Fortuna, Komes Potrójny Złoty

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Szakali
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2013.08
    • 572

Dzięki chłopy , że daliście znać o tej partii z Żabki ...rewelacja , najlepsza odsłona tego komesa jaką piłem .
    Za to cenię te forum ;D

Comment

• dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4014

Wypite wczoraj.
      Warka do kwietnia lub maja 2015, nie pamiętam, a butelka już poszła na wymianę

Kolor: ciemnożółty, opalizujące, (nie bełtane) po zamieszaniu zrobiło się doyć mętne
      Piana: średnio obfita, pęcherzyki średnie i troszkę drobnych. opada dość szybko, lekko zostawia ślady na szkle
      Zapach: w miarę intensywny, białe winno, później goździki i troszkę dojrzałego banana, coś w kierunku ciekawego hefewaizena

SMAK: posmaki białego wina, lepszego półsłodkiego "szampana". Wydaję się dość pełne, ale następnie przychodzą goździki i delikatne banany. Może bardzo dojrzałe brzoskwinie. Alkohol dla mnie praktycznie nie wyczuwalny. Piwo wypiłem na prawie pusty żołądek w ok pół godziny więc rozgrzało i w głowę poszło:]

Wysycenie: średnie, jest ok

Opakowanie: prosto i bez kombinacji, jest OK.

Uwagi: Stylu kompletnie z praktyki nie znam, coś tam tylko poczytałem. Myślałem, że te 9% będzie wyczuwalne i to z połączeniem z estrami raczej mi nie podopasuje. Jednak się myliłem. Ten komes smakował mi jak mocniejsza i wyraźniejsza wersja z winnymi akcentami zwykłego poczciwego hefeweizena.

Jak znajdę w Żabce w dobrej cenie to kupię ponownie.
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Szakali
        • 2013.08
        • 572

no tak
        Ładny kolo ,mętny bursztyn , pomarańcz.
        Piana jest jako taka , spada do cienkiej obrączki , łatwo wzbudzić .
        Zapach fajny owocowy , intensywna nuta winna , banany , goździki ....jakieś zioła .
        W smaku fajna taka winna owocowość , posmaki szampańskie , alkohol czuć ...ale nie przeszkadza , ma też taki bananowy posmak .
        Wysycenie ok .
        Powiem tak...dobra jest ta nowa partia i tak szczerze warto kupić ..szczególnie za 4.50 w Żabie

Comment

• zohan666
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.11
          • 259

Dzisiaj widziałem we fresh markecie, cena ta sama (porter i potrójne)

Comment

• gramak
            Porucznik Browarny Tester
            • 2012.08
            • 267

Dobre piwo.( Mówię tu o warce dostępnej obecnie w Żabce, bo poprzednia była słaba) W zapachu i smaku z lekka szampanskoje. Moc czuć po pewnym czasie. Piana kiepska, wysycenie właściwe. Kolor mętnobursztynowy. Kupiłem kilka. jedno wypiłem z marszu. Kolejne będą czekać na lepsze czasy (np. mistrzostwa świata w Kuwejcie )
            http://www.ohbeautifulbeer.com/

Comment

• Aanruvo
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.11
              • 66

