Artezan, Dziadek Mróz

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kamień
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.07
    • 361

    #31
    Miałem przyjemność pić Dziadka Mroza podczas premiery w Piwotece . Mówiąc krótko: przepyszne piwo. A konkretniej: w smaku oczywiście dominują posmaki kawowe, gorzkiej czekolady i paloności. Aromat owocowy jest identyczny z tym jaki wyczuwa się podczas jedzenia gorzkiej czekolady. Alkohol jest wyczuwalny w zapachu, za to w smaku minimalnie, potem bardzo miło rozgrzewa w żołądku. W smaku obecne są też słabe nutki rozpuszczalnikowe. Generalnie spodziewałem się, że paloność będzie bardziej popielista i wyrazista, ale ostatnio mam ochotę na bezkompromisowe doznania smakowe. Tekstura tego piwa jest zaskakująco gładka, a przy przełykaniu czuć typowo stoutową aksamitność. Po pewnym ogrzaniu się, bardziej wyczuwalne stają się posmaki chmielowe, które nadają także nieco wytrawny finisz. Wysycenie było niskie, piana umiarkowanie niska - i tak całkiem niezłą przy takim wysyceniu. Podsumowując: smakowało bardzo podobnie jak porter bałtycki, tylko przy przełykaniu ujawniała się "stoutowość", wyczuwalna chmielowość także je odróżnia. Spodziewałem się, że będzie o wiele bardziej gęste i mięsiste, a tymczasem było tylko nieco gęstsze niż porter Łódzki czy Warmiński. Pojawienie się takiego piwa na polskim rynku to bardzo mocny akcent i symbol na koniec roku, po którym aż kręci się w głowie od obfitości piwnych wydarzeń.

    Comment

    • Piwoteka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.04
      • 1209

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień
      Miałem przyjemność pić Dziadka Mroza podczas premiery w Piwotece . Mówiąc krótko: przepyszne piwo. A konkretniej: w smaku oczywiście dominują posmaki kawowe, gorzkiej czekolady i paloności. Aromat owocowy jest identyczny z tym jaki wyczuwa się podczas jedzenia gorzkiej czekolady. Alkohol jest wyczuwalny w zapachu, za to w smaku minimalnie, potem bardzo miło rozgrzewa w żołądku. W smaku obecne są też słabe nutki rozpuszczalnikowe. Generalnie spodziewałem się, że paloność będzie bardziej popielista i wyrazista, ale ostatnio mam ochotę na bezkompromisowe doznania smakowe. Tekstura tego piwa jest zaskakująco gładka, a przy przełykaniu czuć typowo stoutową aksamitność. Po pewnym ogrzaniu się, bardziej wyczuwalne stają się posmaki chmielowe, które nadają także nieco wytrawny finisz. Wysycenie było niskie, piana umiarkowanie niska - i tak całkiem niezłą przy takim wysyceniu. Podsumowując: smakowało bardzo podobnie jak porter bałtycki, tylko przy przełykaniu ujawniała się "stoutowość", wyczuwalna chmielowość także je odróżnia. Spodziewałem się, że będzie o wiele bardziej gęste i mięsiste, a tymczasem było tylko nieco gęstsze niż porter Łódzki czy Warmiński. Pojawienie się takiego piwa na polskim rynku to bardzo mocny akcent i symbol na koniec roku, po którym aż kręci się w głowie od obfitości piwnych wydarzeń.
      Kurczę, tyle osób z browar.bizu było na premierze, a nikt się nie ujawniał... Następnym razem szepnijcie przy barze, z przyjemnością spotkam się, pogadam. Wasze
      Piwoteka
      Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
      www.piwoteka.pl
      Sklep Piwoteki na Facebooku
      Piwoteka Narodowa na Facebooku
      Piwoteka Narodowa na G+
      Дед Мороз (Dziadek Mróz)
      Browar Piwoteka

      Comment

      • Sokół83
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.12
        • 1598

        #33
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: czarny, nieprzenikliwy [5]
        Piana: beżowa, nikła i szybko zniknęła, ale przy ciemny piwie o takim [3]
        Zapach: bardzo intensywny i rozbudowany - suszone owoce, ciemne słody, palono-kawowy [5]
        Smak: bogaty smak ciemnosłodowy - kawa, gorzka czekolada - do tego suszone śliwki oraz lekka słodycz; bardzo podobne do porteru, ale jednak mniej słodkie, bardziej wytrawne oraz co ciekawe lżejsze i takie bardziej ugładzone; brak smaku alkoholu [5]
        Wysycenie: nie za duże - OK [5]
        Opakowanie: prosty, czarno-biały, ale bardzo fajny motyw z brodatym dziadem; wszelkie informacje o piwie są [5]
        Uwagi: nigdy nie piłem żadnego RIS-a, spodziewałem się piwa cięższego i bardziej owocowego, ale i tak bardzo dobre

