Browar na Jurze, [Pinta] Apetyt na Życie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Jak się z żyta robi pszeniczniak, to trudno się dziwić. Mojego żyta z pszenicą pomylić się nie da.

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
      Dzięki druhu. Już myślałem, że tylko ja nie znam się na piwie.
      Podejrzewam, że jest nas tu więcej.

      Comment

      • tomolek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 1752

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Jak się z żyta robi pszeniczniak, to trudno się dziwić. Mojego żyta z pszenicą pomylić się nie da.
        Tego również się nie da. Z tego co wiem Roggenbier powinien mieć sporo cech wspólnych z Weizenami, różne banany, goździki i takie tam. To wszystko tutaj występuje a oprócz tego charakterystyczna oleistość i wyraźny żytni (przynajmniej tak zakładam) posmak.

        Ps: ale ja też się nie znam...
        Last edited by tomolek; 2013-11-23, 16:24.
        www.ohbeautifulbeer.com

        www.mateuszdrozdowski.pl

        „Kwaśny Edi herbu Koreb

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9793

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
          ...ale orgazmu nie poczułem.
          Ale... ...nie poczułeś , czy po prostu nie miałeś?

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #20
            Z orgazmem jest tak, że mieć to czuć. Możemy kiedyś o tym pogadać...

            Comment

            • emes
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 4275

              #21
              Piwo przypomina pszenicę, ale jest bardziej ciężkie i mniej pijalne.
              Podkreślić należy, przypomina. Jest niewątpliwie jakimś osiągnięciem piwowarskim, bo żyto nie jest łatwym składnikiem w warzeniu piwa, ale to sztuka dla sztuki. Jak coś przypomina pszenicę i jest mniej pijalne, to już wolę rasową, dobrą pszenicę,.

              Comment

              • tfur
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2006.05
                • 1311

                #22
                a ja się cieszę, że uwarzyli takie żytko
                choć ja przecie nie przeciwko pszenicy
                oleiste, zawiesiste, treściwe: w to mi graj!
                przy tym aromatyczne i pięknie pachnące
                czybym odróżnił w ślepym teście?
                bylem małżonki swojej nie pomylił!
                dobre piwo, polecam każdemu
                po nim się wziąłem do żytorilla
                veni, emi, bibi

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                  ... Z tego co wiem Roggenbier powinien mieć sporo cech wspólnych z Weizenami, różne banany, goździki i takie tam...
                  Być może niemiecki Roggenbier tak powinien mieć, choć nie wiem, po co. Moje żytnie tak nie ma, pachnie i smakuje żytem, a nie bananami. Jak będę chciał, żeby mi piwo waliło bananem, to sobie zrobię piwo z banana.

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Być może niemiecki Roggenbier tak powinien mieć, choć nie wiem, po co. Moje żytnie tak nie ma, pachnie i smakuje żytem, a nie bananami. Jak będę chciał, żeby mi piwo waliło bananem, to sobie zrobię piwo z banana.
                    Jakie drożdże dajesz do żytnich?
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #25
                      Robiłem podobne do krzysiowego (w sumie to on mnie zainspirował). Najlepiej wychodziło na czystych, dobrze odfermentowujących drożdżach - US-05, German Ale. Raczej bez wyrazu na Nottingham. Jasne i ciemne, ciemne ciekawsze.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #26
                        Zgadzam się, drożdże powinny być mało estrogenne. Drożdże pszeniczne niepotrzebnie nadają nadmiar smaku pszenicznego i maskują żyto - chyba, że ktoś chce otrzymać taki efekt.

                        Jasne ma charakterystyczny, szary odcień i wrażenie oleistej konsystencji, ma też surowy, lekko kwaskowaty posmak. Chmielenie tylko na goryczkę i niezbyt mocne. Jako żródła żyta używałem płatków w ilości ok. 20%. Przy większym udziale żyta chyba lepiej lepiej użyć słodu.

                        Comment

                        • Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9793

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                          Z orgazmem jest tak, że mieć to czuć.
                          Nie czuję się ekspertem, ale mam jednak pewne wątpliwości. Muszę jednak najpierw spróbować "na życie", to wrócę do tematu...

                          Comment

                          • tomolek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 1752

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Być może niemiecki Roggenbier tak powinien mieć, choć nie wiem, po co. Moje żytnie tak nie ma, pachnie i smakuje żytem, a nie bananami. Jak będę chciał, żeby mi piwo waliło bananem, to sobie zrobię piwo z banana.
                            No w takim razie to chyba trudno mieć do Roggenbiera pretensje, że smakuje jak Roggenbier? Ostatnio, któryś z kolegów miał bodajże pretensje, że Wit nie smakuje jak Wiezen...

                            Mam Krzysiu propozycję, spróbuj Apetytu i daj znać czy Ci smakował czy też nie.

                            Ja mając mizerne do tej pory doświadczenia z piwami żytnimi (Konstancin i IPY z Sierra Nevady i Emelisse) obie Pinty odebrałem jako mające najwięcej (żytniego?) charakteru i najciekawsze.
                            www.ohbeautifulbeer.com

                            www.mateuszdrozdowski.pl

                            „Kwaśny Edi herbu Koreb

                            Comment

                            • Oskaliber
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2010.05
                              • 727

                              #29
                              Kolor: Bursztynowy, mętny.
                              Piana: Koloru złamanej bieli, dosyć gęsta, średnio obfita, średnio trwała. Opada do dziurawego kożucha.
                              Zapach: Głównie banan z odrobiną karmelu, w tle lekki goździk.
                              Smak: Dosyć treściwe, lekka żytnia oleistość. Spora słodowość z wyraźnym bananem i lekkim karmelem, gdzieś w tle próbuje przebić się goździk. Do tego przyjemna, średnia kwaskowatość. Całość ładnie zbalansowana i ułożona. Goryczka średnio niska.
                              Wysycenie: Dosyć wysokie.
                              Ogółem: Dobre. "Krzepkie i orzeźwiające" jak Pinta sama określiła to piwo to bardzo trafne określenie.
                              BeerFreak.pl

                              Comment

                              • Derbeth
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.04
                                • 337

                                #30
                                Ocena z ARTomatu

                                Kolor: niejednorodny przez bardzo mocne zmętnienie, kremowy przechodzący w jasnobrązowy [5]
                                Piana: niezbyt obfita, zwłaszcza w porównaniu z pszeniczniakami, nietrwała, słabo oblepia szkło - może zbyt ostrożnie nalewałem, ale wrażenia na mnie nie robi [3]
                                Zapach: dość intensywny, słodki - banan, goździk, odrobina cytryny [4.5]
                                Smak: kwaskowatość kojarząca się z cytryną, czuć biszkoptowo-ciastkową pełnię, banan, na finiszu dość wyraźna goryczka jeśli porównać z piwami pszenicznymi; w miarę picia bardziej czuje się pełnię piwa a mniej goryczkę; ciekawe uczucie w ustach - piwo wydaje się gęste i lepkie [4.5]
                                Wysycenie: wysokie, ale nie przesadzone, szczypie w język; dla mnie ok [5]
                                Opakowanie: bardzo podoba mi się etykieta, dużo informacji o piwie [5]
                                Uwagi: Butelka z datą 7 maja 2014. Inaczej pamiętam żytniego Konstancina (tu jest wyraźniejsza goryczka na finiszu i duża większa gęstość), ale myślę, że oba są równie dobre. "Apetyt" jest ciekawym piwem, cieszę się, że mamy takie na rynku.

                                Moja ocena: [4.425]

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X