Browar na Jurze, [Pinta] [AleBrowar] B-Day

Collapse
X
Collapse
Posty
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    #31
    Cząstki wajcenowe zmrozić, cząstki ejlowe podgrzać. Wyczuwam potencjał dla nowej linii szkła z wbudowanym czipem.

    Ale dobre pytanie zadałeś. Być może niższa temperatura wydobędzie na wierzch więcej nut pszenicznych, albo cholera wie, a nuż zadziała to dokładnie odwrotnie. Sam bym zrobił test, ale nie wiem, czy zdążę kupić tego BiDeja przed końcem operacji.

    Comment

    • Jurgenau
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.06
      • 26

      #32
      hehe, właśnie dlatego pytałem, bo nie wiedziałem, czy chłodzić pod weizena, czy nie pod ale. Niestety zawiodłem się, bo liczyłem na więcej niż pół promila aromatów weizenowych.

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9800

        #33
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: Bursztynowy, na granicy przejścia w rubinowy. Koźlakowy, ładny . [4.5]
        Piana: Kremowa, średniodrobna, dość wysoka, ładnie się osadza na ściankach naczynia. [4]
        Zapach: Silny chmielowo-ziołowy, po chwili wyłania się karmel, ale i tak zioła górują. [4]
        Smak: Tu także goryczka, ale - moim zdaniem - za silna i za tępa, głuszy kubki smakowe. I to w zasadzie tyle... [3]
        Wysycenie: Mimo optycznego szaleństwa bąbelków nagazowanie jest średniowysokie. [4]
        Opakowanie: Charakterystyczna, ale w sumie nieciekawa eta.
        Militarnych klimatów nie chwytam, nie wiem czemu, bo chyba powinienem...
        Taki "iwent" mógłby mieć chyba ciekawszą oprawę graficzną. [3.5]
        Uwagi: Kolejne piwo typu "cuda-wianki", ciągle liczę na to, że kiedyś piwowarzy wystrzelają się z pomysłów typu "haute-couture" (za przeproszeniem ), kurz bitewny (inwazyjny ) opadnie, i znudzeni, wezmą się na warzenie dobrych, pilsów, lagerów i hellesów .

        Moja ocena: [3.6]

        Comment

        • makbeth
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.04
          • 80

          #34
          Nic ciekawego - przerost formy nad treścią.
          Mam nadzieję, że kiedyś skończy się to wymyślanie na siłę nowych produktów marketingowych, którym daleko do bardzo dobrego i faktycznie ciekawego piwa (np. wg mnie: Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfen-Weisse)
          Dalej to już tylko pewnie: baltic porter ipa, quadrupel ipa, rauchdoppelbock hiperimperial ipa, imperial witbier ipa itd.
          Kiedyś się to pewnie skończy, może większa konkurencja na rynku "pozamiata" sprawę i zostaną Ci, którzy będą mieli dobrą (powtarzalną ) ofertę

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika makbeth
            ...Kiedyś się to pewnie skończy, może większa konkurencja na rynku "pozamiata" sprawę i zostaną Ci, którzy będą mieli dobrą (powtarzalną ) ofertę
            Czyli co
            Lager czy "czysta pszenica"
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • lucifuge
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.11
              • 309

              #36
              pancernik i makbeth mają rację. Kiedy już wszyscy "nawarzą" się IPA, grodziskich, witów, stoutów i ejli przyjdzie czas sprawdzić się w stylu, który wszyscy omijają szerokim łukiem czyli pils. I wtedy zobaczymy kto jest kim

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10869

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
                Czyli co
                Lager czy "czysta pszenica"
                Jak na razie, drugiej pozycji pochodzenia krajowego, nie sposób uświadczyć ( z małym wyjątkiem, Majer).
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lucifuge
                  pancernik i makbeth mają rację. Kiedy już wszyscy "nawarzą" się IPA, grodziskich, witów, stoutów i ejli przyjdzie czas sprawdzić się w stylu, który wszyscy omijają szerokim łukiem czyli pils. I wtedy zobaczymy kto jest kim
                  Bo konntraktowcy i rzemieślnicy mają zbyt duże koszty produkcji by angażować się w style "popularne" (pils, weizen, dunkel) a browary regionalne są zbyt zajęte wypuszcczaniem kolejnych miodów w piwie i ultra słodkich ciemniaków by sobie głowę zaprzątać takimi głupotami. Może sukces Pilsa manufakturowego trochę popchnie browary w tą stronę (pierwsze efekty już mamy z Raciborza i Bielkówka), ale jeszccze żądnego z jich nie próbowałem więc efektów nie znam

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lucifuge
                    pancernik i makbeth mają rację. Kiedy już wszyscy "nawarzą" się IPA, grodziskich, witów, stoutów i ejli przyjdzie czas sprawdzić się w stylu, który wszyscy omijają szerokim łukiem czyli pils. I wtedy zobaczymy kto jest kim
                    Już widzę jak jęczysz, że zwykły pils kosztuje 6zł.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10869

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                      (...)Może sukces Pilsa manufakturowego trochę popchnie browary w tą stronę (pierwsze efekty już mamy z Raciborza i Bielkówka), ale jeszccze żądnego z jich nie próbowałem więc efektów nie znam
                      Jak na razie, jedynym łaczniem tych piw z Pilsem jest jedynie nazwa. Nic ponad to.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        #41
                        Czyli po staremu, partactwo i podczepianie się pod trendy. Niektótrzy psioczą, że browary kontraktowe i im podobne to tylko amerykańce i piwa mocno chmielone odmianami z nowego świata - a ja twierdzę, ze poza tym zestawem to jak narazie jedyne polskie inicjatywy, które wypuściły takie style jak Schwarzbier (Czarna dziura), vienna lager (Odsiecz) czy lekki pils (Pierwsza Pomoc). To zaskakujące że potrzebowaliśmy kontraktowców i piwowarów domowych by móc się napić tak pospolitych piw...

