Bartek, [Doctor Brew] American IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Szakali
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2013.08
    • 572

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny mętny bursztyn,lekko wchodzący w pomarańcz pod światło.Bardzo ładny. [5]
    Piana: Gruba gęsta kremowa czapa...w ogóle prawie nie opada, Rewelacja!!!Jak by każde piwo taką miało. [5]
    Zapach: Bardzo fajny cytrusowo żywiczny aromat, aromaty leśne faktycznie występuję..opakowanie nie kłamie.
    Mógłby być ciut bardziej intensywny, [4.5]
    Smak: Bardzo fajna grejpfrutowo żywiczna goryczka, w tle posmaki cytrusowe i delikatna kontra słodowa, która jest wystarczająca w tym przypadku.Piwo jest bardzo fajnie zbalansowane, nie czuć tych 90 IBU. Piwo bardzo pijalne, alkoholu nie czuć. [4.5]
    Wysycenie: może być [4.5]
    Opakowanie: Wszystko jest co trzeba. [5]
    Uwagi: Kupione w świecie piwa za 8 zł.Podchodziłem do niego sceptycznie, patrząc po różnych opiniach.Piwo mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło...może nie wnosi nic nowego, ale jest bardzo poprawne i po prostu smaczne. Szkoda tylko, że taka cena ale cóż.

Moja ocena: [4.6]
    Last edited by Szakali; 2014-04-04, 23:28.

Comment

• Szakali
      • 2013.08
      • 572

Sam się dziwię, że wyszło tak wysoko.....ale na prawdę mi smakowało...cały dzień morderczego treningu też swoje może zrobił

Comment

• Vortex
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.12
        • 153

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny bursztyn [4]
        Piana: raczej obfita, kożuszek utrzymywał się przez dość długi czas [4]
        Zapach: na pierwszym miejscu świeżość cytrusów, dalej igliwie/żywica, także przebijają się akcenty chmielowe [4.5]
        Smak: goryczka wyraźna, ale piwo naprawdę lekkie w smaku, może posmaki owocowe były zbyt stłumione [4]
        Wysycenie: raczej niskie [4]
        Opakowanie: prosta, ale wyrazista etykieta, pomysł na graficzne zestawienie parametrów piwa na plus. [4]
        Uwagi: pijalna, lekka, fajna IPA, może bez bogactwa i złożoności smaku, ale warto powtórzyć.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• cyoorka
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.03
          • 338

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowe. Wlane do szklanki 0,3 jest klarowne. Reszta bardzo mocno mętna. [4]
          Piana: Średnioobfita, drobna, dosyć szybko opada, zostaje na szkle. [3.5]
          Zapach: Cytrusowy, grejpfrutowy, lekko żywiczny, sosnowy, w tle słodowy. [4.5]
          Smak: Leciutko słodkie, półpełne, żywiczne, sosnowe, lekki posmak grejpfrutowy. Goryczka powyżej średniej, lekko zalegająca, trochę męcząca. [4]
          Wysycenie: Średnie. Odpowiednie. [4.5]
          Opakowanie: Proste, czytelne, komplet informacji. [4]
          Uwagi:

Moja ocena: [4.15]

Comment

• piaskun87
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.08
            • 19

Ocena z ARTomatu

Kolor: Niestety piwo piłem z butelki więc ciężko odnieść mi się do koloru, ale zaufam innym [4.5]
            Piana: Jak wyżej [4]
            Zapach: Cytrusowy, grejpfrutowy, lekko żywiczny [4.5]
            Smak: Bardzo fajna grejpfrutowo żywiczna goryczka, z nutami cytrusów - bardzo pijalne [4.5]
            Wysycenie: OK [4]
            Opakowanie: Proste i czytelne, plus za informacje o stylu, minus za kapsel [5]
            Uwagi:

Moja ocena: [4.45]

