Łomża, Podkapslowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Orval_ Wyświetlenie odpowiedzi
    ...czułe jak clitoris matrony obronne języka polskiego wystrzelą jak wzburzony trzęsąca się dłonią piwosza browar z puszki...
    Ale O/Urvał....

Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2012-10-21, 21:50.
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: jaśniutki, prawie, ze słomkowy, lekko mętne [3.5]
      Piana: dość obfita po nalaniu, biała, drobna, opada powoli, nie osadza się na szkle [3.5]
      Zapach: dość dobrze wyczuwalny, słodowo-drożdżowy [3.5]
      Smak: leciutkie, lekka goryczka, lekki posmak słodu, drożdże też czuć, troche chmielu, jak dla mnie zbyt wodniste [3.5]
      Wysycenie: trochę za duże [4]
      Opakowanie: nazwa jaka jest taka jest, etykieta fajna, podoba mi się, dedykowany kapsel [4]
      Uwagi: Ogólnie niezłe piwo, do powtórzenia, pod kapslem niespodzianki w postaci Pokemona nie znalazłem

Moja ocena: [3.55]
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• ARobert
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.04
        • 6

...dzisiaj kupiłem w Auchan w Gdańsku za 1,89. Cena niezła, piwo raczej średnie.
        W porównaniu do tej drugiej wersji niepasteryzowanej w małej butelce z równie ascetyczną etykietą lekki minus.
        Oczywiście piwo do wypicia ale pozostaje lekki niedosyt bo brakuje mu jakby trochę chmielowego aromatu.
        Raczej nie będę do niego wracał...
        Ostatnia zmiana dokonana przez ARobert; 2012-10-28, 17:55.

Comment

• Czapayew
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.10
          • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnożółto-oranżadowy, raczej klarowny, więc do opisywanej na etykiecie mętności mu daleko. [3.5]
          Piana: Znikoma - piwo pieni się wręcz jak coca-cola: krótko i gruboziarniście. [2.5]
          Zapach: Słabo podkreślone nuty słodowo-drożdżowe. [3]
          Smak: Wyeksponowane na pierwszym planie drożdże, ale dość jałowe, nie podkreślone innymi nutami. Piw jest dość "płaskie" w smaku. [3]
          Wysycenie: Niezłe - chyba najmocniejsza strona piwa. [4]
          Opakowanie: Takie sobie - etykieta bez pomysłu, blady kapsel i nazwa - rozumiem że następne będzie "Wewnątrzbutelkowe". [3.5]
          Uwagi: Kupione za 2,09 zł/0,33 l w dąbrowskim Realu. Do tej pory wyroby z Łomży raczej mi smakowały, to piwo jednak to chybiony wytwór.

Moja ocena: [3.05]
          "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
          www.piwnekapsle.net

Comment

• Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6462

Takie bardziej zwykłe piwo... taki typowy pils.... ale nie pasuje mi tu aż 6% alkoholu...
            Najlepiej przydatne do szybkiego wypicia po pracy... na pewno będzie dobre... chyba że zepsują i ten skromny smak...
            Styl neon może i wraca ale chyba w modzie i w wakacje... a! to piwo ma przypominać wakacje!? Kto wie...
            Pianka znikła, gaz był dłużej, zapach słaby, kolor jasny i nie wyszukany smak... nic dodać nic ująć...

PS: Wewnątrz butelki prawdopodobnie znajdowały się opisywane na etykiecie, możliwe że żywe kultury drożdży...
            ! A może zrobić testy czy tak jest jak było z tzw Żywym z Ambera?
            Ostatnia zmiana dokonana przez Javox; 2012-11-29, 09:08.

Comment

• gregorez
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.10
              • 21

Pierwsze dwa łyki, hmmm coś nie tak ale ciekawie. Potem doczytałem na butelce info o drożdżach, zamieszałem mocno z godnie z instrukcją i z dna uniósł się meszek, którego wcześniej zupełnie nie zauważyłem po czym uderzenie pysznego orzeźwiającego smaku.
              Mi pasuje.

Comment

• zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

Ocena z ARTomatu

Kolor: Lekko zamglony, słomkowy. [4]
                Piana: Zrobiła się duża, ale szybko opadła do zera. Mogłoby chociaż coś pozostać. [3]
                Zapach: Obrzydliwy skisły zapach fermentacji mlekowej. [1]
                Smak: Co dziwne, wcale nie ma tu nadmiernej kwaśności. Jest za to nadmierna cierpkość i alkoholowy "duch". Przy 6% alkoholu?! [1.5]
                Wysycenie: Nie najgorzej, choć mogłoby być trochę niższe. W połowie musiałem się "odpowietrzyć". [4]
                Opakowanie: Posz, co za żenua... Teksty nie wiadomo od czego o jakichś osadach itede. Kolorystyka z du*u. [2.5]
                Uwagi: Łomża przeszła samą siebie w wymyślaniu nazwy i piwa z du*y. Zmogłem pół i wylałem, szkoda się męczyć.