                        Comment

                        • Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9800

                          #42
                          Dyskusja trawersuje, ale co tam... .
                          Pioter słusznie zwraca uwagę, że koszty w skali "mikro" mają znaczenie - chyba ze względu na wymienniki ciepła dolniaki są kosztochłonne.
                          Poza tym, ja naprawdę cieszę się, że moje piwne horyzony rozrastają się goeometrycznie, do takiego stopnia, że - jak ten kot w dowcipie na pustyni - nie ogarniam już tej kuwety... .
                          Za to wszystkim zaangażowanym szacun, szapoba i dzięki, ale odnoszę wrażenie, że krzyżowanie stylów piwa ma takie znaczenie w tworzeniu piwnej cywilizacji, jak wykombinowanie żubronia w procesie odtwarzania gatunku żubra (tego włochatego, a nie z puszki ).

                          Comment

                          • lucifuge
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.11
                            • 309

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                            Już widzę jak jęczysz, że zwykły pils kosztuje 6zł.
                            spoko, mój ulubiony polski pils czyli widawa premium lager kosztuje koło 7 i od czasu do czasu ląduje w mojej lodówce. Za dobre piwo mogę zapłacić i wcale nie musi to być imperialhefepacificpaleblackale

                            Comment

                            • Cez
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.01
                              • 1789

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                              Bo konntraktowcy i rzemieślnicy mają zbyt duże koszty produkcji by angażować się w style "popularne" (pils, weizen, dunkel) a browary regionalne są zbyt zajęte wypuszcczaniem kolejnych miodów w piwie i ultra słodkich ciemniaków by sobie głowę zaprzątać takimi głupotami. Może sukces Pilsa manufakturowego trochę popchnie browary w tą stronę (pierwsze efekty już mamy z Raciborza i Bielkówka), ale jeszccze żądnego z jich nie próbowałem więc efektów nie znam
                              Haust zainwestował w pilsa i lagera i wyszło całkiem przyjemnie. Pils z Raciborza jest nierówny, ale dobrze rokuje.
                              Myślę, że przy zalewie różnymi IPAmi jest pole do popisu, szczególnie na lato. Trzeba tylko odwagi browarów.
                              Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                              Comment

                              • dyczkin
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2011.05
                                • 3657

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez
                                Haust zainwestował w pilsa i lagera i wyszło całkiem przyjemnie. Pils z Raciborza jest nierówny, ale dobrze rokuje.
                                Myślę, że przy zalewie różnymi IPAmi jest pole do popisu, szczególnie na lato. Trzeba tylko odwagi browarów.
                                Ale Haust to inna bajka, restauracyjna, i ceny nie pozwalają się cieszyć piwem na co dzień.
                                Odwaga to jedno ale wykonanie to już inna bajka
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Randi
                                  Browary na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej
                                  Randi
                                  Witam,

                                  Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
                                  Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...
                                  2024-02-21, 16:12
                                • darekd
                                  AleBrowar, Golden Monk
                                  darekd
                                  18% ekstr.
                                  7,2% alk.

                                  Chmiele: Palisade, Citra, Centennial

                                  Chyba skład i receptura nie zmieniła się z okresu kontraktowego AleBrowaru:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ar-golden-monk

                                  Jak pojawiło...
                                  2023-02-03, 00:31
                                • darekd
                                  AleBrowar, Tower of Cats
                                  darekd
                                  India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                                  I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                                  Są jeszcze parametry i skład:
                                  Ekstr. 15%
                                  Alk.6,2%

                                  w składzie...
                                  2025-02-12, 23:00
                                • ART
                                  AleBrowar, Farm Gift
                                  ART
                                  Na etykiecie mamy utytłanego świniopasa utrzymanego w AleBrowarowej stylówie, trzymającego pod każdą pachą świniaka.

                                  Nazwa Farm i gift nijak mi nie pasują do przywołanej nazwy stylu American Pale Ale. Szczególnie gdy się to piwo doprowadzi do ust.

                                  Bardziej to saison...
                                  2025-01-05, 00:30
                                • ART
                                  Alebrowar, Saint no more 2024
                                  ART
                                  Nabyłem nie zauważając dopisku pod nazwą stylu black ipa.

                                  dopiskiem bylo

                                  with palo santo

                                  być może uznałem że to miała być osoba pozująca za tego miłego mikołajaja na etce.


                                  5,8 alc 14 blg


                                  Aromat słodkiego...
                                  2024-12-26, 22:33
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...