Piwo gotowe do oceny
Bednary, Łowickie Amber Ale
Collapse
X
-
Bednary, Łowickie Amber Ale
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowe, klarowne. [5]
Piana: Zaraz po nalaniu drobna i obfita ale szybko się strzępi. Cienka warstwa obecna do końca. [4]
Zapach: Średnio intensywny o wyraziście chmielowym charakterze. Tyle tylko, że to chmiel bardziej w stylu europejskim. Akcentów typowych dla użytych Cascade i Galaxy nie czuć. W tle obecne nuty karmelowo-słodowe. [4]
Smak: Smak definiowany przez dość mocną, wyrazistą goryczkę. Lekko karmelowa słodowość jest tu tylko dopełnieniem. Pod koniec obecna delikatna cierpkość. Nie przepadam za tym stylem, ale takie rozłożenie akcentów mi pasuje. [4]
Wysycenie: Dość niskie, pod koniec trochę go brakuje. [4]
Opakowanie: Spójna, 'łowicka' stylistyka piw z Bednar. [4]
Uwagi: Bardziej Amber Ale niż American Amber Ale. Mi nasunęło skojarzenia z Zawierciem Bursztynowym sprzed lat.
Moja ocena: [4.05]Last edited by docent; 2014-02-28, 09:20.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobrązowa, wpadająca pod światło w miedziano-wiśniową. Lekko zamglona. [5]
Piana: Jasnokremowa, mięsista i wysoka po nalaniu. Redukuje się do zwartej i trwałej czapki a pod koniec szumowiny. Lepkość przeciętna. [4.5]
Zapach: Umiarkowany udział odchmielowych estrów w postaci słodkich owoców i w mniejszym stopniu cytrusów. Wyraźne nuty słodowe, w kierunku ziarnistym i karmelowym. [4]
Smak: W smaku uderza niski poziom chmieli i niezbyt wysoka goryczka. Za to bardzo mocne są posmaki karmelowe. Słodowość pozbawiona słodkich odcieni. Niby balans jest poprawny, ale bukiet ogólnie bardzo przytłumiony i jak dla mnie brakuje mu wyrazistości. [3.5]
Wysycenie: Najgorszy element. Tutaj od samego początku się nic nie dzieje. Bardzo tępe, pozbawione wigoru i rześkości. [2.5]
Opakowanie: Z daleka na pierwszy rzut oka mandala, z bliska cepelia (wiem - tak ma być, bo to łowickie wszak). Trochę jednak naćkana ta etykieta. Ale logo browaru mi się podoba. Kapsel goły. Skład podany w sposób podstawowy, a szkoda. Na plus sugestie serwowania. Choć czym się różnią potrawy pikantne od ostrych to naprawdę nie mam pojęcia (pasuje do dań (...) pikantnych i ostrych) [4]
Uwagi: Amber ale, amber ale... mnie nie zachwyciło wcale. Beznadziejny brak gazu obnaża tylko niezbyt wyrazisty profil smakowy. Piwo wygląda natomiast ładnie w szklance a butelka, trzeba przyznać, posiada całkiem oryginalne wizualne emploi.
Moja ocena: [3.825]Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
-
Dobre, aczkolwiek dość wytrawne piwo. Dominują akcenty goryczkowe, do tego nuty cytrusowo-ziołowe typowe dla Cascade. Zaraz za tym idzie karmel, ale Łowickie Amber Ale jest praktycznie pozbawione słodyczy. Mnie osobiście tej słodkiej kontry nieco zabrakło, jednak całość oceniam wysoko. Nieco więcej z mojej strony tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=IVwB8RVArho
Comment
-
-
Kolor: Ciemny brąz, wpadający w rubin, lekko przymglone
Piana: Biała wpadająca w beż, drobna i średnia, obfita, trwała, pięknie oblepia szkło
Zapach: Początkowo słodowy przechodzący w wyraźnie chmielowy aromat, lekko czekoladowy
Smak: Dość słaba pełnia, karmelowość, wyrazista, zalegająca acz przyjemna goryczka
Wysycenie: Niskie
Opakowanie: Łowicki klimat, nawet fajnie to wygląda, minus za brak szczegółowego składu, jest za to informacja z czym piwo warto podać
Uwagi: Warka z datą przydatności do 05.08.2014.
Dobre
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztynowy, delikatna mgiełka [5]
Piana: jasno-beżowa, drobna, zwarta, utrzymuje się bardzo długo, zostaje w szkle nawet już po wypiciu piwa [4.5]
Zapach: dość dobrze wyczuwalny, owoce, cytrusy, chmiel [4]
Smak: pełne, treściwe, w smaku wychodzi najpierw dość mocna chmielowa gorycz przełamana cytrusowo brzoskwiniowym smakiem, w tle dobrze zarysowana słodowa podstawa, wszystkie smaki bardzo dobrze zbalansowane [4.5]
Wysycenie: najgorszy element w piwie, jak dla mnie zbyt mocno nagazowane przez co momentami piwo szczypie w język [3.5]
Opakowanie: fajna etykieta choć jak dla mnie za mało łowicka, głównie przez rozlewające się motywy na etykiecie, gładki kapsel [4]
Uwagi: Jak dla mnie Bednary staja się pomału ulubionym browarem.
