Browar na Jurze, [Pinta] Angielskie Śniadanie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

Wspaniałe piwo, detronizuje Zawiercie Bursztynowe w kategorii bitter ale, które swoją drogą też jest piwem bardzo dobrym.Intensywny chmielowo-owocowy aromat, słodowa podbudowa i szlachetna, przyjemna goryczka na poziomie średnio-wysokim. W plebiscycie zabrakło miejsca na pudle dla takiego piwa, co tylko podkreśla ogrom zmian i nowości które przetoczyły się przez nasz rynek w 2012 roku.

Comment

• robo1
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2012.11
      • 106

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
      Wspaniałe piwo, detronizuje Zawiercie Bursztynowe w kategorii bitter ale, które swoją drogą też jest piwem bardzo dobrym.Intensywny chmielowo-owocowy aromat, słodowa podbudowa i szlachetna, przyjemna goryczka na poziomie średnio-wysokim. W plebiscycie zabrakło miejsca na pudle dla takiego piwa, co tylko podkreśla ogrom zmian i nowości które przetoczyły się przez nasz rynek w 2012 roku.
      Wnioskuje że jesteś rozczarowany brakiem pudła dla angielskiego ? Ja byłem prawie pewien że zdobęcie tytuł piwa roku. Ale najbardziej jestem rozczarowany wynikiem Stare ALE jare.

Comment

• pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

Rozczarowany to może za duże słowo, bo jednak w swojej kategorii miało kilka IPA (Rowing Jack, Atak, Haust, Artezan, Brovarnia) , które są obecnie mocno na topie, ale odrobinę mi szkoda

Comment

• legart
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2012.06
          • 914

Jak dla mnie Angielskie Śniadanie jest drugim piwem zeszłego roku po Rowing Jacku (i tak tez głosowałem w plebiscycie ). A nowa warka jest nawet jakby lepsza od jesiennej. Świetny bitter.
          Last edited by legart; 2013-02-13, 11:46.

Comment

• sasser
            • 2012.07
            • 107

Piwo ma ładny, herbaciany kolor. Piana po przelaniu była skromna i szybko opadła do malej otoczki. Zapachu nie potrafię określić, ale jest on smakowity i zachęca do picia. W smaku czuć głownie chmiel. Jest tez dość intensywna goryczka, jednakże nie pozostaje ona długo na języku i nie utrudnia picia. Wysycenie na przyzwoitym poziomie. W sumie piwo smaczne, tylko cena mogłaby być niższa.

Comment

• qlpin
              • 2011.09
              • 105

w plebiscycie browarbizu za 2012 dałem na 1 miejscu i zdanie podtrzymuje!
              Last edited by qlpin; 2013-03-04, 22:27.

Comment

• robo1
                • 2012.11
                • 106

Mam pytanie do Browarników z Pinty kiedy angielskie śniadanie znów będzie dostępne ?
                Obiecuje kupić 10 szt.

Comment

• patyczek
                  • 2013.01
                  • 220

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, bądź herbaciany, klarowny. [4.5]
                  Piana: Dosyć drobna, średnio wysoka, zwarta, trwała, zostawia na szkle falbanki. [4.5]
                  Zapach: Subtelny - słodowo - zbożowo - karmelowy. Pierwsze skojarzenie to łąka pełna polnych kwiatów i w tle las. Są również śliwki i orzechy. Kapitalny. [5]
                  Smak: Złożony. Palone słody z mandarynką, ciemnym chlebem, śliwkami wyśmienicie współgrają z wytrawną goryczką o żywiczno cytrusowym charakterze. W miarę picia goryczka narasta, by na mecie przybrać zdecydowanie wytrawny kierunek i przesłonić słodkawy początek. [4.5]
                  Wysycenie: W porządku, choć mogłoby być ociupinkę wyższe. [4]
                  Opakowanie: Jedno z najładniejszych od Pinty - świetny dobór kolorów, nowoczesna, minimalistyczna grafika, która rewelacyjnie się prezentuje, jak zwykle pełne informacje, kapsel firmowy. [5]
                  Uwagi: Warka do 27.09.2013. Właściwie to same superlatywy - piwo smaczne, pełne, treściwe, zrównoważone, fantastycznie pachnie i co ważne, można go wypić w dużych ilościach, czyli innymi słowy - nie jest przearomatyzowane.

Moja ocena: [4.675]

Comment

• sebastian_wro
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.09
                    • 32

Bardzo fajne ale o bardzo przyjemnym świeżym zapachu, przywołującym owoce cytrusowe i woń drzew iglastych. W smaku czuć słodową treściwość i solidną goryczkę pozostającą długo na języku, piana jest obfita i pozostaje do samego końca. Piwo jest bardzo pijalne i smakuje mi bardziej niż odpowiednik z Fullersa.

