Bartek, [Doctor Brew] Kinky Ale

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yoxik
    Porucznik Browarny Tester
    • 2012.10
    • 427

Doctor Brew Kinky ALE

piana skąpa znika. Kolor pomarańczowy mętny. Aromat toffi z białymi owocami. Smak jest pełnia nie przytłacza chmielenie owocowe orzeźwiające przyjemne nie dominujące. Gryczka wyraźna wysoka ale nie dominuje piwa gra z resztą (choć jest to szczypanie na finiszu). Piwo bardzo dobre, pijalne
    Również tutaj
    https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

• malt_worm
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.01
      • 73

Ocena z ARTomatu

Kolor: pomarańczowy i mętny, mnie się podoba [4.5]
      Piana: ładna, średniopęcherzykowata, opada dość szybko do cienkiej warstwy, przyzwoicie firankuje [3.5]
      Zapach: cytrusy, brzoskwinia, czyżby miód? [4.5]
      Smak: dla mnie w sam raz, goryczka jakby dwuwymiarowa z jednej strony przyjemna chmielowa, a zaraz wali skórka grejpfruta i zostaje chwilę dłużej na języku. Wszystko idealnie skontrowane słodem. Bardzo smaczne piwo, skrojone pod moje kubki smakowe [4.5]
      Wysycenie: dla mnie w sam raz [5]
      Opakowanie: doktory robią etykiety i nazewnictwo które mi odpowiada, odpowiedina ilość informacji, żadne tam kremenarosy czy inne perturbacje których nie można zapamiętać. [4.5]
      Uwagi: Z przyjemnością wydałem 7.70 na to piwo bo solidna robota. Ciekawym jak smakuje z nalewaka.

Moja ocena: [4.425]
      Last edited by malt_worm; 2014-06-11, 17:23.

Comment

• corsano
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.05
        • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny pomarańcz, mętne [4]
        Piana: Niezbyt obfita, drobnopęcherzykowa, zbita, ładnie oblepiająca ścianki, trwała [4.5]
        Zapach: Intensywny, głównie słodkie owoce, lekko kwiatowy, sosnowy [4.5]
        Smak: Średnio pełne, lekko przebijająca się słodowość, zdominowane przez chmiel, podobnie jak w zapachu - słodkie owoce, goryczka - wysoka, lekko łodygowa i zalegająca [4]
        Wysycenie: Trochę za niskie [4]
        Opakowanie: Prosto, konkretnie i estetycznie, na kontrze jest wszystko co trzeba, kapsel czarny [4]
        Uwagi: Warka do 02.07.2014, pite w temperaturze 12°C

Moja ocena: [4.225]

Comment

• dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

Kolor: pomarańczowy, mętny, po zabełtaniu końcówki bardzo mętne jak wzbużona kałuża. Mnie to nie przeszkadza
          Piana: ładna, średnie i drobne pęcherzyki. Szybko opada do cienkiej warstwy, coś tam oblepia szkło.
          Zapach: Dość wyraźny, ale nie roznosi się na pół pokoju. Przewaga cytrusów (grejpfrut i pomelo), następnie mango i melon. na końcu dojrzałe białe winogrona. Oooo, żona wyczuła dziką różową różę :]

Smak: Najpierw słodowość i od razu pojawią się wyraźna, choć nie przesadzona goryczka. Przewaga cytrusów. Są grejpfruty, pomelo, pomarańcza, kumkwat. Jest słodko gorzko. Dość dobrze zbalansowane. Chcę się brać kolejne łyki. Goryczka lekko zalega, ale w przyjemnym znaczeniu tego słowa. jest całkiem dobrze. Dla mnie taki grand prix na lekkich sterydach.

Wysycenie: średnie ku niskiemu , czyli w sam raz
          Opakowanie: jest ok, mają swój styl i się go trzymają. Czysto, schludnie i przejrzyście.

