Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT
Wyświetlenie odpowiedzi
Kormoran, Plon
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
-
-
PLON wyjechał do sklepów w dniu 22.10.2013 roku.
PLON dziś trafił do butelek i od razu wyjechał do hurtowni we Wrocławiu, Poznaniu, Warszawie, Radomiu, Gdańsku, Katowicach, Łodzi i oczywiście w Olsztynie. W sklepach powinien pojawić się pod koniec tygodnia. Smacznego!
Comment
-
-
Kormoran rządzi. Najpierw American IPA, teraz PLON.
Świetne piwo. Może do IPA to troszkę mu brakuje jeśli chodzi o goryczkę,ale nie jest to absolutnie zarzut. Aromat jak dla mnie powala. Słodowo-słodki. Słodki z chmielu. Pierwszy raz wącham Sybillę i jestem pod ogromnym wrażeniem. Zero kompleksów przed Jankesami. Wspaniały,słodko-kwiatowy zapach. Aromat świetnie współgra z delikatną jak na IPA goryczką. Zresztą bardzo przyjemną, nie zalegającą. Mam wrażenie,że można by wypić wiadro tego nektaru. Kolor złoty,cienka warstwa piany utrzymuje się do końca picia.
Chapeau bas! przed Kormoranem.
Gdyby tylko chcieli troszkę zejść z ceny
Comment
-
-
Kormoran, Plon
Piwo gotowe do ocenyVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Zbalansowanie smaków przechyla się na rzecz chmielu (w zapowiedziach było pięciokrotne chmielenie). Kolor złoty, piana dobra, wysoka, trwała. Wysycenie średnie. W aromacie czuć chmielenie na zimno. Całkiem poprawne IPA. Natomiast umiejscowienie go w Specjałach i tym samym zaproponowanie za to piwo ceny ok. 7 złotych (kupowane w Olsztynie) sprawia, że to jednorazowy wybryk, bo jest więcej lepszych IPA w podobnej cenie. Jako lokalny patriota pierwszy raz to piszę o produkcie Komorana, że więcej raczej nie kupię przy tej propozycji cenowej.
Comment
-
-
Po wypiciu tego piwa wiem jaki aromat ma Sybilla. I jest to moim zdaniem największe osiągnięcie produktu Kormorana. Nie podejmuję się szczegółowej oceny ale dla mnie zdecydowanie na plus.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika patpul Wyświetlenie odpowiedziZbalansowanie smaków przechyla się na rzecz chmielu (w zapowiedziach było pięciokrotne chmielenie). Kolor złoty, piana dobra, wysoka, trwała. Wysycenie średnie. W aromacie czuć chmielenie na zimno. Całkiem poprawne IPA. Natomiast umiejscowienie go w Specjałach i tym samym zaproponowanie za to piwo ceny ok. 7 złotych (kupowane w Olsztynie) sprawia, że to jednorazowy wybryk, bo jest więcej lepszych IPA w podobnej cenie. Jako lokalny patriota pierwszy raz to piszę o produkcie Komorana, że więcej raczej nie kupię przy tej propozycji cenowej.
Comment
-
-
W moim odczuciu jest to bardzo dobre piwo. Nie jest to oczywiście klasyczne IPA, bo nie miało nim być, (tych przecież na rynku nie brakuje). Fajny aromat z elementami ziołowatości. W smaku chmiel, który nie przytłacza, ale ładnie współgra ze słodem. Ja bym to piwo określił jako SIPA- Słodowe IPA . Ciekawa, oryginalna etykieta i ciekawa marketingowo nazwa PLON /PL ON. Nie omieszkam powtórzyć, bo warto. Idealnie będzie pasowało do dzisiejszej siatkówki (AZS Olsztyn-Skra Bełchatów)
Comment
-
-
Hmmm... właśnie piję. I... nie podzielam zachwytów.
Zdecydowanie słodowe, fajnie że z lekką goryczką ale... nic ponadto.
Aromat? No nie wiem... na pierwszym planie słody, potem gdzieś dalej jak zamknę oczy to czuję delikatną nutę chmielu.... Chmiel już bardziej wyczuwalny w smaku a nie zapachu. Przez słodowość piwa już w połowie pitej szklanki staje się ono dla mnie męczące i ciężkie.
Degustowane w w temperaturze 10-12 stopni.
Comment
-
-
Zdecydowanie najlepsze polskie IPA jakie do tej pory powstało. 50 IBU jest jak najbardziej zgodne ze stylem (AIPA ma według BJCP 40-70 IBU, angielska IPA 40-60 IBU), to raczej konkurencja przesadnie podbijała goryczkę i utarło się, że tak powinno być. Ogólnie bardzo fajne piwo, nie tylko w kategorii PIPA.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olie Wyświetlenie odpowiedzito raczej konkurencja przesadnie podbijała goryczkę i utarło się, że tak powinno być. Ogólnie bardzo fajne piwo, nie tylko w kategorii PIPA.
A samo piwo genialnie pijalne. Łyk za łykiem az się prosi!! Świetny pomysł i smak.
Comment
-
-
Zgadzam się z Roofmanem. Za słodkie, goryczka zbyt słabo kontruje. PLON jest przyciężkawy i mulący. Nie ma tej charakterystycznej świeżości i rześkości, znanej z innych IPA. To moje pierwsza PIPA, trudno mi powiedzieć czy tak to powinno smakować, ale nie robi na mnie wrażenia.
Comment
-
-
Kolor: Jasny bursztyn, opalizujący.
Piana: Koloru złamanej bieli, dosyć gęsta, dosyć obfita, trwała. Opada do sporego kożucha oblepiając szkło.
Zapach: Mocno chmielowy, trawiasty, lekko ziołowy. Co ciekawe jest dosyć wyraźna nuta ananasa, czego po Sybilli się nie spodziewałem.
Smak: Dosyć treściwe. Słodowość, nuty chmielowe takie same jak te w zapachu, tworzące bardzo udany i unikalny profil smakowy. Goryczka średnia. Finisz lekko wytrawny.
Wysycenie: Średnie.
Ogółem: Niezwykle udane piwo. Sybilla dała bardzo złożony i ciekawy bukiet aromatyczny, który jest dobrą odskocznią od tych wszystkich, nieznacznie różniących się od siebie pod tym względem AIPA. Goryczka zdecydowanie niższa od większości wspomnianych AIPA, ale dalej wyraźna i dobrze kontrująca całość. W żadnym wypadku nie jest to mdlące piwo. Dużo bliżej mu do oryginalnego, brytyjskiego IPA niż wszystkim AIPA, a nie zapominajmy, że to właśnie brytyjskie IPA jest wzorcem wyjściowym dla tych wszystkich podgatunków.
Comment
-
Comment