Zamkowy, Bracki RauchBock
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnobrązowe, prawie czarne - jak na koźlak to nawet ciut za ciemne [4]
Piana: niska beżowa warstwa znikająca w oczach bez śladu [2.5]
Zapach: niezbyt intensywny ciemnosłodowy, brak aromatów dymnych [3.5]
Smak: wytrawny smak ciemnosłodowy, piwo treściwe, wędzenie wyczuwalne jedynie w posmaku i to słabo [3.5]
Wysycenie: nie za duże w sam raz [5]
Opakowanie: ze wszystkich Gran Championów chyba najlepsze - ładne i spójne [4]
Uwagi: jako że to produkt dość masowy nie spodziewałem zabójczego smaku wędzonego - i taki też Grand Champion jest, bardziej bock niż rauch
Moja ocena: [3.525]Comment
-
Kupiłem 2 sniftery i jeden kuleje, ten został dla mnie, drugi poszedł do kumpla
Najprawdopodobniej kupię drugie szkło, bo to moje, żona zarekwirowała.
Piwo wypiję dopiero w środę, antybiotyk kończę.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
...
Podsumowanie:
- sprzedaż, promocja, prezentacja piwa w sklepie, słabizna;
- piwo w sumie pozytywnie, ale bez szaleństw, za dużo czuć alkohol, za mało wędzonki, za mało smaków koźlaka, za dużo słodyczy, poprzednie dwa grand championy wg. mnie lepsze, zwycięskiego koźlaka z 2010 roku nie piłem;
Dla mnie, raz na miesiąc można sobie to piwko wypić, ale nie częściej - w lodówce jeszcze 3 szt. może zmienię zdanie.
Drugie podejście i nie czuć alkoholu, bardzo dziwna sprawa, no i trochę inne w smaku, ale piwo bez szału, koniec słodki jak diabli, aż mdli (a może to przez wrodzoną niechęć do słodkości).
Comment
-
Piłem jak dotąd wyłącznie wersje beczkową. Piwo sprawia wrażenie najzwyczajniej wykastrowanego. Ze smaku, z aromatu, z treściwości. Jedyne czym sowicie nagradza to piękny kolor i mocny alkohol, mocno wyczuwalny zwłaszcza po ogrzaniu.
A sytuację z promocją i współpracą doskonale, acz zapewne bez nadanych przeze mnie intencji, nazwał Skitof, tytułując wątek na blogu: RAUCHBOCK MADE IN POLAND CZYLI KOLABORACJA PIWOWARSTWA DOMOWEGO Z KONCERNOWYM
Żeby moja złośliwość była pełna i od razu jasna podam słownikową definicję kolaboracji -
Współpraca z niepopieraną przez większość społeczeństwa władzą, zwłaszcza z władzami okupacyjnymi.Comment
-
eee tam, to komunistyczna definicja. Ta przedwojenna oznaczała całkiem co innego i miała inny wydźwięk.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
A mi ten rauch smakował. Piłam go wczoraj jako pierwsze piwo, z kija w Czeskim Raju. Odnoszę wrażenie, że wielu przedmówców oczekiwało Shenkerli, która jest przepyszna, ale nie zmienia to faktu, że jest wściekle wędzona - nie każdy rauch taki musi być. Wędzonka wyczuwalna w stopniu wystarczającym i nieprzytłaczającym. Baza słodowa jest. Koźlakowość jest. Całkiem przyzwoite piwo. Jeszcze porównam wrażenia przy wersji butelkowej, ale beczkowa daje radę. Acha - no i czuć było, że warzone w Zamkowym, bo na pierwszy rzut nosa lekka metalicznośćComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2012-12-10, 12:58.Comment
-
... Odnoszę wrażenie, że wielu przedmówców oczekiwało Shenkerli, która jest przepyszna, ale nie zmienia to faktu, że jest wściekle wędzona - nie każdy rauch taki musi być. Wędzonka wyczuwalna w stopniu wystarczającym i nieprzytłaczającym. Baza słodowa jest. Koźlakowość jest. Całkiem przyzwoite piwo. Jeszcze porównam wrażenia przy wersji butelkowej, ale beczkowa daje radę. Acha - no i czuć było, że warzone w Zamkowym, bo na pierwszy rzut nosa lekka metalicznośćComment
-
tak to kliknąć w głośniczek.
Co do Raucha, to u mnie wyłączono prawie całkowicie schładzarkę. Beczka stoi w chłodnej piwnicy odrazu lepiej smakuje i jest lepsza piana.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Raczej na Wikipedię i nie tylko. O ile wiem przed wojną termin kolaboracja był po prostu synonimem współpracy. Dopiero w czasie wojny został ograniczony do współpracy z wrogiem i zyskał negatywny wydżwięk.Comment
-
Za to w Almie na Grójeckiej w Warszawie wszystko profesjonalnie, Piwowar Domowy był, tak więc kupowanie było przyjemnością, gdy można było porozmawiać z kimś, kto jest mocno tematem zainteresowany. Jedyne co mnie zdziwiło to praktycznie pełna szafa butelek, ja byłem chyba pierwszym kupującym a nie byłem o 18 tylko później.Comment