Uwagi: Warka 02.07.2014, butelka. Coś ok 7zł

Można kupować i pić ponownie. Niczego nie urywa, ale bardzo udane piwo
          Last edited by dlugas; 2014-06-15, 09:46.
          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Warchlando
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.06
            • 94

Kolor - pomarańczowy, mętny
            Piana - biała, niezbyt obfita, średniopęcherzykowa, szybko opadająca, pozostawia wysepki na powierzchni oraz oblepia szkło
            Zapach - chmielowo-owocowo-kwiatowy z wyczuwalną żywicą oraz ziołowością
            Smak - chmielowy z dobrą goryczką, zalegającą i niezbyt dobrze skomponowaną, następnie owoce tropikalne, kwiatowość oraz lekka kwaskowatość
            Wysycenie - średnie
            Opakowanie - prosta etykieta z podanymi pełnymi informacjami. Kapsel czarny goły.
            Uwagi - dobre piwo, jednakże niezbyt dobrze zbalansowane. Dosyć treściwe ale przesadnie wyeksponowana goryczka, która po jakimś czasie męczy.
            Warka do 2.07.2014

Comment

• kaczv
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.06
              • 3

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor ciemnego złota, mętny, matowy [4]
              Piana: Początkowo zapowiadała się dobrze, lecz szybko jej zabrakło. Lacing słaby [2]
              Zapach: W dużym stopniu przeważały owoce, dominowały cytrusy, wyczuwalny tez banan. [4.5]
              Smak: W smaku ciekawe, bardzo mocna goryczka, czuć chmiel, czuć cytrusy ( jakby grejpfrut), banan, nutka karmelu(?) - sugerowałem się tu słodkością smaku. [4]
              Wysycenie: Średnie (ale bardzo odpowiednie) [4]
              Opakowanie: Ciemna butelka, ciemna etykieta Doctor Brew ( ma swój klimat ) [4.5]
              Uwagi: Piwo dobre, bardzo ciekawe, na pewno warte spróbowania !

Moja ocena: [4]

Comment

• meszek0009
                • 2014.04
                • 247

Ocena z ARTomatu

Kolor: Przybrudzony pomarańcz, zmętnione. [4]
                Piana: Średnio wysoka, gęsta, drobna, kremowa, bardzo dobry lacing i trwałość. [4.5]
                Zapach: Intensywnie chmielowy, sosnowo owocowy, z nutami przyprawowymi, lekko korzennymi. Zbożowa słodowość i ziemistość, wszystko złożone i przyjemne, średnio intensywne. [4.5]
                Smak: W smaku jest również ta znana z zapachu chmielowość, grejpfrutowa goryczka, średnio mocna, ale ułożona, nie zalega. Owocowość ejlowa wyczuwalna, uzupełnia owoce i żywicę od chmielu. Ziemisto - zbożowy posmak jeszcze bardziej wyczuwalny niż w zapachu, złożone, ciekawe, pijalne, gestawe. Świetne. [5]
                Wysycenie: Średnie, lekko ku niskiemu, mi odpowiada. [4.5]
                Opakowanie: Ok. [5]
                Uwagi: Bardzo smaczne piwo, to chmielenie robi robotę, jest to coś innego.

Moja ocena: [4.7]

Comment

• DonCarlo
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.02
                  • 55

Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny pomarańczowy, dość mocno zmętniony [4.5]
                  Piana: tu jest raczej słabo, piana nie chciała się tworzyć, w zasadzie utrzymał się tylko cienki kożuszek na powierzchni, mimo to nawet dobrze oblepia szkło [3.5]
                  Zapach: rześki aromat cytrusowy, raczej idący w stronę słodkich owoców tropikalnych i grejpfruta, średniointensywny, ale od razu czuć że chmiel ma duży potencjał [4.5]
                  Smak: porządna goryczka, wyraziście grejpfrutowa, niezalegająca - taka jaką lubię, charakterystycznie dla AIPA słodki smak cytrusów (grejpfrut na pewno i jakieś chyba marakuje ale na tych już się nie znam) mimo wytrawnego charakteru, orzeźwiające i smakowicie pijalne [5]
                  Wysycenie: średnie, odpowiednie do stylu [5]
                  Opakowanie: prosta i elegancka etykieta, czytelna grafika przedstawiająca skład i parametry, morska opowieść... powiedzmy że charakterystyczna [4.5]
                  Uwagi: Czołówka wśród polskich craftów jeśli chodzi o AIPA, jako single hop tym bardziej jestem pod wrażeniem. Brakuje trochę intensywności w aromacie, goryczka i smak bez zarzutu.

Moja ocena: [4.625]

Comment

• yassmen
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2012.11
                    • 288

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocistopomarańczowy. Mętne, prawie mleczne, z tysiącami wirujących białych paprochów pochodzenia, mam nadzieję, organicznego. [2.5]
                    Piana: Widywałem lepsze na koncernowych lagerach. Biała, prawie niewidoczna, klei się do ścianek szklanki. [2]
                    Zapach: Najmocniejszy punkt programu. Ale co z tego, skoro spod cytrusów wychodzi wilgotna ścierka i tani alkohol. [3]
                    Smak: Jednowymiarowa gorycz. Nieprzyjemna w połączeniu z jakąś ziemistą nutą. Tak powinny smakować najtańsze piwa, a to raczej nie należy do tej kategorii. [2.5]
                    Wysycenie: Średnie z tendencją do niskiego. OK. [4.5]
                    Opakowanie: Nie odbiega od reszty serii. Tonacja 'przydymiony róż'. [4]
                    Uwagi: Pól butelki w odpływ. Wygląda jak sahti, smakuje jak wywar z brzozowej kory, WTF? O ile nie trafiłem na zepsutą warkę (6.9.2014), to właśnie kosztowałem jedno z najobrzydliwszych piw roku.

Moja ocena: [2.8]

Comment

• gebruiker
                      • 2014.01
                      • 187

Mam podobne odczucia w stosunku do tej warki. Jak piłem to piwo jakoś na początku czerwca to było całkiem w porządku, teraz coś zdecydowanie nie wyszło.

Comment

• dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

Jedzie do mnie właśnie przesyłka z Piwonii, m.in. z Kinky Ale, ciekawe jaka warka? i nie jest to pewnie warka 02.07.2014.
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• tristan_tzara
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.12
                          • 1038

Wczoraj piłem drugi raz i za każdym nie zachwycilo. Nie wiem, może przesycielem się IPA bo wszystko z polski co ostatnio probuje w tym stylu mnie nie zachwyca. Jakiś czas temu jedynie cascade IPA z dr brew mi naprawdę smakowała. Jest jeszcze możliwość ze producenci obniżyli loty.

Comment

• Ravf
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.06
                            • 264

Również piłem kilka dni temu Kinky Ale z wrześniowej (ostatniej) warki i niczym mnie nie zachwyciło. W smaku dominowała zalegająca goryczka (co zresztą jest takim znakiem rozpoznawczym Doctora Brew ), za to aromat był fajny.

Comment

• dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jedzie do mnie właśnie przesyłka z Piwonii, m.in. z Kinky Ale, ciekawe jaka warka? i nie jest to pewnie warka 02.07.2014.
                              Warka do 06.09.14 i zastanawiam się jak to piwo wygrało test u kopyra?
                              Zalegająca goryczka, z jakimś absmakiem, typu aptecznego.
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                                Warka do 06.09.14 i zastanawiam się jak to piwo wygrało test u kopyra?
                                Zalegająca goryczka, z jakimś absmakiem, typu aptecznego.
                                Pewnie parę teorii by się wymyśliło przed zobaczeniem dna w kuflu

Comment

Przetwarzanie...
                                X