Pracownia Piwa, Smoked Cracow

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

Pracownia Piwa, Smoked Cracow

Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • tristan_tzara
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.12
    • 1038

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, slomkowy. Lekkie zmetnienie, choc piwo nadal jest przezroczyste. Moze to wina nalewania, bo nie chcialo mi sie czekac az z butelki wszystko opadnie [4.5]
    Piana: Dosyc trudno sie tworzyla, szybko opadla nie zostawiajac nawet cienkiej warstwy. [3]
    Zapach: Malo intensywny, ale wyczuwalna lekka wedzona slodowosc. Gdzies w dali musniecie nuty chmielowej, albo mi sie wydawalo. [4]
    Smak: Na poczatku przyjemna, wedzona slodowosc. Pozniej delikatny chmiel i goryczka, ktora czuc w ustach jeszcze jakis czas po przelknieciu piwa. Z biegiem picia goryczka wychodzi na pierwszy plan. [4]
    Wysycenie: Sredniointensywne ale pije sie przyjemnie. Mysle ze powinno byc troche wyzsze. [4]
    Opakowanie: Bardzo fajna, nowoczesna stylistyka etykiet, znana juz z poprzednich piw Pracowni Piwa. Na etykiecie pelne info. Brak firmowego kapsla. [4.5]
    Uwagi: Naprawde smaczne, ozezwiajace, piwo. Idealne na lato przy okazji lesnych spacerow Choc wg mnie do idealu brakuje bardziej zarysowanej wedzonki.

Moja ocena: [3.95]
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2014-01-18, 17:01. Powód: dodanie fotki

Comment

• kniazix
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      🍼🍼
      • 2007.08
      • 69

właśnie z przyjemnością bym je spróbował w wersji bardziej podwędzanej bo obecną nutę wędzonkową wyczuwałem ledwo, ledwo... Na lato byłoby w sam raz

Comment

• WojciechT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2546

Pite wczoraj jako trzecie, więc wrażenia mogą być trochę zafałszowane, ale zapamiętałem je jako:

-smaczne
        -lekkie (a to ci zaskoczenie)
        -orzeźwiające
        -za słabo wędzone

Niemniej chciałbym, żeby ten styl był u nas bardziej popularny.

Comment

• wasyll
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 1823

Szczerze powiem, że jestem pozytywnie zaskoczony. Na prawdę solidne piwo, które z przyjemnością można wypić nie ponosząc tego żadnych konsekwencji (pełny żołądek, ból głowy, etc.).
          Piwo delikatne, ułożone, z fajnie zaznaczonym aromatem wędzonki. Jedyne co bym poprawił to zmniejszenie goryczki, która jakby nie patrzeć zalega na języku.

Polecam, bo warto.
          Ostatnia zmiana dokonana przez wasyll; 2014-01-19, 21:54.
          www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9802

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bladozłoty, jak lemoniada z sokiem cytrynowym i miodem , mętny, lekko opalizujący. [4]
            Piana: Biała, drobna, niezbyt wysoka i całkiem nietrwała. [2]
            Zapach: Wędzonka w typie serowym, po ogrzaniu ujawnia się delikatna podbudowa słodowa. [4]
            Smak: Tutaj także silny posmak wędzenia, piwo jest lekkie, ale nie cienkie, i jednocześnie sprawia wrażenie oleistości. Ja lubię wędzonki . [4]
            Wysycenie: Sporo bąbelków. [4]
            Opakowanie: Typownia-Pracownia, trochę przeszkadza mi unifikacja - na półce trudno zauważyć, kto zacz , pełne info, goły kapsel. [4]
            Uwagi: Jak wspomniałem, lubię wędzonki, ale tak lekkie piwo większy sukces mogłoby odnieść latem...

Moja ocena: [3.8]

Comment

• docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy, mętny. [4.5]
              Piana: Dość obfita, drobna, ładnie oblepia szkło. [4.5]
              Zapach: Aromat wędzonego słodu wyczuwalny bez problemu. [4.5]
              Smak: Pierwsze łyki to odczucie sporej treściwości jak na ten ekstrakt. Smak początkowo trochę szorstkawy - wyczuwalna wędzonka i względnie mocne chmielenie. Z czasem zaczynają być wyczuwalne nuty pszeniczne i przede wszystkim cytrusowe. Minusem piwa jest pozostająca na języku goryczka. [4]
              Wysycenie: Średniowysokie. [4.5]
              Opakowanie: Utrzymane w konwencji etykiet Pracowni z dwuznaczną nazwą. Ale brązowa kolorystyka nie bardzo mi pasuje do Grodziskiego... [4]
              Uwagi: Gdyby trochę zmniejszyć chmielenie byłoby optymalnie.

