Dziwna sprawa ale w katowickiej Almie po piwie nie ma już śladu. Albo mało zamówili, albo piwo tak dobrze się sprzedaje.
Zamkowy, Bracki RauchBock
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny, ciemnoczerwony. Klarowne. [5]
Piana: Lekko zabarwiona, o średniej wielkości pęcherzykach. Niestety redukuje się stosunkowo szybko. [3]
Zapach: Delikatnie karmelowy. W tle wyczuwalny zapach wędzony. A jeszcze głębiej czai się nutka zielonych jabłek. [4]
Smak: Słodowy, delikatnie wędzony. Dość gładki ale rozgrzewający. Treściwość jednak zdecydowanie zbyt niska w stosunku do moich oczekiwań. W posmaku lekka wędzonka i alkohol. [4]
Wysycenie: Trochę zbyt wysokie. [4]
Opakowanie: Jest OK. Podany skład i parametry. Nie ma się do czego przyczepić. [5]
Uwagi: Mówiąc krótko - za mało wędzone, za mało treściwe ale pomimo tego - całkiem niezłe.
Moja ocena: [4]
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."Comment
-
Chyba jednak zbyt miłosierny byłem w tej punktacji.
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnozłocisty, wpadający aż w lekką czerwień, klarowne. [5]
Piana: Gruba, zbita, opada do centymetrowego kożuszka i tak pozostaje przez dłuższy czas. Finalnie opada do pokaźnego dywanika. Skromnie oblepia szkło. [5]
Zapach: Delikatna wędzoność, bardzo przyjemna, wyczuwalny słód w tle. Zapach dość delikatny, ale dominuje tutaj wędzonka. [3.5]
Smak: Piwko poczekało chwilę po wyjęciu z lodówki na otworzenie, aby poczuć pełnie aromatów.
Wszystkie aromaty zrównoważone, a szkoda, fajnie jakby wędzonka wybijała się trochę bardziej :-)
Średnia goryczka, zza wędzonki wysuwa się skromny.
Koźlakowość wyczuwalna. [4]
Wysycenie: Średnie, idealne. [5]
Opakowanie: Eleganckie i gustowne.[5]
Uwagi: Podobno domowe piwo Andrzeja Millera różniło się od tego uwarzonego komercyjnie... pewnie i tak.
Taka wędzoność powinna trafić nawet do antyfanów takich aromatów, jest ona delikatna i nie nachalna, dla fanów wędzonki może być to lekki zawód ;-)
Wszystko jest bardzo pijalne. Polecam spróbować.
Moja ocena: [4.075]Comment
-
Piwo kupiłem z supermarkecie w Bochni za 4.85zł bodajże. Generalnie byłem lekko zszokowany, pojawieniem się go w tak niepiwnym miejscu. No ale skoro jest to test przy lepieniu pierogów na Wigilię
No i zrobiło się wigilijnie, dopóki było zimne miałem wrażenie jakbym pił kompot z suszek, praktycznie bez innych posmaków, test potwierdziła żona. Tylko trochę drogi ten kompot z suszekPóźniej ujawniły się akcenty alkoholowe, im cieplej tym mniej smacznie.
Za tą cenę nie kupię pewnikiem, nie wiem czy piwo doczeka sie przecen z okazji końca terminu ważności, skoro jest dostępne w tak przypadkowych sklepach...jednym słowem, zaliczone i amen.Don't trust nobody, It will cost you much too much
Beware of the dagger, It caress you at first touch
O, all small creatures, It is the twilight if the godsComment
-
W piątek w toruńskiej Piwiarni u Szwejka (bodaj okolice Rynku Staromiejskiego) kupując dwa butelkowe Rauchbocki (8zł/szt.) dostałem dedykowane szkło gratis. O dziwo smakowało mi o wiele lepiej niż wersja beczkowa i w końcu poczułem w nim lekką wędzonkę.Ostatnia zmiana dokonana przez gwzd; 2012-12-17, 00:26.Comment
-
dumnie teraz mogę powiedzieć że jestem Polakiem z okolic Cieszyna, piwo lepsze od http://beeradvocate.com/beer/profile/913/2960/ gdyby było mniej odfermentowane czy nie mogło by konkurować z http://beeradvocate.com/beer/profile/263/727Comment
-
Myślę, że osoby mające problem z wyczuciem "wędzonki" piją po prostu piwo o nieodpowiedniej temperaturze, tj. za zimne.
