Piwo gotowe do oceny
Stary Browar Kościerzyna, Keller
Collapse
X
-
Stary Browar Kościerzyna, Keller
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztynowy, leciutka mgiełka [5]
Piana: ecru, trwała, gęsta, drobna, opada powolutku, nie osadza się na szkle ale zostaje w szkle już po wypiciu piwa [4.5]
Zapach: słabiutki ale miły, cudownie świeży chmiel [3]
Smak: pełne, treściwe, dominuje cudowna chmielowa goryczka, nie nie nie nie, nie żadna IPA, tylko klasyczna leciutka ale świetnie zarysowana, świezy chmielowy posmak, w gardle czuć długo zalegająca świeżość chmielową, w tle słodowe akcenty, samo piwo jest dość wytrawne, momentami odrobinę gorzkie ale ogólnie, jest świetne [5]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: szata graficzna wpadła w mój gust, minimalistyczna etykieta, formowy kapsel [5]
Uwagi: Wreszcie coś co nie jest IPĄ było doskonałe, świetnie piwo, delikatne, treściwe, smakowe, wypite z przyjemnością i z żalem że miałem tylko jedną buteleczkę
Moja ocena: [4.25]Last edited by becik; 2013-12-26, 18:02.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Lekko mętny, jasny bursztyn. [4]
Piana: Średnia, ale jak na ten styl bardzo trwała. Oblepia szkło. [4]
Zapach: Nikły. Słodowy, lekki chmiel, lekka piwniczność. Przyjemny, ale niska intensywność. [3.5]
Smak: Lekki kwasek, niezła słodowość z malutkim masełkiem, przechodzi w wyraźną skórkę chleba, a potem niezła, niezalegająca goryczka. Smaczne, pożywne. [4]
Wysycenie: Średnio-niskie. Bardzo dobre. [4.5]
Opakowanie: Bardzo wysoka butelka z malutką etykietą. Dość ładna. Informacja na krawatce - "Skład: słody jęczmienne, cmiel, drożdże. płatki dębiny". Nie wiem czemu alk i pojemność dużo większą czcionka niż ekstrakt (12,4).
Zabijcie, ale nie znalazłem nigdzie daty przydatności do spożycia (sic!). [4]
Uwagi: Całkiem dobre, acz bez szału.
Moja ocena: [3.85]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, mętny. W sam raz dla piwa restauracyjnego/rzemieślniczego. [4]
Piana: Brudnobiała, średniowysoka, dość rzadka i pewnie przez to niezbyt trwała. [3]
Zapach: Po otwarciu lekki oddech warzywny, potem na szczęście gdzieś "ulata" i dochodzi słód z karmelowym akcentem. [3.5]
Smak: Piwo lekko oleiste. Delikatna goryczka, ślad słodowy... Jest jakiś absmaczek, który natrętnie kojarzy mi się z warzywami jednak... [3.5]
Wysycenie: Restauracyjnie/rzemieślniczo niskie. [4]
Opakowanie: Czarny kapsel browaru, nietypowa (jak dla mnie) butelka w stylu "longneck", również nietypowa (kształt) eta z logo browaru (łeb... niedźwiedzia? lwa?), pod łbem szyszka. Na krawatce też logo, ze względu na nieszczęśliwie dobrany kolor (nie chce mi się wierzyć, że wyblakło...) bardzo słabo czytelne napisy - za to minus. [4]
Uwagi: Podjarałem się, kupując to piwo (ostatnie!) w "Piwonii", bo za kilkanaście dni zamierzam zawinąć do Kościerzyny.
Mam mieszane uczucia, podobnie ja Seta szukałem daty, bo piwo wydawało mi się lekko "przeciągnięte" i stąd te warzywa...
Moja ocena: [3.525]
Comment
-
-
No to ja mam pecha - trafiłem na egzemplarz w którym w smaku i zapachu czułem głównie drożdże, kolor był błotka, całkowicie mętne, piana i nasycenie zerowe. Specjalistą nie jestem, ale chyba niedoleżakowana była moja sztuka. Jakbym pił "podpiwek babuni" (całkiem pijalny ale jednak podpiwek).Last edited by legart; 2014-05-29, 08:42.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, lekko mętny. [4]
Piana: Początkowo obfita, jasna ze średnich i drobnych pęcherzy opada do małej warstewki. [3.5]
Zapach: Wybitnie słodowy z dodatkiem, chyba tej reklamowanej dębiny. [4]
Smak: Zaskakująco wytrawny, z lekko wyczuwalną goryczką chmielową i czymś co chyba wynika z płatków dębiny. [4]
Wysycenie: Niewysokie, bardzo poprawia pijalność. [4.5]
Opakowanie: Bardzo skromne, za to czytelne [4.5]
Uwagi: Dostępne chyba tylko w Kościerzynie
Moja ocena: [4]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny, ciemnozłoty, mętne. [4.5]
Piana: Biała, mocno poszarpana, nie było jej zbyt dużo ale po dość szybkim opadnięciu pozostał solidny kożuch i sporo plam na ściankach. [3.5]
Zapach: Niezbyt przyjemny, mocno słodowy z domieszką kanalizy lub jajka na twardo. [2.5]
Smak: Zdominowany przez wyraźną, mdławą słodycz znaną z mocnych mózgotrzepów dla żuli. Nie ratuje smaku pojawiająca się na podniebieniu leciutka owocowość z odrobiną goryczki. Czasem lubię wypić słodowe piwa i jeśli ktoś twierdzi, że np. Raciborskie jest słodkie to na pewno jeszcze nie próbował Kellera. Potrójna słodycz ledwo pozwoliła na zmęczenie jednego. [2.5]
Wysycenie: Nie za wysokie, pasuje, nie przeszkadza. [5]
Opakowanie: Podane w szklance firmowej ale do pszenicy, podkładka jest ale od wódki Stock za co 2,5 minusa [3]
Uwagi: Próbowane 15.09.14 na miejscu w browarze, 7 zł/0,5 l.
Moja ocena: [2.85]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziJa to mam pecha do browarów restauracyjnych, generalnie zawsze coś mi nie przypasi.
Zmętnienie bardzo wyraźne, zapach z kolei delikatny, drożdżowo-słodowy. W smaku słodkie, drożdżowe, treściwe, niestety z wyraźną nutą fenolową.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedziMam zupełnie odwrotnie - piwa z browarów restauracyjnych pite na miejscu zazwyczaj są dla mnie bez wad. ;-)
Comment
-
Comment