Piwo gotowe do oceny
Haust, Cascadian Dark Ale
Collapse
X
-
Haust, Cascadian Dark Ale
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak -
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemna kawa, lekkie jasniejsze refleksy [4.5]
Piana: idealna, drobno-sredniopecherzykowa, trwala i pokazna, pieknie zdobi szklo [5]
Zapach: czekoladowo-kawowy z nutami amerykanskich chmieli [4.5]
Smak: dosc rozbudowany, od czekolany po kawe i zywice, konczac na przyjemnych akcentach cytrusow i slodach [4.5]
Wysycenie: srednie, prawie idealne [4.5]
Opakowanie: pikseloza, dosc marne, brak info o rodzajach slodow [4]
Uwagi: warka z data 27.05.2014. calkiem przyjemne piwo! polecam!
Moja ocena: [4.525] -
Czy aby napewno warka ma date jaka podajesz? Bo Haust nakleja date rozlewu i od tego czasu dwa tygodnie przydatnosci sie liczy.Comment
-
Jak do tej pory zawsze było : "spożyć w ciągu 21 dni", coś się zmieniło ?Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446Comment
-
Przepraszam. Oczywiscie sa trzy tygodnie na spozycie.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, pod światło ciemno rubinowy. [5]
Piana: Beżowa, obifta i drobna tylko zaraz po nalaniu. Szybko redukuje. Zostaje cienka warstwa. [3.5]
Zapach: Sporo się tu dzieje. Na początku jest żywica, sosna i słód palony, zaraz potem wyczuwalna wyraźna słodka, jakby rodzynkowa nuta. Od połowy wchodzi popielniczka i tak jest niestety przez dłuższy czas. Wyczuwalny jest jeszcze karmel, a na koniec w gratisie dostajemy szczyptę acetonu :P [3.5]
Smak: Odpowiednio mocna goryczka przy pierwszym łyku, wyrazista paloność. Niestety paloność zdobywa przewagę jeśli chodzi o profil tego piwa. Co gorsza, z czasem przechodzi w cierpkość. Czekolada pałęta się gdzieś w tle. No słabo to wszystko ułożone... [3.5]
Wysycenie: Umiarkowane, może być. [4]
Opakowanie: Jak to u Hausta, brak wspólnej linii graficznej ale jest w tym urok. Plus za pełne info o parametrach i składzie. [4]
Uwagi: Spodziewałem się wiele więcej po tym piwie. Do poprawki.
Moja ocena: [3.625]Last edited by docent; 2014-06-09, 19:18.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Wybitne w smaku ciemne piwo, nie wchodząc w dyskusję nad zgodnością z założeniami stylu. CDA nie jest zresztą ujęte w sztywne ramy definicyjne, więc aż prosi się o swobodę interpretacyjną. Haust połączył w tym piwie cechy black IPA, porteru i stoutu. Efekt jest znakomity. Świetna paloność, wyrazista goryczka przełamana słodkim akcentem. Jest kawa, jest nuta tytoniowa w aromacie, która wybornie tu zagrała. Piana rewelacyjna, kremowa i gęsta. Jedno z lepszych ciemnych piw jakie miałem okazję pić w ostatnich miesiącach. Nagrałem degustację, więc jak ktoś chce obejrzeć: http://birofile.blogspot.com/2014/06...-dark-ale.htmlComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowoczarny nieprzejrzysty. [4.5]
Piana: Beżowokremowa, wysoka, sztywna, drobna, trwała. [4.5]
Zapach: Ziołowochmielowy, ale z akcentami owocowymi, przyjemny... [4]
Smak: Goryczka. Na szczęście dość łagodna, orzeźwiająca, z jakąś owocową nutą - chyba cytrusy... [4]
Wysycenie: Niezbyt wysokie. [4]
Opakowanie: Może faktycznie urok etykiet Hausta polega na tym, że są takie... niespójne... . [4]
Uwagi: Jak na kolejne piwa "nju ejdż" (a może "nju łejw"?), którymi jestem generalnie znudzony, to to mi całkiem smakuje...
Moja ocena: [4.075]Comment
-
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty.
Piana: Brązowa, obfita, gęsta, trwała. Opada do solidnej warstewki mocno oblepiając szkło.
Zapach: Amerykańskie chmiele: owoce tropikalne, cytrusy. Jest też paloność. Całkiem nieźle zbalansowane choć niespecjalnie intensywne aromaty. Gdzieś na końcu przebija się też lekki diacetyl.
Smak: Średnio treściwe. Trochę słodowości, spora chmielowość, głównie o charakterze cytrusowym całkiem przyjemnie zbalansowana z wyraźną palonością. Minimalny diacetyl. Goryczka średnia, żywiczno-przypalana.
Wysycenie: Średnie.
Ogółem: Bez szału. Wolę CDA w bardziej wytrawnym i goryczkowym wydaniu.Comment
-
-
Chłopaki, gdzie kupowaliście?Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny z rubinowymi refleksami. [5]
Piana: Średnia, zostaje spory kożuch, ładnie koronkuje. [4.5]
Zapach: Palony. [3.5]
Smak: Mocno palony, gorzka czekolada, popiołowy, goryczka średnia/wysoka, palona. [3.5]
Wysycenie: Niskie. [4.5]
Opakowanie: Zmieniło się, teraz niewielka etykieta w stylu karty do gry, z jakąś płonącą czaszką. Słaba jakość nadruku, krzywo przyklejone. [3]
Uwagi: Bardzo black, mało IPA. Dominuje palony słód, chmielowych akcentów nie wyczuwam wcale. Goryczka solidna, ale też od słodu. Bliżej mu do mocno palonego stouta. Na spodzie butelki naklejka z datą 15-02-2016.
Moja ocena: [3.7]Comment
Comment