Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
Wyświetlenie odpowiedzi
Browar na Jurze, [Pinta] Imperator Bałtycki
Collapse
X
-
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
-
-
Zresztą, nazwa porter Imperialny jednoznacznie mi sie kojarzy z Imperialnym Porterem robionym na rosyjski rynek wiek temu, kóre były bałtyckimi porterami, niech nikt mi więc nikt nie wciska kitów, że nazwa Imperator sugeruje chmielowisko a nie klasyką gatunku - czyli Imperialnego. Zreszta nazwa amberowskiego też jest chyba dośc wymowna.
Interpretacja imperium/Imperator jak widac obecnie ma wiele znaczeń.
Druga sprawa co do opisów na ertykiecie, ile z Was czyta skład, opisy, etc kupowanych wedlin, nabiałów, slodyczy, napojów gazowanych etc.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziUWAGA, te piwo ocenialem w kategorii Portera Bałtyckiego.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
Druga sprawa co do opisów na ertykiecie, ile z Was czyta skład, opisy, etc kupowanych wedlin, nabiałów, slodyczy, napojów gazowanych etc.Last edited by Latarnik; 2013-12-19, 16:02.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziTyle, że porter bałtycki graniczne ma IBU na poziomie 40 i 22 blg. Wzrost blg o kilka stopni nie uzasadnia aż takiego przegięcia z IBU. Mam wrażenie, że chodziło o pokonanie granicy 100 IBU.
Teraz to dopiero Kopyr się zmobilizuje .
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi...Druga sprawa co do opisów na ertykiecie, ile z Was czyta skład, opisy, etc kupowanych wedlin, nabiałów, slodyczy, napojów gazowanych etc.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziDruga sprawa co do opisów na ertykiecie, ile z Was czyta skład, opisy, etc kupowanych wedlin, nabiałów, slodyczy, napojów gazowanych etc.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziJa zawsze
Trochę się z becikiem zgadzam a nawet trochę się nie zgadzam
Jakbym się zafiksował na porter bałtycki to rzeczywiście mógłbym się rozczarować. Jest na to metoda - trzeba uważnie czytać forum, śledzić njusy na fejbuniu i takie tam.
Z drugiej strony jak Ci piwo smakuje to w czym problem, chyba o to chodzi? Na bojkot już za późno
Proponuję jeszcze inne rozwiązanie - lak, piwnica, za 15 lat na aukcje i wakacje na Karaibach
Comment
-
-
Zresztą, nazwa porter Imperialny jednoznacznie mi sie kojarzy z Imperialnym Porterem robionym na rosyjski rynek wiek temu, kóre były bałtyckimi porterami
Także to błędne skojarzenie. Przymiotnik imperial znaczy dosłownie "więcej wszystkiego". Więcej alkoholu, więcej ekstraktu, więcej chmielu...Każdy ma prawo zinterpretować takie piwo po swojemu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziRozumiem zatem, że dokładnie oglądasz każde piwo przed zakupem?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziDruga sprawa co do opisów na ertykiecie, ile z Was czyta skład, opisy, etc kupowanych wedlin, nabiałów, slodyczy, napojów gazowanych etc.
Comment
-
-
Piwa nie miałem jeszcze w ręku i pewnie nie będę miał, jeśli więcej osób kupi takie ilości jak Becik , ale mam świadomość, że nie jest to zwykły porter, bo przeczytałem opis w wątku Pintowym na forum. Inna sprawa, że może powinno to być bardziej wyeksponowane na etykiecie.
Zresztą na razie były dwie oceny, z czego w jednej chmielenie jest określone jako dominujące, a w drugiej jako delikatne.Last edited by żąleną; 2013-12-19, 17:06.
Comment
-
-
A mi się udało zakupić dwie ostatnie butelki! dobrze, że sprzedaż była reglamentowana bo pan przede mną chciał wszystkie Jednak... zauważyłem w domu, że obie butelki różnią się trochę pojemnością...
niby nie ma o co bić piany, jednak przy tej ilości dostępnych butelek, małej zawartości butelki i jakości tego piwa nawet najmniejsza ilość jest znacząca
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziI wlasnie dlatego Twoja ocena powinna zostac anulowana, bo mimo tego, ze w trakcie picia doczytales co pijesz to i tak oceniles wg swojego widzimisie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziNieprawda. To były piwa górnej femrentacji. Z resztą na carski dwór wysyłano kilka gatunków piwa począwszy od RISa a na regularnym brown porterze kończąc. Porter Bałtycki powstał później i był połaczeniem koncepcji RISa z nowymi metodami warzenia czyli właśnie lagerowaniem, drożdżami fermentującymi w dolnym zakresie temperatur itd.
Także to błędne skojarzenie. Przymiotnik imperial znaczy dosłownie "więcej wszystkiego". Więcej alkoholu, więcej ekstraktu, więcej chmielu...Każdy ma prawo zinterpretować takie piwo po swojemu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTak, oglądam i czytam od deski do deski, chyba, że kupuję parówki, to wolę nie wiedzieć W obecnych czasach absolutnie nie można sugerować się tylko nazwą.
Oto oszust matrymonialnyGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Granik Wyświetlenie odpowiedziniby nie ma o co bić piany, jednak przy tej ilości dostępnych butelek, małej zawartości butelki i jakości tego piwa nawet najmniejsza ilość jest znacząca5450 kapsli z wypitych piw
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
Comment
-
-
W sumie to dzięki becik za recenzję. Mniejsza z tym, czy się z tobą zgadzam, ale ja również spodziewałem się ciężkiego i gęstego portera. Jeżeli pintowa interpretacja polega na zachmieleniu tak ekstraktywnego lagera, to szkoda marnować moje pieniądze i czas na szukanie tego piwa. Przechmielanie na amerykańską modłę każdego stylu staje się już nudne i monotonne. Jak przyprawianie wszystkiego toną vegety/kucharka.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
W sumie to ja rozumiem ludzi z Pinty.
Jest w kraju kilka dobrych porterow, a bylo jeszcze wiecej.
Wielu piwoszy pamieta smaki porterow, ktore byly wybitne.
Po co maja ryzykowac porownywanie ich piwa do innych porterow: "ze jest prawie jak ..., albo przypomina ... itd."
Uwarzyli swoje, dobre piwo i chwala im za to.5450 kapsli z wypitych piw
Comment
-
Comment