        Moja ocena: [4.8]
        Z INNEJ BECZKI

        www.fotopolska.eu

        Comment

        • Doodeck
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.05
          • 1612

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień
          Aromat owocowy jest identyczny z tym jaki wyczuwa się podczas jedzenia gorzkiej czekolady
          WTF ? Jakie Ty jadasz gorzkie czekolady ?
          Dalekosiężny
          Obserwator
          Obiektów
          Dynamicznie
          Epatujących
          Ciekawymi
          Koncepcjami

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #35
            No to pierwsza degustacja od momentu premiery. Piana znika w zastraszającym tempie. Zapach z początku przywołujący bałtycki porter, potem jednak wyczuwalne rozpuszczalnikowe akcenty. W smaku jest lepiej - słodkości brak, w smaku wytrawne z delikatną kwaskowatością. Wydaje się mocniejsze niż na premierze i mocniejsze od bałtyków.

            Uważam, że to szczyt możliwości tego piwa. W miarę leżakowania pewnie będzie silniejszy rozpuszczalnik w aromacie i większa kwaśność w smaku. Ale zdegustuję za jakiś czas kolejną butelkę...
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              magiczne słowo leżakowanie nie sprawdza się?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23903

                #37
                Bo to nie ma leżakować u Docenta tylko u producenta.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #38
                  U producenta nie robiło by się gorsze?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • sztetke
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.12
                    • 355

                    #39
                    a to już zmartwienie producenta.

                    Comment

                    • dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                      Uważam, że to szczyt możliwości tego piwa. W miarę leżakowania pewnie będzie silniejszy rozpuszczalnik w aromacie i większa kwaśność w smaku. Ale zdegustuję za jakiś czas kolejną butelkę...

                      Mam jeszcze jedną butelkę, jak długo radzisz czekać?
                      Pierwsza, która piłem, była smakowo pomiędzy porterem cieszyńskim a warmińskim. Jeśli ma pójść w ślady kwasowości warmińskiego, to już się boję.
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • docent
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 5205

                        #41
                        Piwo w tym momencie jest według mnie lepsze niż na premierze bo wolę wytrawne niż słodkawe. Biorąc pod uwagę fakt, że butelka stała temperaturze pokojowej to zapewne piwo z browaru zaserwowane teraz byłoby idealnie zrównoważone. Zresztą piłem wersję beczkową jakiś tydzień temu i było świetne.
                        Kolejna butelka trafiła do lodówki ale zostanie otwarta zapewne w przeciągu kilku tygodni.
                        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                        Comment

                        • Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6056

                          #42
                          Jako że Docent masz nabitą kszynkę wiadomości PW "pod kokardkę" puszczam publicznie PW z pytaniem czy masz jeszcze może pusty flakon po Mroźnym Dziadydze na zbyciu ? Chodzi mi oczywiście o szarpnięcie z niego etki jeśli ich nie zbierasz
                          Daj odzew na PW. Dzięki.
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                          Comment

                          • Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

                            #43
                            Jakby docent nie miał, to ja mogę mieć i przytachać na giełdę.
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            • Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9787

                              #44
                              jakby Mason nie miał..., itd. Ale na giełdzie mnie nie bełdzie (błąd zamierzony żeby było do rymu ).

                              Comment

                              • Piwoteka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2008.04
                                • 1209

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                                Piwo w tym momencie jest według mnie lepsze niż na premierze bo wolę wytrawne niż słodkawe. Biorąc pod uwagę fakt, że butelka stała temperaturze pokojowej to zapewne piwo z browaru zaserwowane teraz byłoby idealnie zrównoważone. Zresztą piłem wersję beczkową jakiś tydzień temu i było świetne.
                                Kolejna butelka trafiła do lodówki ale zostanie otwarta zapewne w przeciągu kilku tygodni.
                                Byłeś tydzień temu w Piwotece??? I nic nie powiedziałeś?
                                Piwoteka
                                Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
                                www.piwoteka.pl
                                Sklep Piwoteki na Facebooku
                                Piwoteka Narodowa na Facebooku
                                Piwoteka Narodowa na G+
                                Дед Мороз (Dziadek Mróz)
                                Browar Piwoteka

                                Comment

                                Przetwarzanie...