Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Za ciemna, ale IBU jak we wszystkich Pintach, w tym samym miejscu.
Drobnym druczkiem, nie przesadzajmy już bo popadniemy w skrajności.
Jedyne co w sklepie na szybko wyczytałem to napis po lewej stronie: "Porter Bałtycki" ale już dalej nic nie czytałem bo sądziłem, że to jest PB, a nie wariacja.
Jeszcze jedna rzecz, Pintowcy na etykitach daja flagi państw skąd pochodzi dane piwo, jest flaga Polski, co to sugeruje? Jakiegos nachmielona dzordża czy Portera Bałtyckiego?
Od kiedy piwa pochodzące z Polski maja takie nachmielenie i to do tego z zamorskich surowców? To tak teraz wygląda piwo z polskimi korzeniami?
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
@Becik:Nie wiedziałeś czym będzie imperator, wgl się tym nie interesowałeś i przypadkiem trafiłeś tak limitowane i rozchwytywane piwo w sklepie licząc, że to będzie porter? aha .... szczęściarz
imo przy tej ilości dostępnych porterów to był dobry ruch ze strony pinty uwarzyć coś takiego
I mam wrażenie, że jest tu jakieś ciśnienie na forum, aby tylko jedna interpretacja była politycznie poprawna. Becik miał "nieszczęście" w nią nie trafić
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich. Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Drobnym druczkiem, nie przesadzajmy już bo popadniemy w skrajności.
Jedyne co w sklepie na szybko wyczytałem to napis po lewej stronie: "Porter Bałtycki" ale już dalej nic nie czytałem bo sądziłem, że to jest PB, a nie wariacja.
Jeszcze jedna rzecz, Pintowcy na etykitach daja flagi państw skąd pochodzi dane piwo, jest flaga Polski, co to sugeruje? Jakiegos nachmielona dzordża czy Portera Bałtyckiego?
Od kiedy piwa pochodzące z Polski maja takie nachmielenie i to do tego z zamorskich surowców? To tak teraz wygląda piwo z polskimi korzeniami?
W pełni zgadzam się z becikiem odnośnie niejasnego opisu na etykiecie. W moim mniemaniu flaga oraz tekst:
"Porter Bałtycki - ciemny, mocny lager to piwowarski skarb Polski. W klasycznej wersji - o ekstrakcie ok 20°Plato - warzony jest z powodzeniem przez kilka polskich browarów. Jako PINTA doceniamy wartość Porteru Bałtyckiego ale po swojemu robimy krok naprzód. Przygotowaliśmy Imperatora Bałtyckiego - giganta ze słodu i chmielu."
Sugeruje, że piwo jest bardziej w stylu porteru bałtyckiego niż jakichkolwiek innych. IBU na skanie nie widać. Analogicznie, każdy browar może napisać, że robi krok na przód i przygotowuje porter bałtycki po swojemu po czym dodać do niego np. miodu, maliny, czosnku czy czego tylko dusza zapragnie.
W pełni zgadzam się z becikiem odnośnie niejasnego opisu na etykiecie. W moim mniemaniu flaga oraz tekst:
"Porter Bałtycki - ciemny, mocny lager to piwowarski skarb Polski. W klasycznej wersji - o ekstrakcie ok 20°Plato - warzony jest z powodzeniem przez kilka polskich browarów. Jako PINTA doceniamy wartość Porteru Bałtyckiego ale po swojemu robimy krok naprzód. Przygotowaliśmy Imperatora Bałtyckiego - giganta ze słodu i chmielu."
Sugeruje, że piwo jest bardziej w stylu porteru bałtyckiego niż jakichkolwiek innych. IBU na skanie nie widać. Analogicznie, każdy browar może napisać, że robi krok na przód i przygotowuje porter bałtycki po swojemu po czym dodać do niego np. miodu, maliny, czosnku czy czego tylko dusza zapragnie.
Napisali, że jest chmiel? Napisali. Ba, nawet napisali, że ze Stanów. Więc nie, nie ma tu takiej analogii.
Nigdzie nie ma informacji, że to jest porter bałtycki, a słowo imperialny nie ma żadnej jednoznacznej interpretacji, więc wiecie, co możecie zrobić misiowi. Uparte ocenianie tego piwa w kategorii klasycznego porteru bałtyckiego, jechanie za to, że się od niego różni i zwalanie winy za własną nieumiejętność czytania ze zrozumieniem na producenta jest moim zdaniem maksymalnie dziecinne. A mówienie o oszukaniu i wykorzystaniu - zwyczajnie idiotyczne i nic tego nie zmieni.
Ja dziś w Tychach w "Świecie Piwa" na osiedlu B kupiłem jedną buteleczkę za lekko ponad 8 zł Sprzedawca powiedział , że i tak nie sprzedał by więcej niż jedną bo ma ich naprawdę malutko ...
Bardzo ciekaw jestem jak to piwo wypadnie , degustację zostawię sobie na wigilię bądz sylwestra .
Comment