Pivovaria, [Piwoteka] Wołek Zbożowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    Pivovaria, [Piwoteka] Wołek Zbożowy

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Ciemne, pod światło widać prześwity przy brzegach szkła. Mętne. [4.5]
    Piana: Średnioobfita, drobna w konsystencji. Wspaniale firankuje na szkle, cienka warstwa zostaje do końca. [4]
    Zapach: Przy normalnym wąchaniu wyczuwalny karmel i czekolada. Przy zakryciu szkła ręką i zamieszaniu wychodzi siarkowość. Także PSPD i inne BJCP oceniło by niżej [4]
    Smak: Pierwszy łyk to zaskoczenie. Czytając obfitą listę słodów człowiek spodziewa się takiego właśnie słodowego w charakterze piwa, a tymczasem w pierwszym łyku uderza całkiem intensywna goryczka. Słód gryczany dodatkowo podbija wrażenie wytrawności piwa. Z czasem profil piwa zmienia się rzeczywiście w kierunku słodowego, wyczuwalne są nawet delikatnie wędzone akcenty. Ciekawe, wielowymiarowe piwo. [4.5]
    Wysycenie: Optymalne, średnie. [5]
    Opakowanie: Jest w końcu ładna kontra na butelce. Projekty etykiet na kolana mnie nie rzucają, ale mają swój koloryt i styl. [4]
    Uwagi: Okazuje się, że z 14° lagera też mozna wyciągnąć ciekawe rzeczy. To kolejne po Kokolobolo udane piwo od Piwoteki. Tak trzymać!

    Moja ocena: [4.275]
    Attached Files
    Last edited by docent; 2013-11-27, 11:52.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
      Przy zakryciu szkła ręką i zamieszaniu wychodzi siarkowość.
      Więc po co to robić? Czy bez takiego testu czuć tę nutę w zapachu? Bo jeśli nie, to jest to równie sensowny zarzut, jak "po podgrzaniu piwa do 100 stopni uwydatnia się nadmierny zapach alkoholu" albo "po wylaniu piwa na kanapę śmierdzi w pokoju drożdżami". Ten ostatni test zrobiłem w niedzielę i wychodzi, że powinienem obciąć punkty trzynastce z Rohozca.

      Nazwa kojarzy mi się z robalem, sprawdziłem - faktycznie. Średnio zachęcające, etykieta chałupnicza, czekam na celne metafory Becika. Jak do piątku ostanie się na Polnej, to też sobie ocenię, na razie kontrolny, niezobowiązujący hejt.
      Last edited by żąleną; 2013-11-27, 12:41. Powód: atak tagów

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
        Więc po co to robić? Czy bez takiego testu czuć tę nutę w zapachu? Bo jeśli nie, to jest to równie sensowny zarzut, jak "po podgrzaniu piwa do 100 stopni uwydatnia się nadmierny zapach alkoholu" albo "po wylaniu piwa na kanapę śmierdzi w pokoju drożdżami". Ten ostatni test zrobiłem w niedzielę i wychodzi, że powinienem obciąć punkty trzynastce z Rohozca.
        Ponieważ niektórzy 'z blachą' ocenili ten aromat jako siarkowy właśnie. To jest właśnie paradoks oceniania sędziowskiego, wychwycisz wady, których człowiek w sposób normalnie pijący nie wyłapie...
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
          Słód gryczany dodatkowo podbija wrażenie wytrawności piwa.
          A to skąd?
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            A to skąd?
            Wyczuwalna jest specyficzna gorzkawość jak się wydaje, ze słodu gryczanego. Podobne to trochę do Jabłonowa na miodzie gryczanym, oczywiście inny poziom słodyczy jest w obydwu piwach.
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
              Nazwa kojarzy mi się z robalem, sprawdziłem - faktycznie.
              Wołek to owad, a nie robal
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                Wyczuwalna jest specyficzna gorzkawość jak się wydaje, ze słodu gryczanego. Podobne to trochę do Jabłonowa na miodzie gryczanym, oczywiście inny poziom słodyczy jest w obydwu piwach.
                Wcześniej napisałeś "wytrawność". Moim zdaniem udział sensoryczny zapewne symbolicznej ilości słodu gryczanego w zasypie jest niezauważalny. Miód gryczany to jest gryka przetworzona i daje inne efekty.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wcześniej napisałeś "wytrawność". Moim zdaniem udział sensoryczny zapewne symbolicznej ilości słodu gryczanego w zasypie jest niezauważalny. Miód gryczany to jest gryka przetworzona i daje inne efekty.
                  No tak, niesłodki nie równa się od razu goryczkowy
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    #10
                    Ocena z ARTomatu

                    Kolor: zmielonego i zmiksowanego dojrzałego wołka zbożowego, mętne tzn, że zmiksowany z wnętrznościami [4.5]
                    Piana: beżowa, zwarta, drobna, opada wolni, osadza się małymi kępkami na szkle [4]
                    Zapach: przyjemny, średnio intensywny, czuć głównie łany zbóż w letni dzień oraz lekkie kwiatowe nuty [4]
                    Smak: pełne choć do treściwości brakuje mu trochę, momentami sprawia wrażenie lekkiego, rozwodnionego, dominuje posmak surowych kiełków żyta, które kiedyś jadło się z ręki a potem popiło lekkim przyjemnym chmielowym piwem [4.5]
                    Wysycenie: troszkę za dużo [4.5]
                    Opakowanie: sam nie wiem czy etykieta mi się podoba, ot taka rysunkowa forma "Chłopów", gładki kapsel [4]
                    Uwagi: Smaczny ten wołek

                    Moja ocena: [4.25]
                    Attached Files
                    Last edited by becik; 2013-11-30, 19:58.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • wrednyhawran
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2010.07
                      • 1784

                      #11
                      Ocena z ARTomatu

                      Kolor: Ładny ciemny brąz, pod światło przebłyskuje na rubinowo. Dość klarowne. [4.5]
                      Piana: Ładna, drobnoziarnista, gęsta, kremowa i trwała. Ładnie koronkuje. Nie mam zastrzeżeń. [5]
                      Zapach: Dominują nuty zbożowe, w tle trochę wędzonki, słonecznika, kawy. Przyjemnie, ale nic zachwycającego. [4]
                      Smak: Tu wędzonka znacznie wyraźniejsza, szczególnie na finiszu, wcześniej sporo czekolady i gładkości od słodów pszenicznych. Przyjemna kompozycja, ale czy wymagała użycia aż 12 słodów? Finisz przyjemny - chmielowo palona goryczka, nieco metaliczna i leciutko ściągająca, ale dla mnie ok. [4]
                      Wysycenie: Niskie, podoba mi się. [5]
                      Opakowanie: Fajna eta, w takim trochę domowym stylu, kontra podobnie. Fajnie, że jest sporo informacji. [4]
                      Uwagi: Przyjemne piwo, choć mam wątpliwości, czy te 12 słodów to nie jest czasem zagranie pod publiczkę, bo większość z nich prawdopodobnie nie miała jakiegoś znaczącego wpływu na smak. Niemniej ładnie to wszystko się komponuje, piwo pije się z przyjemnością, choć cena 11zł w sklepie to lekka przesada. Piwo w takiej cenie powinno jednak dawać trochę więcej wrażeń.

                      Moja ocena: [4.175]
                      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                      Małe Piwko Blog
                      Małe Piwko Blog na facebooku
                      Domowy Browar Demon

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        #12
                        Będzie powrót do tego piwa?

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

                          #13
                          Na razie nie ma takich planów
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X