Comment

• Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9787

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, mętny. [4.5]
              Piana: Brudnobiała, jakaś taka rzadka, nietrwała. [3]
              Zapach: Silny, żywiczno-chmielowy z minimalnym cytrusem (po ogrzaniu), trochę zbyt jednostronny... [3.5]
              Smak: Intensywna goryczka, paraliżuje kubki smakowe, wyobraźnia podpowiada mi jeszcze ślad cytrusowo-owocowy... [3.5]
              Wysycenie: Niewysokie, OK. [4]
              Opakowanie: Fajna, ascetyczna eta, ciekawy tekst, mnóstwo info, ale... Ge-nial-ne logo browaru!!! Nawet nie dam minusa za goły czarny kapsel, bo doktór dopiero zaczyna... [5]
              Uwagi: Pewnie mnie ochrzanicie za niską notę smakową, ale ta AIPA jest dla mnie zbyt jednostronnie ostra, i tyle.

Moja ocena: [3.6]

Comment

• dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

Na plus piana, ładnie krążkuje.
                Na minus, w smaku, goryczka zakończona jajem, związki siarkowe
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Javox
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.11
                  • 6403

10.05.14 już jest wypienianie ale do opanowania

Barwa - mętny bursztyn.
                  Piana - "litle gashing" a potem wyspa na powierzchni płynu.
                  Gaz - nie za duży - OK.
                  Aromat - truskawki, mały grapefruit.
                  Smak - treściwe, owocowe, truskawkowe, dość słodkie, grapefruitowe. Goryczka po kilku chwilach konkretna.

W całokształcie piwko jest dla mnie bardzo OK.

Dobre piwo.

Comment

• wasyll
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 1823

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętny, ciemno bursztynowy, solidna herbata. Piwo jest mgliste, co mi osobiście odpowiada. [4]
                    Piana: Delikatny kożuch i okazała firanka utrzymują się do końca, jest ok. [5]
                    Zapach: Jak to AIPA - są cytrusy, jest żywica, czyli wszystko na miejscu. Armoat jest delikatny, mógłby być bardziej wyraźny, nie szczypie po nosie. [4]
                    Smak: Kolejne z piw, które nie ma w sobie nachalnej goryczki, która pozostaje na języky przez długi czas po wypiciu. Przyjemne, pijalne, delikatne (mimo 90 IBU). Na prawdę mi smakuje. [4.5]
                    Wysycenie: Ok. [5]
                    Opakowanie: Średnio podoba mi się nazwa przedsięwzięcia, jak i ich etykiety, kapsel goły, plus za wszelkie informacje na e-cie. [3.5]
                    Uwagi: Po premierze Sunny Ale powiedziałem sobie 'stop'. Koniec z premierami, latnaiem po kanjpach tylko z uwagi na premierę. Sunny nie powaliło mnie pod żadnym względem więc nie chciałem specjalnie sięgać po kolejne piwa Dr Brew. AIPA trafiła do mnie przypadkiem i powiem szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczony. Teraz czekam na jakieś urozmaicenie, bo na razie tylko APA, IPA, etc.

Moja ocena: [4.325]
                    www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• Oskaliber
                      • 2010.05
                      • 727

Kolor: Ciemny bursztyn wchodzący w rubinowy, opalizujące.
                      Piana: Koloru złamanej bieli, niezbyt obfita, niezbyt gęsta, średnio trwała. Opada do dziurawego kożucha.
                      Zapach: Intensywne amerykańskie chmiele: cytrusy, mango, sosna, żywica i podbudowa słodowa.
                      Smak: Dosyć treściwe. Lekka podbudowa słodowa, posmaki chmielowe, ale to wszystko szybko przykryte przez wysoką, żywiczną, mocno pozostającą goryczkę.
                      Wysycenie: Średnie.
                      Ogółem: Bardzo dobre. Bezkompromisowa goryczka taka jaką lubię. Podobnie było z Sunny Ale, więc póki co Doctor Brew jest u mnie bardzo na plus
                      BeerFreak.pl

Comment

• Brodzislaw
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2013.09
                        • 1020

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętny, pomiędzy bursztynem a miedzią [3]
                        Piana: Jasno-bezowa, z drobnych i średnich pęcherzyków, intensywna na początku - opada do małej warstwy pozostającej do końca degustacji. [4]
                        Zapach: Wybitnie goryczkowo-chmielowy, z nuta cytrusów i żywicy, która "bije" już po otwarciu butelki. [4.5]
                        Smak: Jednorodny mocno goryczkowy, ściągający na języku i podniebieniu. Z czasem dochodzi nuta skórki cytrusowej i gorzkiego grejpfruta. Słody nie są w stanie przebić się przez chmiel. [3.5]
                        Wysycenie: Średnio-wysokie, nie przeszkadza w piciu. [4]
                        Opakowanie: Estetyczne, proste i czytelne, ładny "disajn". [4.5]
                        Uwagi: Piwo lepiej pachnie niż smakuje ale warte jest degustacji.

