Artezan, Gose

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    Artezan, Gose

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: słomkowy, mętny, tego bym się spodziewał po pszenicznym piwie [4.5]
    Piana: w miarę trwała, utrzymywała się w postaci kołderki dość długo, ale nie do końca - po parunastu minutach zredukowała się do obrączki wokół szkła [4]
    Zapach: stosunkowo czysty, mało estrów i bez fenoli, kolendra wyczuwalna na granicy autosugestii [3.5]
    Smak: solidna ziarnistość, ale pełnia niewielka, piwo sprawia wrażenie dość wodnistego, ani śladu soli [3.5]
    Wysycenie: średnio-wysokie do wysokiego, ale nalewało się bez problemu, potem w czasie picia wysycenie nie było kłujące [4.5]
    Opakowanie: szkło do weizena, poza tym żadnej informacji na tablicy typu ekstrakt czy zawartość alkoholu, tragedii nie ma, ale zachwycać się też nie ma czym [3.5]
    Uwagi: Pite w Chmielarni.

    Moja ocena: [3.65]
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

      #3
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Słomkowy, mętny. [5]
      Piana: Drobna o idealnie białym kolorze. Obfitość umiarkowana, do końca pozostaje cienka warstwa. [3.5]
      Zapach: Początkowo zbożowy, później lekko kwaskowy. [3.5]
      Smak: W smaku ton nadaje słony posmak, a po ogrzaniu lekka kwaskowość. Treściwość umiarkowana, wyczuwalna zbożowość. [3.5]
      Wysycenie: Bardzo niskie. [2.5]
      Opakowanie: Nie widziałem, aby Artezan opracował grafikę do tego piwa. Szkoda. [3]
      Uwagi: Trochę jednowymiarowe piwo, w którym głównym motywem jest jego słony posmak. Oczekiwałbym większej kwaskowości, silniejsza obecność przypraw (kolendra) też mogłaby ożywić to piwo.

      Moja ocena: [3.5]
      Attached Files
      Last edited by docent; 2013-11-04, 10:11.
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

      Comment

      • baroN1
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.08
        • 181

        #4
        mam podobne wrażenia jak Docent. Czuć ze to piwo jest słonawo kwaskowe.
        Brałem w sklepie lane na wynos do domu, jak było jeszcze zimne to aromat był prawie niewyczuwalny, dopiero jak się ogrzało to było czuć elementy zbożowo kwaskowe. Piwo jest strasznie nudne. Nie mój styl

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baroN1 Wyświetlenie odpowiedzi
          ... Piwo jest strasznie nudne...
          To jest klon słynnego, średniowiecznego piwa. Nie będzie w nim kolendry, bananów ani amerykańskich chmieli.

          Swoją drogą warto zwócić uwagę, jak daleko odeszło współczesne piwo od średniowiecznych wzorów i dlaczego powoływanie się na "stare" receptury jest głupie i śmieszne.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Coś strona browaru kuleje, nic tam nie ma o tym piwie a chętnie bym się co nieco dowiedział.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • yaro74
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2089

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Coś strona browaru kuleje, nic tam nie ma o tym piwie a chętnie bym się co nieco dowiedział.
              Ta strona od dawna kuleje (ostatni wpis w marcu) i o poprzednich piwach też niczego nie można się dowiedzieć. Widocznie piwo tak dobrze się sprzedaje, że strona im nie potrzebna.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Gose warzono do lat 60 tych ubiegłego wieku. Więc z tym średniowieczem to tak trochę dziwnie.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Grodziskie do lat dziewięćdziesiatych XX w., a nie wydziwiasz. Poczytaj trochę o Goslarer Gose.
                  Last edited by Krzysiu; 2013-11-04, 22:43.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Grodziskie warzone obecnie wedłe receptur z końca ubiegłego wieku nie ma nic wspólnego z Grodziskim średniowieczym. To przecież oczywiste.

                    podobnie Gose.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      To ciekawe, czemu Artezan w zajawce pisze o stylu "archaicznym". Może dla nich "archaik" to połowa XIX w.?

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Sprzed rewolucji, więc archaiczne.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • docent
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 5205

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                          To jest klon słynnego, średniowiecznego piwa. Nie będzie w nim kolendry (...)
                          We współczesnym opisie stylu kolendra jak najbardziej występuje. Dawniej zapewne to była jakaś mieszanka przypraw i ziół.
                          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                          Comment

                          • becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                            We współczesnym opisie stylu kolendra jak najbardziej występuje. Dawniej zapewne to była jakaś mieszanka przypraw i ziół.
                            Więc nie ma tu mowy żadnej "starej recepturze", po prostu jest to współczesna wariacja starego stylu
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                              ...Dawniej zapewne to była jakaś mieszanka przypraw i ziół.
                              Proponuję poczytać coś o Gose, tylko nie w Beersmith, a coś w oryginale.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X