Osjann, Pils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    Osjann, Pils

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    #2
    Filtrowane. Piana obfita, trwała, oblepiająca szkło. Jasno złota barwa, bez zmętnienia. Goryczka niższa niż w Lagerze (mimo, że barman sugerował coś innego), ładnie skontrowana słodowością. Treściwe. Lekkie masełko, ale akceptowalne. Aromat delikatnie chmielowy. Ogólnie smaczne piwo! I za 6,5 zł/500 ml.
    Attached Files

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Filtrowane?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4485

        #4
        Wiadomo, kto jest piwowarem?

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Filtrowane?
          Było o tym - kupili sobie filtrator.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Bez sensu.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19269

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
              Wiadomo, kto jest piwowarem?
              Syn właściciela.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Bez sensu.
                Doprawdy?
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • gisou
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.05
                  • 230

                  #9
                  Według informacji przy barze - 5,3% alkoholu

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    #10
                    Ocena z ARTomatu

                    Kolor: jasnozłocisty, klarowne [5]
                    Piana: biała, drobna, opada powoli, osadza się na szkle drobnymi plamkami, do końca zostaje na piwie [4]
                    Zapach: słabiutki ale miły, chmielowo-słodowy [3.5]
                    Smak: w miarę pełne i treściwe, w smaku jak dla mnie finezyjna chmielowa goryczka, nie nachalna, dająca wrażenie świeżości, pozostawia wspaniały świeżutki smak w ustach, wszystko zgrabnie zgrane ze słodowym i lekko zbożowym posmakiem [5]
                    Wysycenie: o kilka bąbelków za duzo [4.5]
                    Opakowanie: firmowe szkło, firmowy wafel, więcej w restauracyjnym browarze mi nie trzeba, kupione na wynos [5]
                    Uwagi: Jest to druga warka pilsa, jak wspomnial sam piwowar jest mocniej nachmielona, cena 6,50 za pół litra. Można w Polsce zrobić świetnego pilsa? Można. Żałuję, że wziąłem tak mało

                    Moja ocena: [4.35]
                    Attached Files
                    Last edited by becik; 2014-04-27, 19:02.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4485

                      #11
                      Jak pragnę zdrowia, normalny pils (nie unijny)!
                      Ładny, nieco ciemniejszy niż słomkowożółty kolor.
                      Piana raczej drobnoziarnista, wydaje się, że redukowana szybko do cienkiej obrączki, ale potem ładnie oblepia szkło na całej wysokości w miarę picia.
                      Wysycenie dość wysokie, miałem momentami wrażenie, że "szczypie".
                      Świetna goryczka. Nie uderzająca od razu przy łyku, łagodna aczkolwiek wyrazista, opanowująca całe podniebienie i pozostająca na wargach, może nieco ziołowa.
                      Zapach rzeczywiście słabo wyczuwalny.
                      Rekompensuje to smak, może trochę przesadzam z tym entuzjazmem, ale dawno mi nie podeszło tak "zwykłe" piwo.
                      Ten pils ma i trochę ciała i coś z charaktery produkcji czeskich mikrusów, choć masełka tu nie ma.
                      Podobnie jak wyżej: można jednak zrobić dobrego pilsa, może nie za 3 zł ale za 6,50, jak na ceny w polskich minibrowarach, to piękna sprawa.
                      Jak zwykle trochę malkontenctwa na koniec: ciekaw jestem, czy będzie tak jak zwykle, to znaczy cena pójdzie w górę, a jakość w dół.
                      W tej pierwszej kwestii mam trochę nadziei, bo realia bialskie raczej nie zachęcają do windowania cen, w tej drugiej - mniej, bo jak wszędzie lub polski może szybko uznać, że "za gorzkie".

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19269

                        #12
                        Pan Osiak zapowiedział mi w rozmowie, że nie będzie podnoszenia cen po otwarciu. Piłeś już drugą warkę pilsa, a jest ciut inna receptura. Konsumenci mają zadecydować, która lepsza i która zostanie. Jak dla mnie pierwsza miała więcej "ciała" i mnie bardziej podchodziła. Choć ta też jest bardzo OK. Tak jak cena...

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4485

                          #13
                          Niestety, nie miałem okazji skosztować pierwszej i nie chcę się za bardzo podniecać, ale dawno nie byłem tak usatysfakcjonowany. Co ciekawe, piwo nalane do plastiku po 1,5 godz. transporcie, spożyte w pięknych okolicznościach nadbużańskiej przyrody nic nie straciło na swoich walorach smakowych.

                          Comment

                          • sandacz
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.01
                            • 345

                            #14
                            W zapachu... szkło umyte dopiero co pod bieżącą wodą, czyli zapach wody... Bardzo aksamitne w przełyku. Później - porażka. Mdłe, ze słabą goryczką, której trzeba się wręcz doszukiwać. Tak jednorodne, że powstaje skojarzenie śmietankowe (raczej nie masła). Dodatkowo szczególnie w tym bialskim piwie można odnieść wrażenie kiepskiej jakości wody, choć jego szczegółów nie potrafiłbym dobrze opisać; ot, jest w tej cieczy coś ordynarnego.

                            Comment

                            • Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4485

                              #15
                              To ciekawe, aż odżałuję, kiedy tylko będę mógł trochę czasu i kasy, bo taka metamorfoza bardzo dobrego piwa w tak krótkim czasie wydaje mi się jakimś cudem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X