Moja ocena: [3.95]

Comment

• Szakali
                          • 2013.08
                          • 572

Piłem wersję beczkową, i oceniłbym ją tak samo jak butelkę.
                          Dobre piwo.

Comment

• Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klarowny(!) bursztyn. Idealny. [5]
                            Piana: Dość trwała, ładnie brudzi szkło. [4.5]
                            Zapach: Wyraźne kwaskowe cytrusy, lekka trawiastość. [4.5]
                            Smak: Lekka pełnia, lekki kwasek, dominuje wyraźna goryczka grejpfrutowa w finiszu. Niezła pijalność. [4]
                            Wysycenie: Spore, odrobinę za duże. [3.5]
                            Opakowanie: Piłem beczkową, ale butelkowa etykieta mi się podoba. Dobre informacje. [4.5]
                            Uwagi: PDSL (17 V)

Moja ocena: [4.275]

Comment

• Mawel
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.04
                              • 65

Ocena z ARTomatu

Kolor: Miedzianym, bursztynowy. Klarowny. Dosyć ciemny. [4.5]
                              Piana: Drobnoziarnista, pięknie oblepia, redukuje się do kożucha. [4]
                              Zapach: Słodki. Mango lekkie cytrusy. Słód karmelowy. Świetny i unikatowy. [4.5]
                              Smak: Trzymając w ustach wydaje się słodkie. Po przełknięciu słodycz jest bardzo krótka i szybko ustępuje masywnej goryczce. Goryczka jest wysoka i mocno zalega. Niemniej ze względu na charakter grejpfrutowy, a w ostatecznym finiszu mocno pestkowy, jest ciekawa. Smak jest bardzo ciekawie ułożony, przez co długie odczucie w ustach nie jest dla mnie nieprzyjemne. [4.5]
                              Wysycenie: Średnie, nie przeszkadza. [4.5]
                              Opakowanie: Etykiety od 'doctora' trafiają w mój gust. Są bardzo czytelne, przejrzyste i eleganckie. Ciekawy opis piwa + szczegółowy skład. Czytałem gdzieś tam, że parametry liczone labolatoryjnie, również za to należy się plus. [4.5]
                              Uwagi: Piwo nie dla tych, którzy nie przepadają za mocną goryczką. Niemniej oddaliłbym zarzuty o 'przechmieleniu'. Dla mnie mimo solidnej goryczy, pozostaje pijalne.
                              Warka do 30.05.2014

Moja ocena: [4.45]

Comment

• SirBartBart
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2014.05
                                • 33

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobursztynowy, bardzo zmętniony. [4]
                                Piana: Wysoka, drobnopęcherzykowa, pięknie oblepia szkło. Dość trwała. Idealna! [5]
                                Zapach: Bardzo dobry, intensywny, przyjemny aromat amerykańskich chmieli. Bardziej sosnowy, żywiczny i cytrusowy. [4.5]
                                Smak: No, to jest to! Uważam, że pierwsza warka charakteryzowała się przegiętą goryczką. Nadal jest silna goryczka(co sobie cenię!), przyjemna, grejpfrutowa, jest kontra słodowa. Piwo baaardzo pijalne! [4.5]
                                Wysycenie: Średnie. [4.5]
                                Opakowanie: Doctor Brew ma moim zdaniem najlepsze etykiety w Polsce. Bardzo dobry, matowy papier. Minimalistyczna. Wszystkie informacje na kontretykiecie. No idealnie wręcz! [5]
                                Uwagi: Warka 15.06. Świetne!

Moja ocena: [4.55]

Comment

Przetwarzanie...
                                X