Moja ocena: [4.275]Last edited by becik; 2014-05-19, 19:26.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Kolor: Rubinowy, mętny.
Piana: Kremowa, obfita, bardzo gęsta, trwała. Opada do sporej warstewki mocno oblepiając szkło.
Zapach: Słodowość i mocny karmel. Chmiel zdecydowanie na drugim planie, ale jest wyczuwalny.
Smak: Średnio treściwe. Słodowość, spory karmel i chmielowość głównie o cytrusowym charakterze. Goryczka średnia.
Wysycenie: Średnie.
Ogółem: Dobre. Wyraźnie zaznaczona strona 'amber'.
Comment
-
-
Piana - średnia, na dłużej cienka warstewka.
Aromat - owoce /ciemne susze/ ciut karmelu i alkoholu.
Barwa - mocniejsza herbata wpadająca w rubin.
Gaz - mały.
Smak - słodko, karmelowo, słodowo, owocowo ale nie "ameryka"
Pod koniec konsumpcji jest już bardziej wytrawnie /przyzwyczajenie/.
nie jest źle - coś się tu dzieje więc powtórka prawdopodobna.
Comment
-
-
Kolor - rubinowy, klarowny
Piana - beżowa, niezbyt obfita, szybko opadająca pozostawiając małą warstewkę na powierzchni, lekko oblepia szkło
Zapach - chmielowo-cytrusowy z wyczuwalną słodowością oraz żywicznością
Smak - początek to akcenty chmielowe, owocowe jak również wyczuwalne nuty ziołowe, chlebowe oraz słodowe. Nie wiem czy coś dzisiaj kubki smakowe mi szwankują ale również wyczuwam lekką paloność. Goryczka średnia
Wysycenie - średnie
Opakowanie - ciekawe aczkolwiek kolorystyka niezbyt przemawia do mnie. Podane informacje dotyczące ekstraktu, zaw. alk., podstawowego składu, temp. serwowania oraz potraw z którymi dobrze się komponuje piwo. Kapsel złoty goły
Uwagi - powiedziałbym, że dosyć ciekawe i niezłe piwo, które może treściwością nie rzuca na kolana, jednakże jest dobrze zbalansowane i fajnie się pije.
Warka do 7.09.2014
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedzi...
Pod koniec konsumpcji jest już bardziej wytrawnie /przyzwyczajenie/.
nie jest źle - coś się tu dzieje więc powtórka prawdopodobna.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziane, lekko zmętnione. [4]
Piana: Średnioobfita, drobna, szybko opada. [3.5]
Zapach: Estrowy (owoce, lekki rozpuszczalnik), przypalony karmel, skórka chleba. [3.5]
Smak: Średnio pełne, słodkawe, karmelowe, owocowe, lekko popiołowe. Goryczka średnia, lekko żywiczna. [3.5]
Wysycenie: Wysokie. [4]
Opakowanie: Ładne, spójne, zawiera komplet informacji. Trochę mało czytelna "kontra". [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.575]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemny bursztyn wpadający w czerwień, mocno opalizujący, mętnawy [4.5]
Piana: niewysoka, brudnobiała, oblepia szkło, dość trwała [3.5]
Zapach: karmel, słód, ziemisto-łodygowe chmiele, lekkie estry, lekki rozpuszczalnik [4]
Smak: karmel, goryczka, słód, bardzo pełne, ciężkie, choć początkowe wrażenie jest wytrawne, w przełyku taninowe, ściągające [3]
Wysycenie: dość niskie [3]
Opakowanie: butelka podobna do NRW (niższa), bezzwrotna, kapsel złoty, czerwono-pomarańczowa etykieta z wycinanką łowicką (niezła), są podstawowe dane plus sugestia do jakich potraw pasuje [4.5]
Uwagi: Ciężkie i źle zbalansowane smakowo.
Moja ocena: [3.55]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny bursztyn [4]
Piana: Przy nalaniu ładnie się zapowiada, niestety dość szybko opada do lekkiej mgiełki, tylko na ściankach pozostaje niewielki pierścień, zostawia ślady na szkle [3.5]
Zapach: Słody, karmel, suszone owoce, chmiel też jest ale słabo wyczuwalny [4]
Smak: Umiarkowana goryczka ale bez cytrusów, karmel, słodowość dość niska, lekkie estry. [4]
Wysycenie: Dość niskie, pod koniec wydaje się być wygazowane [3]
Opakowanie: Całkiem ładne, ciekawa chmielowa wycinanka, podstawowe informacje [4]
Uwagi: Piwo dość mocno pijalne, ale brakowało tych cytrusów
Moja ocena: [3.9]
Comment
-
Comment