Piwo gotowe do oceny
Pracownia Piwa, Smoked Cracow by Night
Collapse
X
-
Pracownia Piwa, Smoked Cracow by Night
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, na brzegach szkła rubinowy. [5]
Piana: Obfita i drobna, można ją budować na 'czeski sposób'. [5]
Zapach: Przede wszystkim intensywna czekolada co jest zaskoczeniem nawet w przypadku wariacji na temat Grodziskiego. Wędzonka jednak jest obecna, ale na drugim planie. [4.5]
Smak: Wędzonka jak najbardziej wyczuwalna ale prócz tego niewiele się dzieje. Smak piwa jest zbyt płytki, zbyt płaski. Na dłuższą metę męczące, a nie tak powinno być przy takim piwie. [3]
Wysycenie: Średnio wysokie, bez zastrzeżeń. [5]
Opakowanie: Wzornictwo i dwuznaczna nazwa w stylu, do którego Pracownia zdążyła nas przyzwyczaić. [4]
Uwagi: Ciekawy eksperyment, zdecydowanie wart dopracowywania w ewentualnych kolejnych warkach.
Moja ocena: [3.975]Last edited by docent; 2014-05-05, 09:08.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemny, nuty rubinowe, lekko mętny [4.5]
Piana: bardzo ładna, utrzymuje się praktycznie do końca picia [5]
Zapach: nuta wędzona bardzo delikatna, aromaty raczej słodkie - trochę czekolady, trochę owoców [3]
Smak: wyczuwalna gorycz, ale smaku wędzone trzeba poszukać, ciężko się piję [2]
Wysycenie: w porządku, nie za wysokie i nie za niskie [5]
Opakowanie: pite z beczki [5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.075]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [4.5]
Piana: Niezbyt obfita, ale trwała i oblepia szkło, brunatna. [3.5]
Zapach: Bardzo mocna paloność i wędzonka, wyraźna, mocna, ale przyjemna, nie gryząca. Jest też czekolada i kawa, ale raczej na drugim planie. Przyjemny i złożony. [4]
Smak: Świetna goryczka od palonych słodów, generalnie duża paloność. Mocna kawa, dodaje kwaskowości, ciemna czekolada. Generalnie troszkę sprawia wrażenie rozwodnionego, może za zimne piłem. Wychodzi jakaś nieprzyjemna, mydlana nuta. [4]
Wysycenie: Optymalne. [5]
Opakowanie: Etykieta ok, w znanym stylu. [5]
Uwagi: Bardzo przyzwoite piwo, wypiłem ze smakiem.
Moja ocena: [4.075]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarne, nieprzejrzyste, klarowne - czego chcieć więcej? [5]
Piana: W tym stylu raczej nie ma co się spodziewać szału i też takowego nie było - grube pęcherze, dość szybko znikają, pozostaje obrączka [3.5]
Zapach: Bardzo ładna paloność pomieszana z wędzonką - pewnie to wpływ paloności, ale wędzonka przypomina bardziej torfową, niż bukową - ogólnie aromaty ładnie ułożone, świetnie się uzupełniają, po samym zapachu byłby problem żeby odróżnić to piwo od innego wyrobu Pracowni, czyli Cent U.S.'a [4.5]
Smak: Tutaj też całkiem przyjemnie, ciemna czekolada, nuty kawowe, lekka palona goryczka, wędzonka na drugim planie, choć niestety wyczuwalna jest wodnistość i brak ciała. Wydaje się jednak, że jak na styl i tak wiele zostało zrobione, żeby z tak niskiego ekstraktu wyciągnąć jak najwięcej. [4.5]
Wysycenie: Na średnim poziomie, jak na ten styl spokojnie mogłoby być wyższe [3.5]
Opakowanie: Pite w lokalu firmowym - szkoda, że na kranach nie ma nawet etykiet [3]
Uwagi: Bardzo dobry, solidny i orzeźwiający "Grodzisz specjalny" - brawa za takie ciekawe eksperymenty!
Moja ocena: [4.3]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarna, nieprzejrzysta barwa. [5]
Piana: Piana w beżowym kolorze, dość gęsta, jednak szybko opada do skromnej obręczy, która utrzymuje się do końca degustacji. [3]
Zapach: Intensywny aromat zaawansowanej wędzonki oraz mocnej paloności z dodatkiem torfu i kawy w tle. [2.5]
Smak: Z aromatu ucieka paloność, pozostawiając nuty wędzone, w której kiełbasa zamienia się w śliwkę. Na języku czuć lekką słodycz oraz przewijającą się kwaśność. Goryczka niska, niemal nieobecna. Piwo jest średnio nasycone z wytrawnym zakończeniem. [2.5]
Wysycenie: Średnie nasycenie. [2.5]
Opakowanie: [5]
Uwagi: Ciężko mi się zgodzić z ideą twórców jakoby miało to być pijalne piwo na lato. Dominujący, mocny wędzono-palony charakter czyni piwo przytłaczającym i ciężko pijalnym. Dla mnie to ostatnie piwo po jakie miałbym sięgnąć w upalne dni, a i to zrobiłbym chyba z przymusu.
Przemierzając koncernowe oceany, rzemieślnicze jeziorka i craftowe źródełka, Piwny Radek poluje na najciekawsze i najlepsze piwne okazy.
Moja ocena: [2.8]
Comment
-
-
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty.
Piana: Beżowa, średnio obfita, niezbyt gęsta, dosyć trwała. Opada do dziurawej mgiełki.
Zapach: Wyraźna wędzonka i nuty czekoladowe.
Smak: Treściwość średnio niska. Wyraźny kwasek, lekka ale zdecydowanie zauważalna wędzonka i wyraźna czekolada. Goryczka średnio niska, przypalana.
Wysycenie: Wysokie.
Ogółem: Za kwaśne, poza tym ok, choć sama koncepcja ciemnego Grodzisza mnie nie przekonała. Mimo to duży plus za odwagę i takie eksperymenty.
Uwagi: Pite w wersji lanej.Last edited by Oskaliber; 2015-03-17, 18:41.
Comment
-
Comment