Kolor: słomkowy, mętny, tego bym się spodziewał po pszenicznym piwie [4.5] Piana: w miarę trwała, utrzymywała się w postaci kołderki dość długo, ale nie do końca - po parunastu minutach zredukowała się do obrączki wokół szkła [4] Zapach: stosunkowo czysty, mało estrów i bez fenoli, kolendra wyczuwalna na granicy autosugestii [3.5] Smak: solidna ziarnistość, ale pełnia niewielka, piwo sprawia wrażenie dość wodnistego, ani śladu soli [3.5] Wysycenie: średnio-wysokie do wysokiego, ale nalewało się bez problemu, potem w czasie picia wysycenie nie było kłujące [4.5] Opakowanie: szkło do weizena, poza tym żadnej informacji na tablicy typu ekstrakt czy zawartość alkoholu, tragedii nie ma, ale zachwycać się też nie ma czym [3.5] Uwagi: Pite w Chmielarni.
Kolor: Słomkowy, mętny. [5] Piana: Drobna o idealnie białym kolorze. Obfitość umiarkowana, do końca pozostaje cienka warstwa. [3.5] Zapach: Początkowo zbożowy, później lekko kwaskowy. [3.5] Smak: W smaku ton nadaje słony posmak, a po ogrzaniu lekka kwaskowość. Treściwość umiarkowana, wyczuwalna zbożowość. [3.5] Wysycenie: Bardzo niskie. [2.5] Opakowanie: Nie widziałem, aby Artezan opracował grafikę do tego piwa. Szkoda. [3] Uwagi: Trochę jednowymiarowe piwo, w którym głównym motywem jest jego słony posmak. Oczekiwałbym większej kwaskowości, silniejsza obecność przypraw (kolendra) też mogłaby ożywić to piwo.
mam podobne wrażenia jak Docent. Czuć ze to piwo jest słonawo kwaskowe.
Brałem w sklepie lane na wynos do domu, jak było jeszcze zimne to aromat był prawie niewyczuwalny, dopiero jak się ogrzało to było czuć elementy zbożowo kwaskowe. Piwo jest strasznie nudne. Nie mój styl
To jest klon słynnego, średniowiecznego piwa. Nie będzie w nim kolendry, bananów ani amerykańskich chmieli.
Swoją drogą warto zwócić uwagę, jak daleko odeszło współczesne piwo od średniowiecznych wzorów i dlaczego powoływanie się na "stare" receptury jest głupie i śmieszne.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
Coś strona browaru kuleje, nic tam nie ma o tym piwie a chętnie bym się co nieco dowiedział.
Ta strona od dawna kuleje (ostatni wpis w marcu) i o poprzednich piwach też niczego nie można się dowiedzieć. Widocznie piwo tak dobrze się sprzedaje, że strona im nie potrzebna.
Gose warzono do lat 60 tych ubiegłego wieku. Więc z tym średniowieczem to tak trochę dziwnie.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Grodziskie warzone obecnie wedłe receptur z końca ubiegłego wieku nie ma nic wspólnego z Grodziskim średniowieczym. To przecież oczywiste.
podobnie Gose.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
We współczesnym opisie stylu kolendra jak najbardziej występuje. Dawniej zapewne to była jakaś mieszanka przypraw i ziół.
Więc nie ma tu mowy żadnej "starej recepturze", po prostu jest to współczesna wariacja starego stylu
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...
Cóż w męczącym nieco już zalewie pseudonowości za naście złotych sztuka w sklepie, może zaoferować ten Artezan?
Ten opisany jako Hazy West Coast IPA, o niegłęboko wgryzającej się w umysł nazwie Case Solved wydał z siebie niezłą pijalność i bardzo elegancką zaokrągloną winogronową...
Wysypu hejzi ipek ciąg dalszy. Tym razem z Artezana - z chmielami Talus i Motueka.
Parametry 5 abv, 12 ekstr.
Słód jęczmienny, owisany i płatki pszenne, owsiane.
Pucha 0,5l z etykietą z kolorowymi wstęgami symbolizującymi zmaganie się człowieka ze wszechświatem....
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
Comment