Moja ocena: [1.775]
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dlugas
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2006.04
                  • 4014

Kupiłem po raz drugi bo tym razem było w promocji za 1,79zł i chciałem sobie odświeżyć w pamięci smak tego piwa.

Trzeci raz już nie kupię. Jakiejś wielkiej tragedii tam nie ma, wypić się dało, w zapachu faktycznie jakaś ściero piwnica, w smaku za ciężkie i jakieś takie niby słodowo-kwaskowate, takie niesprecyzowane.
                  Niepasteryzowane, niefiltrowane i refermentowane na papierze pięknie w rzeczywistości bardzo przeciętnie
                  Szkoda kupować wyrób koncernopodobny
                  Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                  Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                  FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• DariuszSawicki
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2012.08
                    • 2869

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocisty, mętny ale bez przesady. Coś jak Orkiszowe z Kormorana. [3]
                    Piana: Oblepia szkło, trzyma się, pęcherzyki grube. Dla mnie ok.Choć zaraz. Właśnie obserwuję jak zanika, trochę za szybko. [3.5]
                    Zapach: Nie ma tu zbytnio co wąchać. Żadnego chmielu a co gorsza, nie czuć drożdży a przecież jest to piwo niefiltrowane a nawet niepasteryzowane. Pachnie jak Konstancin Jasny Pełny, no ale tamten to przecież zwyczajny lager a tu i nie fil i nie pas itd itp. [2.5]
                    Smak: Myślałem, że nie może być gorzej po ocenieniu zapachu a jednak może być.Coście zrobili z kultowym piwem kiedyś na Mazurach buraki z Van Pur?! Jakie tu są drożdże? Już nawet Łomża Niefiltrowana jest lepsza. Piwo smakuje jak Tyskie, jak każdy inny koncerniak. Niesmaczne, lekko kwaśne, o aromatach drożdżowych nie ma mowy. [1.5]
                    Wysycenie: Jest trochę bardziej nagazowane, niż inne moje ulubione piwa, ale bez przesady. [3]
                    Opakowanie: To najlepsza strona tego piwa, trochę oldskulowa, są też tradycyjne laleczki i za to brawo. Kontretykieta też ciekawa, nietypowa. Przyjemny bączek. [4]
                    Uwagi: Jak robić piwa niefiltrowane to niech Van Pur idzie do pana Jakubiaka, którego Lagerowe w porównaniu z Podkapslowym to mistrzostwo, no może nie Świata ale Europy z pewnością.

Moja ocena: [2.325]

Comment

• Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Niezbyt ciemne złoto, opalizujące. Trochę za jasne jak na domniemany ekstrakt. [4]
                      Piana: Niska, znika w oczach niemal do zera. [2]
                      Zapach: Słodkawo-ziarnisto-owocowo-słodowy. Ciekawy, trochę przypomina niemieckie kellery. [4]
                      Smak: Spora ziarnistość, słodowość, minimalna goryczka, lekkie owocowe akcenty. Zdziwiłem się, ale było dobre. [4]
                      Wysycenie: Nieprzesadne, ale i tak trochę za wysokie jak na takie piwo. [4]
                      Opakowanie: Ciekawie zaprojektowane etykiety, dopasowany kapsel. Widać, że ktoś miał pomysł, ale Łomża już długo współpracuje z niezłą agencją graficzną. Minus za przesadę z przecinkami. [4.5]
                      Uwagi: Pite 12 października 2012 r.

Zaskoczenie, bo piwo jest nawet dość dobre, zwłaszcza jak na koncern.

Moja ocena: [3.825]

Comment

• dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zaskoczenie, bo piwo jest nawet dość dobre, zwłaszcza jak na koncern.

Moja ocena: [3.825]
                        Zaskakująca ocena, jak dla mnie
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zaskakująca ocena, jak dla mnie
                          Szczerze mówiąc, dla mnie też. Co jednak zrobić, raz na jakiś czas nawet koncernowe mi smakuje.

Comment

• dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

Najlepiej powtórzyć, tak ze 2 razy, i sprawdzić czy nic się nie zmieniło.
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Tomi45
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.07
                              • 165

Dla mnie to piwo zmarnowanej szansy. Baza słodowa jest super (o dziwo!). Natomiast chmielu nie czuć nic a nic. Myślę że jakby sypnęli szczodrzej tego ostatniego mógłby wyjśc całkiem udany produkt.

Comment

• Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                                Najlepiej powtórzyć, tak ze 2 razy, i sprawdzić czy nic się nie zmieniło.
                                Powtórzę. Dziś kupiłem i zamierzam przeterminować o parę miesięcy, żeby zobaczyć, czy rzeczywiście coś będzie się dziać pod kapslem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X