazy "regionalny, lokalny, niemiecki, czeski, itp...". Mógł być ciekawy wątek a tak robi się śmietnik pieniaczy.

pozdrawiam

ps. i nie przyjmuję argumentów, że forum jest po to żeby dyskutować. Bo to nie jest dyskusja a zwykłe pieniactwo.

Comment

• delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

Jakie tam pieniactwo? Tu jest browar.biz. Tu się pianę biję.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• tomolek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 1752

Ja bym to nazwał ostrą walką frakcji w sekcie
                    www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

Zauważam, ze lud pozasekciarsko-forumowy zdrowo łoi Perłę. Myślę, ze na laickie (w sensie browar.bizowym) wesele beczka Perły byłaby ostrym atakiem nowej mody na picie piwa innego niż z reklamy po dzienniku. Kilka osób na pewno zna i się ucieszy, a reszta wchłonie bez dodatkowych pytań i będzie zadowolona. To taka moja dygresja ze stylowym nawiązaniem do poprzednich wypowiedzi w tym temacie.
                      MM961
                      4:-)

Comment

• Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

Longmen bez urazy, ale co Ci się nie podoba w dyskusji, która się tu rozwinęła? Nie interesuje Cię bezpodstawne nadużywanie przez browary przymiotnika "regionalny"? Nie interesują Cię bzdury, które wypisują na etykietach? Twoja sprawa, nie musisz brak udziału w tej dyskusji. Mnie nie interesują wesela, a Pawcross udzielił bardzo ogólnego pytania, na które dobrze odpowiedziałeś w drugim poście. Jeśli, wróci, skomentuje, napisze skąd jest, określi swoje możliwości i upodobania, to jeszcze coś podpowiemy. Zresztą...

Comment

• tomolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zauważam, ze lud pozasekciarsko-forumowy zdrowo łoi Perłę. Myślę, ze na laickie (w sensie browar.bizowym) wesele beczka Perły byłaby ostrym atakiem nowej mody na picie piwa innego niż z reklamy po dzienniku. Kilka osób na pewno zna i się ucieszy, a reszta wchłonie bez dodatkowych pytań i będzie zadowolona. To taka moja dygresja ze stylowym nawiązaniem do poprzednich wypowiedzi w tym temacie.
                          Twoje spostrzeżnia wynikają zapewne z miejsca zamieszkania, no wiesz, "Śląsk i Motor eeejaaa" i takie tam :]

Problem w tym, że Perła od dawna trzyma "równy" poziom z resztą koncernowych popłuczyn.
                          www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

Jackson od czasu do czasu pomieszkuje na Roztoczu. A z Perłą trochę przesadzasz. Nie twierdzę, że jest smaczna, ale w przeciwieństwie do większość koncerniaków jest wypijalna. Tyskiego bym na trzeźwo nie wypił a Perłę mogę.

Comment

• dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

Ostatnio zostałem poczęstowany Tyskaczem i muszę przyznać że był wypijalny. Perły po ostatnich próbach sam sobie nie kupię
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Makaron
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 2107

Mam zadanie zorganizowania piwa na wesele (nie moje).

Ale po dłuższym przemyśleniu sprawy mój wybór raczej padnie na Ambera. Nikłe ryzyko kwasa. Lagery nie najgorsze no i ekologiczne (mało CO2 zużytego do transportu piwa ), a może i koźlaka dało by radę zakupić, bo porter też odpada, bo ludzie się zbyt szybko upiją.
                                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

Przetwarzanie...
                                X