Zodiak, [Olimp] Hades

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    Zodiak, [Olimp] Hades

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • Piwoteka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.04
    • 1209

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Ciemny brąz, nieco prześwituje. Mógłby być ciemniejszy. [4]
    Piana: Najsłabsza strona tego piwa, niewielki kożuszek dość szybko znika. [3]
    Zapach: Czekolada, kakao, kawa. Przy ogrzaniu piwo się bardziej otwiera: wyczuwalne są czerwone owoce, są nuty chmielowe. [4]
    Smak: Uwaga! Spożywać w temperaturze pokojowej (15-18 stopni). Schłodzony Hades traci "ciało". W smaku oczywiście czekolada, lekka słodycz i chmielowa kontra. Goryczka umiarkowana, ale zaznaczona wyraźnie. W finiszu pojawiają się papryczki, ale to tylko muśnięcie.
    To piwo ma aż 11% alkoholu, a specjalnie tego nie czuć ani w zapachu ani w smaku. [4.5]
    Wysycenie: Akurat. [5]
    Opakowanie: Butelki jeszcze nie widziałem (etykieta podoba mi się), ale opakowanie wersji beczkowej zacne - fajne szkło, dostępne koszulki, specjalne rączki do nalewaków. [5]
    Uwagi: Olimp się rozwija i bardzo dobrze. Czekam na Hadesa leżakowanego w beczce po winie, którego podobno skosztujemy za rok.

    Moja ocena: [4.2]
    Piwoteka
    Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
    www.piwoteka.pl
    Sklep Piwoteki na Facebooku
    Piwoteka Narodowa na Facebooku
    Piwoteka Narodowa na G+
    Дед Мороз (Dziadek Mróz)
    Browar Piwoteka

    Comment

    • serdelzajety
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.09
      • 19

      #3
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: czerń z przebłyskami, 4.5 bo chyba wolałbym smołę. [4.5]
      Piana: bardzo ładna, kremowa w kolorze i strukturze... szkoda że malutka (zobaczymy jak wypadnie butelka) [3.5]
      Zapach: Im cieplej tym lepiej, mogli śmiało polecać polewanie w 15 stopniach. Coś w deseń likieru wiśniowego (ale bez agresywnego alkoholu) z kakao i lekkimi nutami chmielu. Pod koniec degustacji, pewnie w okolicach temperatury pokojowej, zapach słodkiego czerwonego wina. [4.5]
      Smak: kakao, słodka czekolada, wiśnie, zbalansowana kontrą chmielową. Odrobina ostrości od chili na koniec. Alkoholu brak. Rozgrzewa od środka (i ciężko zgadnąć czy to chili czy ten zamaskowany alkohol). [5]
      Wysycenie: nie za wysokie, nie za niskie... [5]
      Opakowanie: Nieco z góry oceniam etykietę butelki (z kompletem danych), choć i oprawa do beczki zasługuje na uznanie. [5]
      Uwagi: czekam na butelki do leżakowania

      Moja ocena: [4.65]

      Comment

      • jaw7
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2012.10
        • 173

        #4
        Czy Hades pojawił się już w butelkach?

        Comment

        • concerto
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼
          • 2003.09
          • 859