Ocena z ARTomatu

Kolor: Tak jak w nazwie - złote. Delikatnie mętne. [4]
              Piana: Na początku pojawia się ładna, biała czapa. Redukuje się w kilka minut do białego kożuszka, który do końca przykrywa powierzchnię piwa. [3.5]
              Zapach: Zupełnie nie taki, jakiego można spodziewać się w piwie. Pierwsze skojarzenie to rosyjskie wino musujące. [2.5]
              Smak: Pierwsze łyki prezentują się całkiem pozytywnie. Piwo jest raczej słodowe, chociaż gorycz jest tu całkiem wyraźnie zaznaczona. Wszystko dopełnia kwaskowaty posmak "szampański", który jednak całkiem ładnie komponuje się w całość. Alkohol jest wyczuwalny, chociaż nie jest to odbiór negatywny - czuć, jak rozgrzewa od środka. [4]
              Wysycenie: Wysokie, tak jak lubię. [5]
              Opakowanie: Ładne, estetyczne, koncernowy komplet informacji (a nawet więcej niż komplet, mamy tu np. wymieniony użyty chmiel aromatyczny). Brak bełkotu o tradycyjnej recepturze. Jedyny minus (na pewno nie występujący we wszystkich egzemplarzach) to bardzo krzywo naklejone etykiety. [4.5]
              Uwagi: Bardzo ciekawe piwo. Stylu nie znam, ale po tym egzemplarzu na pewno bardzo chętnie go poznam Oceniałem piwo "świeże i owocowe", ale mam też zachomikowaną butelkę na później. Nie mogę się jej doczekać i na pewno chętnie się podzielę tym, jak smakuje "wytrawne i złożone".

Moja ocena: [3.5]

Comment

• tfur
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2006.05
                • 1311

fortuna skutecznie odstraszyła mnie od próbowania swoich wyrobów
                komesy podwójne, jeśli dobrze pamiętam, okazały się totalną klęską
                natomiast w przypadku trójniaka wypada napisać jakąś pochwałę
                peanów nie będzie, bo nie jest to mój ulubiony rodzaj piwa
                niemniej wypiłem od początku do końca z przyjemnością
                i woltaż poczułem dopiero po zakończeniu konsumpcji
                dobrze!
                ps. w mojej żabce komesowych porterów, niestety, niet
                veni, emi, bibi

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Wczoraj przez pomyłkę dostałem w Chmielarni i było całkiem dobre. Czysty smak, łagodnie owocowy, alkoholu zupełnie nie czuć. Zapach też całkiem niezły. Czy ja mam szczęście do tego piwa, czy może niektórzy przesadzają?
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

Fortuna, po prostu, wychodzi na prostą .
                    Last edited by dyczkin; 2014-01-15, 08:47.
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Javox
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2009.11
                      • 6462

Niektórzy mogą być zaskoczenie tym smakiem...
                      Te skojarzenia z szampanem mogą sugerować podpsucie itd

Ludzie to "dziwne" piwo wypiją raz a potem jak są "świadomi" to kupią sobie za to dwa Brackie...

Comment

• Szakali
                        • 2013.08
                        • 572

No masz rację , raz kupiłem ojcu to stwierdził , że to jakiś jabol i woli tatry sobie kupić .

Comment

• Hapek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.03
                          • 100

No tego piwa bym raczej nie polecił początkującym, bo ono na swój sposób naprawdę ma coś z jabola. No, ale kto co lubi

Comment

• dlugas
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2006.04
                            • 4014

No ja tych szampańsko-jabolowych nut nie lubię, a to piwo mi o dziwo smakowało :]
                            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• yaro74
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2012.09
                              • 2089

Wreszcie wypiłem to kupione w Żabce i jestem mile zaskoczony. Jest smaczne, nie wali alkoholem jak inne mocne polskie piwa i przy takim ekstrakcie i alkoholu jest niesamowicie pijalne. Żałuję, że nie kupiłem 2 butelek, bo piwo znikło z kufla po kilku łykach.
                              Last edited by yaro74; 2014-01-23, 19:50.

Comment

• Brodzislaw
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2013.09
                                • 1020

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocista [4.5]
                                Piana: ze średnich i drobnych pęcherzyków, obfita, niemal od razu zniknęła [3.5]
                                Zapach: Silnie słodowy z nutą owocową - ale minimalną [3.5]
                                Smak: Mocny słód i alkohol, słaba goryczka [3]
                                Wysycenie: Oj, spore [4]
                                Opakowanie: Niechlujne i słabo trzymające butelki [2]
                                Uwagi: Średniak w swojej klasie. Kolejne sztuki zakupione w Żabce odłożyłem – niech dojrzeje.

Moja ocena: [3.3]

Comment

Przetwarzanie...
                                X