Nie jest to oczywiście Schlenkerla - "wzorzec z Sèvres" piwa ze słodu wędzonego, ale z każdą butelką smakuje mi coraz bardziej.Comment
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny brązowy. Przejrzysty. [5]
Piana: Przez zbyt wysokie wysycenie jest początkowo bardzo wysoka, jednak szybko opada. [3]
Zapach: Bardzo delikatny, wędzony i nawet przyjemny. [3.5]
Smak: Przez zbyt wysokie wysycenie na początku czułem tylko gaz z lekką wędzonką. Po kilkukrotnym przelewaniu z jednej szklanki do drugiej piwo wreszcie stało się w pewnym stopniu pijalne i oprócz delikatnej wędzonki dało się wyczuć delikatny posmak chleba. [3]
Wysycenie: Przez przesycenie CO2 piwa z początku nie dało się pić. Szczypanie gazu na języku było zbyt dokuczliwe. Dopiero po kilkukrotnym przelewaniu piwa ze szklanki do szklanki w końcu mogłem skosztować piwa. [1]
Opakowanie: Piwo podane w pięknym kielichu dedykowanym. Ładna szata graficzna. [5]
Uwagi: Niestety piwo moim zdaniem wiele straciło poprzez gigantyczne nagazowanie, przez co początkowo nie byłem w stanie normalnie spróbować tego piwa. Nie polecam. Z piw Cieszyńskich nadal nr 1 jest Żywiecki Porter.
Moja ocena: [3.275]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: rubinowy, bardzo ładny. [5]
Piana: po nalaniu, dość wysoka, nietrwała, po chwili cienka warstwa, a po kilkunastu minutach znika całkowicie, nie pozostawiając śladu na szkle. [3]
Zapach: delikatny, lekka wędzonka i słód. [3.5]
Smak: podobnie jak zapach, słodowy z lekką wędzonością, średnia goryczka, posmak owocowy, piwo mało treściwe. [3.5]
Wysycenie: odrobinę za wysokie. [4]
Opakowanie: ładna etykieta i kapsel. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.575]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowy, klarowny. [4]
Piana: Brudnobiała, niewysoka, średniodrobna, zaskakująco krótkotrwała. [3]
Zapach: Wędzony boczek, szynka, a może i śliwka? Poza tym słód i karmel. [4.5]
Smak: Wytrawny posmak łagodnej wędzonki, goryczka, w tle ślad słodowy. [4]
Wysycenie: Raczej niewysokie, odpowiednie. [4]
Opakowanie: Specjalny kapsel, eleganckie wzornictwo, autograf mistrza, info na kontrze - mega-full-wypas. [5]
Uwagi: Smaczne piwo, popieram zdanie wielu przedpiszców, że świetnie nadaje się na "roztrenowanie w kierunku wędzonki".
Moja ocena: [4.125]Comment
-
Niekoniecznie świetne piwo, choć nie zamierzam się specjalnie czepiać. Tylko uwagi bardzo subiektywne. W zapachu elementy raczej weizenbocka niż klasycznego koźlaka. Piana mizerna, piwo zyskuje smakowo przy lekkim ogrzaniu. Ja także wyczuwam nuty kwaskowe, choć przy ostatnich łykach zdominowane przez goryczkę, inaczej niż w kiepskich produktach w miarę picia raczej intryguje coraz bardziej i ujawnia złożoność smakową.
Zastanawiam się, jaki okres leżakowania byłby optymalny. Wstawiłem do piwniczki warkę do lipca 2013, może tak koło przyszłego Bożego Narodzenia...?Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2013-01-04, 21:25.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Głęboki bursztyn, wpadający w miedź, klarowny. [5]
Piana: Dość gęsta i obfita, beżowa, niestety dość szybko opada. [4]
Zapach: Jak na wędzonego koźlaka - zbyt mało charakterny. Właściwie nie wyczułem nut wędzonych. [3]
Smak: Gorycz dominuje, natomiast z wędzonki przebija jakiś dziwny, tępy, chemiczny posmak. Piwo wydaje mi się dość ciężkie. [3]
Wysycenie: Dobre, bąbelkuje dość długo i drobno. [4]
Opakowanie: Ciekawe, odchodzące do dotychczasowej konwencji. Kapsel do kolekcji. [4.5]
Uwagi: Zakupiłem w katowickiej "Lornecie i Meduzie" za 8 zł (ponieważ na Mariackiej 3 "wyszło"). Z championów, jakie do tej pory piłem, ten wydaje mi się najsłabszy.
Moja ocena: [3.325]"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.netComment
-