          #5
          Nie. Przyszły tydzień to realny termin.
          "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #6
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: Czarny, delikatne rubinowe refleksy widoczne na krawędzi szkła. [5]
            Piana: Beżowa, po nalewaniu obfita i dwuwarstwowa (jak na zdjęciu). Bąble z powierzchni po chwili ładnie redukują się warstwy o drobnej konsystencji. Piana obecna do samego końca. Przy tym woltażu godne podziwu. [4.5]
            Zapach: Mocny alkohol w typie sherry, karmel, paprykowa ostrość. Wszystko to mało ułożone, trochę chaotyczne. Zastosowanych amerykańskich odmian chmielu nie czuć wcale. [4]
            Smak: Przede wszystkim wyczuwalna alkoholowa moc, przesądzająca o charakterze tego piwa. Jest ona na pierwszym planie i dopiero za nią idzie wszystko inne. Jest trochę czekolady, karmelu, paprykowej ostrości ale generalnie piwu brakuje podbudowy, brakuje ciała. Gdy piwo się ogrzeje wychodzą słodkie akcenty i alkoholowa agresywność. No nie tak to sobie wyobrażam w RISie... [3]
            Wysycenie: Niskie. [3.5]
            Opakowanie: Graficzne kreacje na poziomie średniej jakości komiksu mnie nie przekonują... [3.5]
            Uwagi: Można próbować leżakować to piwo w wersji butelkowej bo obecnie alkohol jest zbyt dominujący. Za rok powinno być lepiej

            Moja ocena: [3.65]
            Attached Files
            Last edited by docent; 2014-03-21, 09:44.
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • Petitpierre
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2014.01
              • 2570

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
              Mocny alkohol w typie sherry
              Można prosić o rozwinięcie?
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • docent
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 5205

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                Można prosić o rozwinięcie?
                Generalnie nie piję alkoholu mocniejszego niż wino więc wszystko powyżej jest dla mnie mocne I jeszcze jedna kwestia- sherry to wino wzmacniane gronowym spirytusem i to też miało wpływ na skojarzenie.
                Last edited by docent; 2014-03-21, 10:13.
                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                Comment

                • Petitpierre
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2014.01
                  • 2570

                  #9
                  Ale jakbyś ten zapach opisał? Bardziej alkoholowy, ale i słodki jak w brandy de Jerez (które powstaje z sherry) czy bardziej orzechowy-sherry Fino, czy bardziej zatęchły piwniczny, orzechowo-bakaliowy z przyprawami na finiszu-Amontillado, czy likieru/syropu orzechowego z ciastami/lodami-cream/PX? W dobrym sherry alkoholu nie czuć, nawet w bardzo wytrawnych odmianach.
                  Mały porterek-przyjaciel nerek

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ale jakbyś ten zapach opisał? Bardziej alkoholowy, ale i słodki jak w brandy de Jerez (które powstaje z sherry) czy bardziej orzechowy-sherry Fino, czy bardziej zatęchły piwniczny, orzechowo-bakaliowy z przyprawami na finiszu-Amontillado, czy likieru/syropu orzechowego z ciastami/lodami-cream/PX? W dobrym sherry alkoholu nie czuć, nawet w bardzo wytrawnych odmianach.
                    Zdecydowanie alkoholowy ze słodkimi akcentami.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • Petitpierre
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2014.01
                      • 2570

                      #11
                      Jako że to stout, bardziej prawdopodobna byłaby nuta porto-bo tam alkohol jest bardziej wyczuwalny niż w sherry, no i porto jest mocniejsze. A te słodkości jakbyś zakwalifikował? Bardziej owocowe czy przyprawowo-ciastkowe?
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

                      Comment

                      • docent
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 5205

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                        Bardziej owocowe czy przyprawowo-ciastkowe?
                        Bardziej waniliowe, może trochę mlecznej czekolady.
                        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          #13
                          Docent, a karmel taki bardziej jak w lodach sprzedawanych obok sopockiego mola w 85' czy bardziej jak w ptasim mleczku od Wedla?

                          Comment

                          • docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Docent, a karmel taki bardziej jak w lodach sprzedawanych obok sopockiego mola w 85' czy bardziej jak w ptasim mleczku od Wedla?
                            Karmel taki jak w starym dobrym Belfaście
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                            Comment

                            • Petitpierre
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2014.01
                              • 2570

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                              Bardziej waniliowe, może trochę mlecznej czekolady.
                              Brzmi zachęcająco, muszę zdobyć tego Hadesa. To tak w sumie kierunek sherry Oloroso. Dzięki za wyjaśnienia.
                              Mały porterek-przyjaciel nerek

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X