Miałem przyjemność pić Dziadka Mroza podczas premiery w Piwotece . Mówiąc krótko: przepyszne piwo. A konkretniej: w smaku oczywiście dominują posmaki kawowe, gorzkiej czekolady i paloności. Aromat owocowy jest identyczny z tym jaki wyczuwa się podczas jedzenia gorzkiej czekolady. Alkohol jest wyczuwalny w zapachu, za to w smaku minimalnie, potem bardzo miło rozgrzewa w żołądku. W smaku obecne są też słabe nutki rozpuszczalnikowe. Generalnie spodziewałem się, że paloność będzie bardziej popielista i wyrazista, ale ostatnio mam ochotę na bezkompromisowe doznania smakowe. Tekstura tego piwa jest zaskakująco gładka, a przy przełykaniu czuć typowo stoutową aksamitność. Po pewnym ogrzaniu się, bardziej wyczuwalne stają się posmaki chmielowe, które nadają także nieco wytrawny finisz. Wysycenie było niskie, piana umiarkowanie niska - i tak całkiem niezłą przy takim wysyceniu. Podsumowując: smakowało bardzo podobnie jak porter bałtycki, tylko przy przełykaniu ujawniała się "stoutowość", wyczuwalna chmielowość także je odróżnia. Spodziewałem się, że będzie o wiele bardziej gęste i mięsiste, a tymczasem było tylko nieco gęstsze niż porter Łódzki czy Warmiński. Pojawienie się takiego piwa na polskim rynku to bardzo mocny akcent i symbol na koniec roku, po którym aż kręci się w głowie od obfitości piwnych wydarzeń.
Artezan, Dziadek Mróz
Collapse
X
-
Miałem przyjemność pić Dziadka Mroza podczas premiery w Piwotece . Mówiąc krótko: przepyszne piwo. A konkretniej: w smaku oczywiście dominują posmaki kawowe, gorzkiej czekolady i paloności. Aromat owocowy jest identyczny z tym jaki wyczuwa się podczas jedzenia gorzkiej czekolady. Alkohol jest wyczuwalny w zapachu, za to w smaku minimalnie, potem bardzo miło rozgrzewa w żołądku. W smaku obecne są też słabe nutki rozpuszczalnikowe. Generalnie spodziewałem się, że paloność będzie bardziej popielista i wyrazista, ale ostatnio mam ochotę na bezkompromisowe doznania smakowe. Tekstura tego piwa jest zaskakująco gładka, a przy przełykaniu czuć typowo stoutową aksamitność. Po pewnym ogrzaniu się, bardziej wyczuwalne stają się posmaki chmielowe, które nadają także nieco wytrawny finisz. Wysycenie było niskie, piana umiarkowanie niska - i tak całkiem niezłą przy takim wysyceniu. Podsumowując: smakowało bardzo podobnie jak porter bałtycki, tylko przy przełykaniu ujawniała się "stoutowość", wyczuwalna chmielowość także je odróżnia. Spodziewałem się, że będzie o wiele bardziej gęste i mięsiste, a tymczasem było tylko nieco gęstsze niż porter Łódzki czy Warmiński. Pojawienie się takiego piwa na polskim rynku to bardzo mocny akcent i symbol na koniec roku, po którym aż kręci się w głowie od obfitości piwnych wydarzeń.Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar PiwotekaComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarny, nieprzenikliwy [5]
Piana: beżowa, nikła i szybko zniknęła, ale przy ciemny piwie o takim [3]
Zapach: bardzo intensywny i rozbudowany - suszone owoce, ciemne słody, palono-kawowy [5]
Smak: bogaty smak ciemnosłodowy - kawa, gorzka czekolada - do tego suszone śliwki oraz lekka słodycz; bardzo podobne do porteru, ale jednak mniej słodkie, bardziej wytrawne oraz co ciekawe lżejsze i takie bardziej ugładzone; brak smaku alkoholu [5]
Wysycenie: nie za duże - OK [5]
Opakowanie: prosty, czarno-biały, ale bardzo fajny motyw z brodatym dziadem; wszelkie informacje o piwie są [5]
Uwagi: nigdy nie piłem żadnego RIS-a, spodziewałem się piwa cięższego i bardziej owocowego, ale i tak bardzo dobre
Moja ocena: [4.8]Comment
-
Comment
-
No to pierwsza degustacja od momentu premiery. Piana znika w zastraszającym tempie. Zapach z początku przywołujący bałtycki porter, potem jednak wyczuwalne rozpuszczalnikowe akcenty. W smaku jest lepiej - słodkości brak, w smaku wytrawne z delikatną kwaskowatością. Wydaje się mocniejsze niż na premierze i mocniejsze od bałtyków.
Uważam, że to szczyt możliwości tego piwa. W miarę leżakowania pewnie będzie silniejszy rozpuszczalnik w aromacie i większa kwaśność w smaku. Ale zdegustuję za jakiś czas kolejną butelkę...Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
magiczne słowo leżakowanie nie sprawdza się?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Bo to nie ma leżakować u Docenta tylko u producenta.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
U producenta nie robiło by się gorsze?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Mam jeszcze jedną butelkę, jak długo radzisz czekać?
Pierwsza, która piłem, była smakowo pomiędzy porterem cieszyńskim a warmińskim. Jeśli ma pójść w ślady kwasowości warmińskiego, to już się boję.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Piwo w tym momencie jest według mnie lepsze niż na premierze bo wolę wytrawne niż słodkawe. Biorąc pod uwagę fakt, że butelka stała temperaturze pokojowej to zapewne piwo z browaru zaserwowane teraz byłoby idealnie zrównoważone. Zresztą piłem wersję beczkową jakiś tydzień temu i było świetne.
Kolejna butelka trafiła do lodówki ale zostanie otwarta zapewne w przeciągu kilku tygodni.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Jako że Docent masz nabitą kszynkę wiadomości PW "pod kokardkę" puszczam publicznie PW z pytaniem czy masz jeszcze może pusty flakon po Mroźnym Dziadydze na zbyciu ? Chodzi mi oczywiście o szarpnięcie z niego etki jeśli ich nie zbierasz
Daj odzew na PW. Dzięki.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Piwo w tym momencie jest według mnie lepsze niż na premierze bo wolę wytrawne niż słodkawe. Biorąc pod uwagę fakt, że butelka stała temperaturze pokojowej to zapewne piwo z browaru zaserwowane teraz byłoby idealnie zrównoważone. Zresztą piłem wersję beczkową jakiś tydzień temu i było świetne.
Kolejna butelka trafiła do lodówki ale zostanie otwarta zapewne w przeciągu kilku tygodni.Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar PiwotekaComment
Comment