Lwówek, Lwówek Porter 18°
Collapse
X
-
Last edited by dlugas; 2017-06-29, 09:38.Comment
-
Kolor: Brązowy z czerwonym wysyceniem, przyćmiony. Jednolity na całej wysokości szkła. Nie podoba mi się ale jest w stylu [4]
Piana: Intensywnie nalewane piwo stworzyło krótką warstwę, która na oczach zredukowała się do wąziutkiej obrączki [3]
Zapach: Kawa z mlekiem, przypalony karmel, delikatna nalewka wiśniowa i mocna nuta mokrego drewna. Nad wszystkim krąży zbyt wyraźny alkohol [3.5]
Smak: Wytrawny ze sporą dawką paloności, kwaśna kawa, trochę pozbawionych słodyczy ciemnych, suszonych owoców. Niska ale ściągająca goryczka. Treściwość niska. Gryzący alkohol [3.5]
Wysycenie: Dobra średnia [4]
Opakowanie: Szału nie ma ale lubię lwówecki, prosty przekaz na etykiecie i zwrotne szkło [4]
Uwagi: Kilka pozytywów niestety zdominowanych przez wszechobecny alkohol
Moja ocena: [3.525]
Poprzednie wrażenia powtarzają się z tym, że w aromacie mleko jest wyraźniejsze, takie w kierunku mlecznych cukierków, a w smaku goryczka złagodniała i wycofała się. Ponadto alkohol ułożył się tak idealnie, że wcale go nie wyczuwałem, nawet słabo grzał
Mądrego to aż miło posłuchać, choć na nic by to było gdyby nie dziwaczny nawyk kupowania porterów paramiComment
-
Po dwa kupuję nawet te średnie. Dobre i bardzo dobre pary idą do piwnicy parami.
Żywiec P. przez te swoje promocje po 2,99zł to już zasymilował mi 3/4 piwnicy.
I nadal te czrnuchy kupuję.
Kraftowe nabywam tylko singlami, i tylko te z mega potencjałem dokupuję
zdrów !Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kolor ciemny brąz. Pod światło ciemny rubin, piękny. [5]
Piana: Brązowa, raczej grubsze bąble. Niestety nieduża i szybko znika. [2.5]
Zapach: Największą jego wadą jest siła, której brak. Zapach jest słaby i mało wyraźny. Sos sojowy i jakiś ciemny słód, odrobina kawy, może trochę karmelu. [3]
Smak: Nie za bardzo podszedł mi ten smak. Podobnie jak zapach, jakiś mało wyrazisty. Trochę dziwny ciemny słód, coś z karmelu, czasem delikatne melanoidyny. Mało intensywny, brakuje ciała. Wrażenie rozwodnionego porteru. Goryczki praktycznie brak. Piwo wydaje się trochę puste, brak odrobiny słodyczy. Posmak krótki, słodowy, kawowy. Takie sobie to wszystko. [3]
Wysycenie: Zdecydowanie za silne. Przez większość czasu zagazowuje. Dobre, bo trwałe, ale nie do tego stylu. [2]
Opakowanie: Na plus staranne wykonanie, kolorystyka, podanie parametrów, kapsel firmowy. Na minus grafika. Na półce smutno wygląda. [3.5]
Uwagi: Idea lżejszego porteru (zdecydowanie wolę te ciężkie) bardzo fajna, ale ten porter jest średnio udany. Trzeba wzmocnić smak i zapach a wysycenie obniżyć i może coś będzie fajnego.
Moja ocena: [3.025]To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, CiechanówComment
-
Termin 18.06.12, pite 18.02.07
Aromat ciemnych i palonych słodów: kawowo-czekoladowe nuty z domieszką karmelku, ogólnie - delikatnie. W smaku podobnie, tylko że jest bardziej czekoladowo niż kawowo. Kwasek na finiszu. Wchodzi lekki karmelek. Goryczka minimalna, ziołowa i od-alkoholowa. Z czasem nastaje efekt ściągania na podniebieniu.
Comment
-
Data ważności: 06/06/2018\W
pite 29.01.2018
Wyciągnięte prosto z szafki.
Efekty widać na zdjęciu
Wywaliło z butelki jak porządne niepasteryzowane w lecie.
Plus jest taki, że się fajnie odgazowało i jest gładziutkie jak stout na azocie.
Świeżak.
Aromat ubogi. Głownie czarna słodka kawa. Delikatna czekolada. Wszystko mało intensywne.
Smak: czekolada deserowa odrobina czarnej posłodzonej kawy. W tle posmak cukierków kopiko. Owoców brak. Może delikatna wędzona śliwka.
Ogólnie smaczne, lecz nie jest to zwykły standardowy porter bałtycki.
Cena 4,95zł w sklepie specjalistycznym.
Akceptowalne choć wolę dołożyć złotówkę do Ciechana P.
W moim drugim sklepie wycenili tego lwówka na 5.99zł. Za dużo.
fota https://www.instagram.com/p/BejE9ysF...en-by=stok_tomComment
-
Last edited by dyczkin; 2018-11-24, 21:54.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
Comment