Moja ocena: [4.275]
              Attached Files
              Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2014-01-20, 10:01.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• zolt
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.07
                • 15

Kolor: Bardzo jasny, słomkowy. Widoczne lekkie zmętnienie. [4]
                Piana: Średnio-niskiej wysokości i trwałości. Delikatnie tylko miejscami oblepia szkło, by później pozostawić mały kożuszek. Przyznaję, że trochę jej pomogłem odpowiednim nalewaniem. [3]
                Zapach: Słodowo-wędzony, z tym, że wędzonka nie jest intensywna. Aromatu chmielu nie wyczuwam. [3.5]
                Smak: Bardzo delikatne piwo z wędzonym akcentem i stosunkowo dużą goryczką jak na 20 IBU. Fajne, lekkie piwo na wiosnę i lato. [4]
                Wysycenie: Średnie - delikatnie w kierunku do wysokiego. Nie mam zastrzeżeń. [5]
                Opakowanie: Bardzo fajny, wysokiej jakości papier. Sama kolorystyka zbyt ciemna jak na tak lekkie, letnie piwko. Mimo wszystko etykiety Pracowni Piwa mi się podobają. Kapsel niestety goły. [4]
                Uwagi: Małe zastrzeżenia do piany. Mogłaby być trwalsza i bardziej obfita, tym bardziej, że wysycenie nie należy najsłabszych.

Moja ocena: [3.9]

Comment

• Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

Dobra chłopcy i dziewczęta - proszę mi tu napisać, gdzie kupiliście butelki?

Comment

• kniazix
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    🍼🍼
                    • 2007.08
                    • 69

o ile Ciebie to poratuje to chyba od soboty butelki są w Strefie-Piwa w Krakowie...
                    Ja piłem z kija obydwa premierowe z Pracowni
                    Ostatnia zmiana dokonana przez kniazix; 2014-01-20, 20:49.

Comment

• Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

No słabo mnie Kraków ratuje. Chyba, że jakiś fajny koncert tam będzie. Liczę na głosy z Lublina lub Warszawy.

Comment

• kniazix
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        🍼🍼
                        • 2007.08
                        • 69

w Warszawie jak mi wpadną butelki w oko to mogę dla Ciebie kupić

Comment

• Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

Dzięki, poradzę sobie - w Wawie bywam dość często, w przeciwieństwie niestety do Krakowa.

Comment

• zolt
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2013.07
                            • 15

Ja zaś zakupiłem w Skład Piwa w Częstochowie. Przejeżdżałem wczoraj i wstąpiłem. Mieli jeszcze Hoppy New Year z Pracowni Piwa, to wziąłem 2. :-)
                            Dodatkowo mieli BrewDogi, Jurajskie Świąteczne, Tiny Rebel.

Comment

• YouPeter
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.05
                              • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny słomkowy. [5]
                              Piana: Śnieżnobiała o średniej gęstości. Utrzymuje się przez ok. 5 minut, następnie przez dłuższy czas pozostaje w postaci bardzo grubej obwódki. Średnio obficie oblepia ścianki szkła. [4]
                              Zapach: Przede wszystkim za mało wędzony. Zaraz po otwarciu butelki jeszcze można się doszukać wędzonych nutek o charakterze ogniskowym, jednak później są one wyczuwane na granicy percepcji. Dominują raczej zbożowo-pszeniczne aromaty. Całość bardzo przyjemna w odbiorze. [4]
                              Smak: Tutaj podobnie wędzonka bardzo słabo wyczuwalna. Goryczka pomimo 20 IBU, przy ekstrakcie 7,7 st., jest bardzo dobrze zaakcentowana, można wręcz powiedzieć, że jest trochę za wysoka i lekko zalegająca. W profilu piwo to jest bardzo delikatne i lekkie w odbiorze. [4]
                              Wysycenie: Wysokie, odpowiednie. [5]
                              Opakowanie: Uwielbiam prostotę i przejrzystość panującą na etykietach Pracowni Piwa. Z przodu tylko najważniejsze informacje, natomiast z tyłu wreszcie pojawił się skład surowcowy. Duży plus za to posunięcie. [4.5]
                              Uwagi:

Moja ocena: [4.125]
                              Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2014-01-21, 22:37.
                              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment