Kolor: Czarny i nieprzejrzysty, ładnie opalizujący - idealny dla stouta [5] Piana: To co można było zaakceptować jeszcze w bitterze, tutaj jest nie do przyjęcia, piana smutna nikła i szybko zanika [2] Zapach: Paloność i kawowość, lekka estrowość, aromat bardzo przyjemny w odbiorze [4.5] Smak: Piwo zaskakująco treściwe, jak na niezbyt wysoki ekstrakt, jest delikatna słodowość, lekka kwaskowatość, posmaki kawowe, jest goryczka od palonych słodów [4.5] Wysycenie: Troszkę zbyt wysokie jak na stouta [4] Opakowanie: No i dlaczego ten sam kufel? [3] Uwagi: Pierwsza recenzja Piwo bardzo przyjemne w odbiorze, a dla lubiących stouty i ogólnie ciemniejsze piwa - bardzo dobra alternatywa do kupowania Guinessa za dwa razy większe pieniążki w pobliskiej knajpie irlandzkiej
Kolor: Czarny i nieprzejrzysty Piana: miałem butelkę do której nalano piwo wprost z nalewaka, ale i tak była
Drobna i średnia. Mało obfita, lekko beżowa. Opadła do niewielkiego kożuszka, ale zdobiła szkło Zapach: Paloność, lekki tytoń oraz gorzka czekolada
Smak: Po pierwszym łyku pomyślałem, lekko wodniste (ale nie aż w takich klimatach jak guinness) Z każdym kolejnym łykiem było coraz lepiej. Jest dość wyraźna paloność, czarna kawa, delikatna gładkość od owsa. Na finiszu przyjemnie kawowo kwaskowe. Im dalej w pokal tym smaczniej. Goryczka obecna (taka palono-czekoladowa 70%)
Wysycenie:tak jak w przypadku piany, trudno mi oceniać, ale to co miałem było w sam raz
Opakowanie: bączek/granat 0,33l. Etykieta w formie naklejki. podany pełny skład:woda, słód jęczmienny i owsiany, chmiel, drożdże.
Uwagi: Fota na dniach. Piwo smaczne, warte wydanych 8zł za taką malutką flaszkie. Myślę, że można je pić przez cały wieczór.
Zdecydowanie do powtórki.
Zapraszamy na pierwszą piwną premierę tego tygodnia!
Nasi Browarnicy specjalnie z okazji dnia św. Patryka uwarzyli nową partię pysznego Stouta Emotikon wink
Czarny kolor i gęsta kremowa piana to jego znaki rozpoznawcze.
W smaku wyczujemy palone i czekoladowe aromaty pochodzące z palonego jęczmienia. Aromaty chmielowe są zepchnięte na dalszy plan. W zapachu wyczuwamy natomiast: kawę zbożową, czekoladę i śmietanę.
Piana jest gęsta i ma konsystencję bitej śmietany. Piwo jest bardzo treściwe w smaku przypominając owsiankę. Wykazuje także niskie nagazowanie.
Zawartość ekstraktu 14 st Plato, zaw. alkoholu ok. 5,7%
Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
Chmiele - Pałacowy, Iunga
16% ekstr.
5,5% alk
Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
Comment