Pracownia Piwa, Dwa Smoki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #31
    Zwykły. Pytam, bo czytam nieraz jak to ludzie wyczuwają w piwie słód pszeniczny choć go w piwie nie było, lub jak nie wyczuwają choć był on dodany dla poprawienia piany w ilości 5-10%.

    Sam robiłem piwo ze 100% słodu pszenicznego i jakoś inaczej ono nie smakowało niżby było zrobione z jęczmiennego.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #32
      Już kilka razy np. przy triplach mi się zdarzyło, że czułem posmak znany mi z pszenic, i po sprawdzeniu etykiety okazywało się, że faktycznie słód pszeniczny był w zasypie.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #33
        No ale jaki to posmak?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
          Już kilka razy np. przy triplach mi się zdarzyło, że czułem posmak znany mi z pszenic, i po sprawdzeniu etykiety okazywało się, że faktycznie słód pszeniczny był w zasypie.
          Żą, ale wydaje mi się, że mówisz tu o fenolach, które są produkowane przez belgijskie drożdże. Faktycznie w triplach czy blondach są nuty weizenowe, ale to bardziej przez drożdże niż faktyczny zasyp pszenicy. Atak Chmielu ma kilkanaście-kilkadziesiąt % słodu pszenicznego i elementów weizena ni widu ni słychu.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #35
            Dokładnie, raz zrobiłem blonda bez grama pszenicy a smakował jak rasowy pszeniczniak z bananami i goździkami.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
              Żą, ale wydaje mi się, że mówisz tu o fenolach, które są produkowane przez belgijskie drożdże.
              No dobrze, dlaczego zatem wszystkie górniakowe belgi nie mają takich posmaków?

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                No dobrze, dlaczego zatem wszystkie górniakowe belgi nie mają takich posmaków?
                Bo nie wszystkie piwa belgijskie są na tych samych drożdżach.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23929

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Sam robiłem piwo ze 100% słodu pszenicznego i jakoś inaczej ono nie smakowało niżby było zrobione z jęczmiennego.
                  W sensie takim chcesz napisać że wg Ciebie nie da się odróżnić piwa ze 100% zasypu słodu pszenicznego od piwa ze 100% zasypu słodu jęczmiennego?
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zwykły. Pytam, bo czytam nieraz jak to ludzie wyczuwają w piwie słód pszeniczny choć go w piwie nie było, lub jak nie wyczuwają choć był on dodany dla poprawienia piany w ilości 5-10%.

                    Sam robiłem piwo ze 100% słodu pszenicznego i jakoś inaczej ono nie smakowało niżby było zrobione z jęczmiennego.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    W sensie takim chcesz napisać że wg Ciebie nie da się odróżnić piwa ze 100% zasypu słodu pszenicznego od piwa ze 100% zasypu słodu jęczmiennego?
                    .... chiba

                    Comment

                    • telek
                      Podpułkownik Chmielowy
                      🥛🥛🥛
                      • 2011.05
                      • 554

                      #40
                      Miałem przyjemność pić w Żywcu i Cieszynie i powiem jedno: BARDZO DOBRE!

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                        W sensie takim chcesz napisać że wg Ciebie nie da się odróżnić piwa ze 100% zasypu słodu pszenicznego od piwa ze 100% zasypu słodu jęczmiennego?
                        no różnice mogą być minimalne, ale nie aż tak duże żeby wyczuwać obecność słodu pszenicznego w innych piwach, w których są jeszcze są obecne słody ciemne, spora goryczka itp.

                        Jedyny posmak może pochodzić od łuski/jej braku. Cukier jest przecież ten sam, czy to ze słodu pszenicznego czy jęczmiennego.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23929

                          #42
                          Jak spłycać do cukrów, to można i dalej - smak etanolu też jest taki sam.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #43
                            Pszenicę lub słód pszeniczny zawsze da sie rozpoznać, nawet kilka % zasypu ale w piwach jasnych - pilsach, czystych ejlach. W ipach-pipach czuć tylko chmiel i profil drożdży, jeśli jest jakiś wyraźny, np drożdże do belgów.
                            Last edited by fidoangel; 2013-10-09, 09:38.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Jimmy_jb
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.11
                              • 911

                              #44
                              Ocena z ARTomatu

                              Kolor: Złocisty. Piwo jest klarowne co nie pasuje do witbiera. [1]
                              Piana: Średnio obfita ale trwała. [4]
                              Zapach: Kolendra, cytryna, ziołowy aromat chmielu, słodowość - nieobecne. Tylko i wyłącznie amerykańskochmielowy zapach odświeżacza powietrza. W piwach typu AIPA nie przeszkadza ale tu moim zdaniem nie pasuje. Witbierowe nuty być może i obecne ale niewyczuwalne przez zdominowanie amerykańskich chmieli. [1]
                              Smak: Brak lekkości, zbyt pełny z wyczuwalną goryczką i słodowością a w tle cytrusy. Na granicy wyczuwalności coś w stylu curacao. Zdecydowanie za mocna wręcz dominująca goryczka i zdecydowanie zbyt wyraźne amerykańskie chmiele, średnio pijalne. Brakuje witbierowej cierpkości i lekkości, finisz nie wytrawno-cytrynowy tylko gorzki i cierpki, zdecydowanie ściągający. [2]
                              Wysycenie: W witbierze powinno być wyższe. [1]
                              Opakowanie: Pite w degustatorni w miłym otoczeniu i towarzystwie ale firmowego szkła brak. [3.5]
                              Uwagi: To piwo jest jak rozprawka na starej maturze - niby nie jest źle ale nie na temat (stąd bardzo niska ocena). Liczyłem ba coś innego, bardziej wyważonego między klasycznym witbierem a nutką amerykańskich chmieli, które moim zdaniem w tak bogatym organoleptycznie stylu powinny być tylko uzupełnieniem a tu dominują całkowicie. Absolutny brak typowych i bardzo przyjemnych cech witbiera w aromacie i smaku a nawet wysycenie i wygląd nie takie. Spodziewałem się czegoś ciekawszego, to piwo jest zdecydowanie jednowymiarowe - ot taka dziwna, niedorobiona AIPA. Jeśli piwna rewolucja ma polegać na zabijaniu perfumami wszystkich stylów piwnych to ja wysiadam.

                              Moja ocena: [1.825]
                              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                              Comment

                              • dyczkin
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2011.05
                                • 3657

                                #45
                                Przewrażliwiony jesteś, ot co.
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X