Okocim, Świętojańskie Piwo Sezonowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mastermind1
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 248

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Na plus podane miejsce uwarzenie czyli Browar Brzesko. Ani słowa o Kompani Piwowarskiej
    Oczywista pomyłka, jak mniemam.

Comment

• dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
      Na plus podane miejsce uwarzenie czyli Browar Brzesko. Ani słowa o Kompani Piwowarskiej
      Bo nie mogło być. O Carlsberga się rozchodzi

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mastermind1 Wyświetlenie odpowiedzi
      Oczywista pomyłka, jak mniemam.
      Ale pomyłka. A pisałem na trzeźwo
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• dzemek
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.12
        • 450

Próbowałem piwa, nie jest tragiczne, oceniając cenę do jakości można uznać je za dobre. Fajnie gasi pragnienie, etykieta na plus, ogólnie można spróbować, raczej ponownie spróbuję aby ponownie wyrobić sobie ocenę.

Comment

• DonZ
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.03
          • 303

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółte, klarowne, nieporywający [3]
          Piana: Absolutny brak piany, nawet chcąc się postarać nic się nie wzbija. [1]
          Zapach: Słabo, praktycznie nic nie czuć, może lekką słodowość. [1.5]
          Smak: Wodniste, bezsmakowe, ani nie czuć słodu ani goryczki, pustka. [2]
          Wysycenie: Niskie wysycenie, coś tam czuć na języku. [2]
          Opakowanie: Opakowanie jest fajne, kolor etykiety jak i czcionka współgrają ze sobą. [4]
          Uwagi: Nie spodziewałem się niczego specjalnego ale przynajmniej coś nowego na półce w sklepie było...

Moja ocena: [1.875]

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9787

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, chyba minimalnie zmętniony. [4]
            Piana: Biała, wysoka, średniodrobna, nietrwała... [2.5]
            Zapach: Lekkosłodowy z dalekim powiewem szatni po meczu... [2.5]
            Smak: O w mordkę, trudno w ogóle znaleźć jakiś smak - ni to słabiutki słód, ni to płaska śladowa goryczka, tam musi smakować woda po opłukaniu tanka... [1.5]
            Wysycenie: Wysokie, sugeruje orzeźwiające właściwości "napoju". [4]
            Opakowanie: Całkiem ciekawe, dopracowane, oldskulowe w stylu, mnie się podoba. [4.5]
            Uwagi: Cóż... Niezły pomysł na jakieś ożywienie asortymentu, ale...
            Nawet po przejażdżce rowerowej w duszne popołudnie ten "napój" się nie broni...

Moja ocena: [2.35]

Comment

• natas
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.01
              • 26

Masakra te piwo Mdłe strasznie. Nigdy więcej!

Comment

• paff
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.03
                • 23

piwko kupilem po wizycie na stronie piw sezonowych okocimia, zaciekawilo mnie. Oferta z Kauflanda za okolo 2.60 zachecila do eksperymentu ;-)

Najwiekszy problem to slaba znikoma piana i marne wysycenie. Smak jak na koncerniaki przyzwoity, po prostu czuc ze to 5% alk a nie 5,7%. Totalnie bez szalu i jakiegos charakteru. Wypic sie da, ale w pamiec nie zapadnie wcale.

Kolejnego raczej na pewno nie kupie. Jesli juz mialbym pic tania masowke 'na orzezwienie' to wole isc po Perlenbachera do Lidla.

Na szczescie niedlugo bede jechal przez Czechy i wyposaze sie w lekkie piwka, ktore letnia pora sa idealne.

Comment

• robo1
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2012.11
                  • 106

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Mnie tylko przeraża jedna rzecz: 10 blg i 5% alkoholu - kiedy to żyłowanie woltażu się wreszcie skończy?
                  Kiedy koncerny przestaną dolewać alkohol do wyrobu piwo podobnego

Comment

• zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robo1 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kiedy koncerny przestaną dolewać alkohol do wyrobu piwo podobnego
                    Nie robią tego, więc nie przestaną.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Mario_Lopez
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2009.08
                      • 991

Nastawiałem się na coś lepszego prawdę mówiąc.

Do rzeczy - smakuje jak rozcieńczony Okocim Premium Pils, poziom ciekawostek smakowych, takich jak np. goryczka podobna jak w Lechu. Woda, woda i jeszcze raz woda, popłuczyny, szkoda oceniać.
                      Last edited by Mario_Lopez; 2013-06-09, 12:34.
                      Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                      Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Piwoteka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.04
                        • 1209

Ocena z ARTomatu

Kolor: Niefiltrowane, ale pływają jakieś takie grudki - wygląda to nieciekawie. [2]
                        Piana: Nie ma czegoś takiego jak piana... [1]
                        Zapach: Nikły, słodowy... [2]
                        Smak: Praktycznie zerowa goryczka, trochę chlebowo-słodowych posmaków. Straszna lipa... [2]
                        Wysycenie: Niewysokie, co akurat uważam za jedyny plus tego piwa. [3.5]
                        Opakowanie: Podróba Ciechana i Kormorana, tylko gorzej wykonana... [2.5]
                        Uwagi: Szkoda czasu i pieniędzy...

Moja ocena: [2]
                        Piwoteka
                        Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
                        www.piwoteka.pl
                        Sklep Piwoteki na Facebooku
                        Piwoteka Narodowa na Facebooku
                        Piwoteka Narodowa na G+
                        Дед Мороз (Dziadek Mróz)
                        Browar Piwoteka

Comment

• wpadzio
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2011.06
                          • 2654

Ocena z ARTomatu

Kolor: Barwa jasnego złota, lekko opalizuje. [4]
                          Piana: Biała średnioziarnista, na wierzchu stara się utworzyć zwartą czapę. Klei się do szkła. Po tym dobrym pierwszym wrażeniu dość szybko (ale nie momentalnie) redukuje się do naśnieżenia na powierzchni. [3]
                          Zapach: Zapach nie zachwyca bo go... praktycznie nie ma. Nasuwają się nieodparte skojarzenia ze zwykłą wodą, lekko zaprawioną słodami. Kiepsko. [2]
                          Smak: Smak w podobnym stopniu mizerny, zredukowany do cienia słodkawej słodowości jedynie. Goryczka słabowita. O posmakach trudno w ogóle mówić. Piwo o zdecydowanie wodnistym charakterze... [2.5]
                          Wysycenie: ...i niezbyt wysokim nasyceniu, co go odróżnia od mocno nagazowanych koncernowych lagerów. W tym przypadku może to i nawet lepiej. [3]
                          Opakowanie: Etykietka próbuje nawiązywać do wyrobów rzemieślniczych. Trochę przypomina graficznie i stylistycznie piwa z Kormorana. Estetycznie nawet nie jest najgorzej. Na plus informacja o ekstrakcie i miejscu uwarzenia, ale już skład podany jak to zwykle w masówce bywa: "zawiera słód jęczmienny". Uczą się papugować powoli. Kapsel z nadrukiem "piwo sezonowe". Ogólnie jednak zasługuje na: [4]
                          Uwagi: Słabe piwo. Wodniste, bez charakteru. Nie mam pojęcia co dał tutaj brak filtracji, bo w profilu smakowo-zapachowym nie czuć tego absolutnie. Próba dotarcia do bardziej wyrobionych piwoszy to porażka, jednak przeciętny konsument Okocimia Premium kupi to w ciemno jako ekskluzywny, sezonowy wypust klasy premium. I poczuje się doceniony przez producenta. I pewnie o to chodziło.

Moja ocena: [2.55]
                          Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                          Serviatus status brevis est
                          3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Javox
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2009.11
                            • 6399

Kolor... jasno bursztynowy... mętny... / zawiesiny obecne /
                            Zapach... blacha... może z chmielu?
                            Piana... nie była mała... trochę zostało na dłuższy czas...
                            Gaz... słaby... w kuflu nic...
                            Smak... słodowy z jakąś goryczką... pierwsze łyki smakowały ale potem piwo stało się całkowicie nijakie... druga butelka to już totalny "efekt pomyj" ...

Graficznie blado... niby regionalnie...
                            Attached Files

Comment

• dadek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍺🍺
                              • 2005.09
                              • 4698

Ocena z ARTomatu

Kolor: Matowy ciemnożółty, jakiś taki anemiczny. Pomimo, że niby niefiltrowane nie dało się zmętnić pomimo trząchania butelką - do szklanki wleciały tylko grube grudy i osiadły na dnie. [2.5]
                              Piana: Nie uzyskałem zupełnie nic pomimo mieszania przed otwarciem i dość energicznego nalewania. Piwo leżało w lodówce kilka godzin i schłodziło się do 7°C. [1]
                              Zapach: Niezbyt intensywny, raczej nieprzyjemny, jak rozpuszczonej aspiryny w wodzie ze sztucznym miodem. [1.5]
                              Smak: Stęchło - mdła słodowość z dodatkiem sztucznego syropu owocowego na kwasku cytrynowym, w tle odrobina tępej, chemicznej goryczki. [1.5]
                              Wysycenie: Za duże, sztuczne CO2 szczypie w język, po trzecim łyku powoduje efekt nadęcia w żołądku. [1.5]
                              Opakowanie: Ciekawa, swojska, sielankowa, stylizowana na starą etykieta niezorientowanym może sugerować pochodzenie piwa z małego browaru. Pełne parametry piwa na głównej etykiecie, że nie trzeba już zaglądać na kontrę. Kapsel dedykowany piwu, butelka zwrotna. Jest dobrze chociaż tu. [4.5]
                              Uwagi: Oj, jaki to człowiek głupi... Zobaczy na półce ciekawą etykietę, na niej napis "niefiltrowane" i pomimo że widzi też napis "Okocim" to kupuje bo myśli, że panowie z firmy Carlsberg postanowili mu dogodzić na wiosnę pysznym piwem. A potem jest jak zwykle - złudzenie pryska jak bańka mydlana, naiwniak się czym prędzej udaje do lodówki by prawdziwym piwem zabić absmak który ma w ustach... Tym bardziej podziwiam forumowiczów, którzy z dużą wytrwałością oceniają tu koncerniaki (np. dlugas). Ja więcej nie zaryzykuję.

Moja ocena: [1.65]

Comment

• miczda
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.08
                                • 81

A mnie sie tu jedna rzecz podoba, całkowity brak napisu Carlsberg gdzieś na etykietach.

Comment

Przetwarzanie...
                                X