Kormoran, Plon czerwony

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6352

    #16
    Piana - średnia a na dłużej niepełna warstewka i firanki.
    Barwa - rubin brązowawy.
    Aromat - karmel, owoce... nieciekawie i słabo.
    Gaz - średni.
    Smak - karmel, słód, dość słodko niewiele z klimatu AIPA, dodatkowo wrażenie dodania paru kropel magi. Goryczka minimalna.

    18.07.14 - Nie podeszło.

    Pozostałe Plony w przeszłości wchodziły jak w dym.
    Attached Files

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #17
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: ciemno-rubinowy, klarowne [5]
      Piana: beżowa, drobna, gęsta, opada powoli osadzając się na szkle małymi grupkami [4.5]
      Zapach: karmelowo-słodowo-chmielowy [3.5]
      Smak: mocna goryczka ale nie nachalna, zbyt mocny landrynkowo-owocowy posmak, który nie bardzo mi podchodzi gdyż landrynki za mocno się wybijają, słodowa podbudowa, piwo pełne i treściwe [3.5]
      Wysycenie: bez zarzuu [5]
      Opakowanie: seria etykiet Plonów podoba mi się, firmowy kapsel, czuję się dopieszczony [5]
      Uwagi: Piwo do wypicia, dość smaczne mimo landrynkowego smaku ale najgorsze ze wszystkich 3 Plonów

      Moja ocena: [3.825]
      Attached Files
      Last edited by becik; 2014-05-04, 11:22.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        #18
        Piotrze drogi, szkło jest brudne, świadczą o tym bąbelki przyklejone do szkła, czy to takie trudne do nauczenia?
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • Javox
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2009.11
          • 6352

          #19
          Kiedyś była fotka ze 100% pokryciem bąbelkami

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
            Piotrze drogi, szkło jest brudne, świadczą o tym bąbelki przyklejone do szkła, czy to takie trudne do nauczenia?
            Każde szkło przed nalaniem piwa jest myte dokładnie i wycierane do sucha.
            Ja takie szkło uważam za czyste, skoro wg Ciebie bąbelki świadczą o czym innym to już nie mój problem tylko Wasz.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • Latarnik
              Premium Lamplighter
              🥛🥛🥛🥛
              • 2004.06
              • 5027

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
              ... i wycierane do sucha. .
              Beciku, wytrzyj tylko z zewnatrz, a srodek zostaw wilgotny. Problem zniknie.
              5450 kapsli z wypitych piw
              874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
              "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
              https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
              Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
              https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
                Beciku, wytrzyj tylko z zewnatrz, a srodek zostaw wilgotny. Problem zniknie.
                Latarniku, ale to nie dla mnie problem tylko dla poprzedników Zawsze wycieram w środku i na zewnątrz, żeby było idealnie przezroczyste. Robię tak bo mam obawy, że po umyciu, w środku mogą zostać nawet po przepłukaniu odrobiny detergentów

                Tak z ciekawości zrobię eksperyment, sfocę piwo w szkle nie mytym od ponad miesiąca
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • Latarnik
                  Premium Lamplighter
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2004.06
                  • 5027

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                  Tak z ciekawości zrobię eksperyment, sfocę piwo w szkle nie mytym od ponad miesiąca
                  To zrob tez eksperyment z wilgotna w srodku szklanka, bo wydaje mi sie, ze do takich szklanek powinno byc nalewane piwo.
                  5450 kapsli z wypitych piw
                  874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                  "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                  https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                  Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                  https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                  Comment

                  • Szakali
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2013.08
                    • 572

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
                    To zrob tez eksperyment z wilgotna w srodku szklanka, bo wydaje mi sie, ze do takich szklanek powinno byc nalewane piwo.
                    Tak szczerze ma to jakieś znaczenie? Ja zazwyczaj piję w mokrym szkle, bo myję bezpośrednio przed spożyciem, aczkolwiek czasem mi się zdarzy szkło myć o dajmy 16 a piję dopiero o 22 i szkło jest suche....różnicy raczej nie dostrzegłem.

