Piwo gotowe do oceny
Witnica (BOSS), Lubuski Chmiel
Collapse
X
-
Witnica (BOSS), Lubuski Chmiel
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, minimalnie zmętniony. [4]
Piana: Biała, średniodrobna, średniowysoka, niezbyt trwała. [3]
Zapach: Silny chmielowy z akcentem kwiatowym, po lekkim ogrzaniu intrygujący bukiet ziołowy się rozwija... . [4]
Smak: Silna goryczka, ale zza niej figlarnie wygląda chlebek (to lubię!), to ubogaca smak, choć dla mnie jednak troszku zbyt jednostronnie chmielowo... [3.5]
Wysycenie: Niezbyt wysokie, pozytywnie podkreśla "wizualną rzemieślniczość" piwa. [4]
Opakowanie: Kapsel browaru, nieśmiertelna zielona eta z szyszkami chmielowymi, ładne, ale mało oryginalne... [4]
Uwagi: Dwie uwagi:
1. fajnie, że użyto lokalnego chmielu;
2. latem powinno wejść mi znacznie lepiej
Moja ocena: [3.7]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: lekko mętny, obiecujący [4]
Piana: niewysoka, ale trwała [4.5]
Zapach: delikatny, lekko cytrusowy [4]
Smak: bardzo silna gorycz, lekko przełamana cytrusami (grapefruit podobny do IPA) [4]
Wysycenie: lekkie, podkręca walory [4]
Opakowanie: ładne, zachęcająca i dość wyróżniające się [4]
Uwagi: bardzo dobre, choć nie tak treściwe jak IPA, przy tej jakości trochę za drogie
Moja ocena: [4.05]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Opalizujący mętny złoty. [4]
Piana: Po nalaniu ładny kożuszek, redukuje się do pierścienia. Drobnopęcheżykowa, biała. [4]
Zapach: Dałem trzy bo oprócz potężnej dawki diacetylu, można wyczuć estry owocowe oraz lekko ziołowy zapach chmielowy. [3]
Smak: No smak nie zachwyca, lekko słodki mdły z słabą goryczką chmielową, delikatnie za słabą ale całkiem niezłą. Smakowałby jak angielskie Pale Ale gdyby niestety diacetyl, który dominuje to piwo i odbiera przyjemność jego picia... [3]
Wysycenie: O wiele za słabe, brakło mi trochę bąbelków. [3.5]
Opakowanie: Informacje są, kapsel z logiem, trochę jednak grafika kuleje, mogli by się bardziej postarać z nią [4]
Uwagi: No ogólnie dawno nie piłem Lubuskiego z takim stężeniem diacetylku, zamiast kupować kapsułki i płacić za nie grube pieniądze polecam napić się Chmielu z Witnicy! Gdyby nie on było by całkiem niezłe piwo lager o smaku Pale Ale
Moja ocena: [3.225]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złocisto-brsztynowy, delikatnie zmętniony. [3.5]
Piana: Jest na początku, potem jakieś śladowe ilości. Biała [2]
Zapach: Masło, żelazo, lekki słód i chlebek [2.5]
Smak: Bardzo nijakie, przez masło przebija się delikatna goryczka. [2.5]
Wysycenie: prawie żadne. [2]
Opakowanie: Najlepsza strona piwa [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [2.575]"A we mnie samym wilki dwa, oblicze dobra, oblicze zła(...)Wygrywa ten, którego karmię!!"
galeria spożytych piw
Najlepszy Sklep z piwem w Oleśnicy
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, lekko zmętniony. [5]
Piana: Całkiem zgrabna, przypomina te w czeskich pilsach z małych browarów. Kremowa, głównie drobnoprzęcherzykowa, opada jednak za szybko, gdzieniegdzie brudząc ścianki. [3.5]
Zapach: Masło, masło, ziołowy aromat chmielu, masło, masło, coś jakby tytoń. [2.5]
Smak: Goryczka jest, może nie na poziomie jakiego oczekiwałem po buńczucznych zapowiedziach z etykiety, ale jednak obecna. Mam wrażenie, że piwo jest lekko utlenione, ale nie przeszkadza to specjalnie w odbiorze. Słodowości jak na lekarstwo, niemniej jest też jakiś mdły posmak.
Ale jednocześnie nie odrzuca, pije się je po prostu beznamiętnie. [3]
Wysycenie: Nawet wyższe by być mogło. [4]
Opakowanie: Nuda z przodu, mało informacji z tyłu. Piszą o czterech specjalnych odmianach chmielu, ale nie wiadomo, jakie te odmiany są. Brzydka, utrudniająca czytanie czcionka. Informacji niewiele, ale za to aż w trzech językach. [3.5]
Uwagi: Raczej nie wrócę, bo jest sporo lepszych piw, ale z drugiej strony tragedii nie ma.