Comment

• chechaouen
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2011.01
                      • 1180

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny, intensywny. Herbaciano-bursztynowy z miedzianym odcieniem [5]
                      Piana: Średnioobfita, plus za trwałość. Pozostałości do końca oblepiają ściany kufla [4]
                      Zapach: Przyjemny i intensywny. Ciekawa ziołowo-karmelowa słodowość, do tego nutka żywiczna i jakby aromat czerwonego wina [4.5]
                      Smak: Bardzo dobre, wręcz rewelacyjne. Początkowo słodowość, która bardzo szybko ustępuje miejsce porządnej porcji głębokiej i złożonej goryczki. Chmielowość podbita jest - tak jak w zapachu - żywicą, karmelem, ziołowością i ciekawą owocową nutą mi kojarzącą się jakby właśnie z czerwonym winem. Ta bardzo złożona chmielowa goryczka długo utrzymuje się na języku, zachęcając do kolejnego łyka. [5]
                      Wysycenie: Odpowiednie. Nie za wysokie co przy tych klimatach jest OK [4.5]
                      Opakowanie: Pintowa klasyka. Szału nie ma, ale obciachu też nie [3.5]
                      Uwagi: Piwo z datą 27 września 2013

Moja ocena: [4.625]

Comment

• x57
                        • 2011.05
                        • 247

Kolor ciemno-bursztynowy.
                        Piana niska średnio-trwała.
                        Aromat opiekana słodowość, estry, chmielowa korzenność, lekki karmel, przyjemny i złożony.
                        Smak opiekana słodowość, lekka korzenność, lekkie estry, goryczka średnia, czysta, nagazowanie średnio-niskie.
                        Pijalność wysoka.
                        Bardzo dobre.

Comment

• dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika x57 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Kolor ciemno-bursztynowy.
                          Piana niska średnio-trwała.
                          Aromat opiekana słodowość, estry, chmielowa korzenność, lekki karmel, przyjemny i złożony.
                          Smak opiekana słodowość, lekka korzenność, lekkie estry, goryczka średnia, czysta, nagazowanie średnio-niskie.
                          Pijalność wysoka.
                          Bardzo dobre.
                          Coś bliżej o tej korzenności. Mój brat też to tak opisuje, a ja zawsze doszukuję się pietruszki w tego rodzaju piwie
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• x57
                            • 2011.05
                            • 247

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                            Coś bliżej o tej korzenności. Mój brat też to tak opisuje, a ja zawsze doszukuję się pietruszki w tego rodzaju piwie
                            Taka chmielowa, przyprawowa korzenność, jak w aromacie, trochę jakbyś nalewkę ziołową zrobił
                            Ale akurat w Śniadaniu nie jest aż tak bardzo intensywna.
                            Last edited by x57; 2013-06-02, 20:32.

Comment

• dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4014

Kolor: mocna herbata, bursztyn
                              Piana: nie za wielka, oblepia szkło
                              Zapach: karmel, słodowość, lekkie owoce cytrysowe

Smak: ULALA, musiałem się opanować przy piciu, bo z chęcią bym pociągnął je na dwa razy. OD razu przypomniały mi się angielskie puby i "ejle" lane z beczki

na dzień dobry czujemy słodowość, która szybko zmyka i robi miejsce na wyraźną, lekko cierpką goryczkę. Później jest jeszcze lepiej. Lekka żywiczność, karmelek, kwiaty, no i ogólnie "posmak dobrego ejla/bittera w ustach"

Wysycenie: bardzo małe, odpowiednie co do stylu, ale przy pierwszym łyku mnie zaskoczyło, bo dawno nie piłem takich piw. Później przywykłem i musiałem sobie dozować to piwo bo chciało wskoczyć w całości w gardło. Pychota

Opakowanie: skład podany, inne ważne info też, ja piję piwo nie etykiety

Uwagi: warka albo do końca sierpnia albo września, nie pamiętam, ale POLECAM, szkoda kupować w tesco jakieś masowe ejle/bittery jak mamy takie dobrości po nosem w lepszej cenie.

POLECAM !!!
                              Last edited by dlugas; 2013-06-06, 15:00.
                              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• oqubo
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2013.04
                                • 8

Kolor: jasny bursztynowy, przejrzyste [5]
                                Piana: słaba, lekko oblepia szkło, nie trwała[4]
                                Zapach: chmielowy, lekko owocowy, nuta grejpfrutowa, lekko słodowy, karmelowe nuty [4.5]
                                Smak: delikatnie słodka, goryczka powyżej średniej, piwo treściwe, po smak słodowy[5]
                                Wysycenie: poniżej średniej[4.5]
                                Opakowanie: trzymają się wyznaczonej konwencji i tyle, Big Ben zrobiony w Paincie nie powala[4]
                                Uwagi: + jak zwykle za szczegółowe informacje na butelce[/B]

Comment

Przetwarzanie...
                                X