                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
                      To zrob tez eksperyment z wilgotna w srodku szklanka, bo wydaje mi sie, ze do takich szklanek powinno byc nalewane piwo.
                      A zrobię tak, tylko, że w barach/restauracjach/browaro-restauracjach/pubach nie spotkałem się abym dostawał piwo nalewane do wilgotnych w środku szklanek.
                      Takie pamiętam tylko za komuny, moczone/myte/płukane w wodzie i pod kran
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • Szakali
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2013.08
                        • 572

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                        A zrobię tak, tylko, że w barach/restauracjach/browaro-restauracjach/pubach nie spotkałem się abym dostawał piwo nalewane do wilgotnych w środku szklanek.
                        Takie pamiętam tylko za komuny, moczone/myte/płukane w wodzie i pod kran
                        A ja spotkałem się z praktyką, że szkło od zewnątrz przykładają do takiej maszynki, która zwilża szkło w środku przed samym podaniem.

                        Comment

                        • Javox
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6352

                          #27
                          Słuchajcie ten OT staje się nudny...

                          Są dwie kwestie -

                          jedna - piwosz pije w bąbelkach bo lubi lub nie wie że można inaczej. OK.
                          druga - przekaz estetyczny - nie liczenie się z odczuciami innych i zamieszczanie sporej ilości takich zdjęć jest wg mnie gorsze.

                          Last edited by Javox; 2014-05-04, 21:43.

                          Comment

                          • Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9787

                            #28
                            Ocena z ARTomatu

                            Kolor: Bursztynoworubinowy, minimalnie mętny. [4.5]
                            Piana: Kremowobeżowa, bardzo drobna, z pojedynczymi większymi bąblami, dość wysoka i dość trwała, osadza się. [4]
                            Zapach: Zaskakująco owocowy, mam wrażenie, że... truskawkowy...? Na szczęście można też wywąchać słód palony i karmel. [4]
                            Smak: Dość intensywna goryczka, ślad kwasku, potem orzechowo-kawowa wytrawność, także nuta słodowo-karmelowa, a nawet owocowa. Smak zdecydowanie niepospolity, ciekawy. [4]
                            Wysycenie: Niewysokie, jak najbardziej OK. [4]
                            Opakowanie: W "plonowej" serii, wszystko cacy, przeszkadza mi jedynie bardzo wysokie podobieństwo do "reszty bandy", zwłaszcza w niedoświetlonym sklepie na półce . [4]
                            Uwagi: Bardzo dobrze, że taki pomysł ("plonowy") doczekał się realizacji.

                            Moja ocena: [4.025]

                            Comment

                            • Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4449

                              #29
                              Po powtórnej degustacji uważam, że w smaku Plonu czerwonego jest coś ciekawie "perwersyjnego". Każdy łyk wnosi coś nowego, a spod różnych nut wyliczanych w tym wątku przebija jednak wyrazista goryczka.
                              Nie zaryzykowałbym twierdzenia, że to najgorsze piwo z plonowej serii.

                              Comment

                              • WojciechT
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2012.09
                                • 2546

                                #30
                                Ocena z ARTomatu

                                Kolor: Rubinowo-pomarańczowy, zmętniony. [5]
                                Piana: Średnio i drobnopęcherzykowa, przeciętnie trwała. [3.5]
                                Zapach: Mało intensywny. Trochę słodowy, trochę ziołowy, ale w gruncie rzeczy nudny. [3]
                                Smak: Zaskakująco palony, karmelowy, z wyraźnie zaznaczoną, przyjemną goryczką. [4]
                                Wysycenie: OK [5]
                                Opakowanie: Opakowania Plonu są świetne, informacji dużo, genialne logo i nazwa. [5]
                                Uwagi: Dobre piwo.

                                Moja ocena: [3.75]

                                Comment

                                Przetwarzanie...