Moja ocena: [3.05]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Żółto złoty, mętny [4]
Piana: Mała warstewka, biała. Oblepia szkło. [4]
Zapach: Plus za dość intensywne nuty chmielowe, ale niestety bardzo tu przeszkadza aromat maślany i lekko warzywny. Po czasie chmielowość niestety umyka. Szkoda. [2.5]
Smak: Przypomina czeskie piwa. Lekka jakby chmielowość w smaku, ale goryczki to ze świecą szukać - nie jest nawet średnia. Lekko zbożowe. Nie jest źle, ale zmarnowano potencjał. [3.5]
Wysycenie: Średnie. [4.5]
Opakowanie: W stylu “lubuskim”. Przód jeszcze wygląda w miarę ok, ale kontra paskudna [3]
Uwagi:
Moja ocena: [3.25]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztynowy, minimalne zamętnienie [4.5]
Piana: biała, drobna, dość zwarta, opada powoli do lekkiej firanki na piwie, osadza sie na szkle drobnymi plamkami [3.5]
Zapach: chmielowo-słodowy z delikatnym mysim futerkiem [2.5]
Smak: dość pełne, treściwe, dominuje chmielowa goryczka, mocna ale nie nachalna, lekko cierpkowata, w tle słodowy podkład i lekka metaliczność oraz wrażenie kurzu.... [3]
Wysycenie: trochę za duże, momentami piwo kłuje w język [4]
Opakowanie: średnia interesująca etykieta, firmowy kapsel browaru [3.5]
Uwagi: Witnica co rusz próbuje nowości i chwała im za to, ale zdecydowanie muszą przeczyścić własne instalacje bo co rusz ich piwo ma posmak jakby przepływało przez zakurzone rury
Moja ocena: [3.025]Last edited by becik; 2014-04-07, 17:01.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
"Maślarze kontratakują"
Piana - średnia, dłużej warstewka.
Barwa - lekko mętny żółty.
Gaz - nie za duży.
Aromat - cukierkowatość, jasne owoce.
Smak - Słód, lekka owocowość, wzrastająca goryczka.
Nie wykopuje z kapci... ostatecznie może być... w grę wchodzi oczywiście kwestia zgody na cenę
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, mętnawe. [4.5]
Piana: Słaba, szybko opada prawie do zera, lekko brudzi szkło. [2.5]
Zapach: Kwaskowaty, puszkowej kukurydzy i lekki chmiel. Całość raczej nieprzyjemna. [2]
Smak: Słodowość niestety pokryta w całości przez smak gotowanego selera, goryczka fajna, nie dominująca, lekko cytrusowa, lekko ziołowa. [3]
Wysycenie: Niskie, raczej za niskie. [3.5]
Opakowanie: Estetyka niezła, etykieta bardzo piwna, brak ekstraktu i słabe informacje o składnikach. [3]
Uwagi: 13.07.14. Jakby nie warzywa mogłoby być ciekawe.
Moja ocena: [2.7]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasnozłoty, lekko mętny [4]
Piana: z początku gęsta, potem zanika do bardzo małej [3.5]
Zapach: maślany, zioła, lekki chmiel [3]
Smak: mdły przez co piwo nie jest orzeźwiające. Rzeczywiście czuć tutaj masło, ale na szczęście jest też goryczka, słaba, ale jest. [3.5]
Wysycenie: słabe, mogło być dużo wyższe [3]
Opakowanie: przód ładny, szyszki chmielu fajnie wkomponowane w kolorystykę, jednak tył słaby [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.5]Last edited by Glingorth; 2014-04-15, 01:24.
Comment
-
-
Bardzo udane piwo z Witnicy. W zapachu przyjemna nuta chmielowa (idąca w kierunku ziołowo-żywicznym) podbita słodowością. Smakowo - jest słodowe ciało, które daje szlachetną słodkość, za którą idzie jednak chmielowy balans. Goryczka jest wyrazista i bardzo przyjemna, trochę garbnikowa. Jest też fajny posmak chlebowo-miodowy. Lubuski chmiel jest przy tym bardzo orzeźwiający. Piwo w moim odczuciu sesyjne. Duże słowa uznania dla browaru! Więcej o tym trunku: http://birofile.blogspot.com/2014/04...ki-chmiel.html
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemno żółty wchodzący w złoto. Lekko mętne. [4]
Piana: Biała, o średniej gęstości. Utrzymuje się krótko, nie pozostawiając po sobie wielu śladów. [3]
Zapach: Chmiel zdecydowanie na pierwszym planie. Ma on intensywny trawiasty aromat [4]
Smak: W smaku podobnie chmiel również dość zdecydowanie się wyróżnia. Baza słodowa jest delikatna, podbita trochę przez lekki diacetyl, który jednak w ogóle nie przeszkadza. Można by powiedzieć, że jest w czeskim stylu. Goryczka niska do średniej, przyjemna, zaokrąglona. [4]
Wysycenie: Średnie. Pasujące idealnie do tego gatunku piwa. [4.5]
Opakowanie: Słabe graficznie, mało czytelne. [3]
Uwagi:
Moja ocena: [3.875]Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
Comment