Piwo gotowe do oceny
Zodiak, [Perun] Jasny Grom
Collapse
X
-
Zodiak, [Perun] Jasny Grom
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny bursztyn, lekko zamglony [4]
Piana: Wysoka, dość gęsta z niewielkimi dziurami, bardzo ładna. Utrzymuje się do końca i nieźle oblepia szkło [4]
Zapach: Słód, delikatny aromat amerykańskich chmieli, mógłby być intensywniejszy. [2.5]
Smak: Zbalansowany, goryczka dosyć niska, ale przyjemna. Bardzo pijalne i orzeźwiające [3]
Wysycenie: Dosyć niskie, przez co pijalność jest jeszcze większa. W sam raz. [4]
Opakowanie: Etykieta całkiem ładna, bez szaleństw, niestety odkleja się, więc kiepsko to wygląda. Brak informacji o użytych słodach i chmielach. [2]
Uwagi: Przyjemne, lekkie piwo na lato, ale nie ma w nim nic, co by zanadto utkwiło w pamięci i sprawiało, że chce się do niego wrócić.
Moja ocena: [2.975]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnozłota, wpadająca w herbaciano-bursztynową. Nie jest stuprocentowo klarowna. [5]
Piana: Piana o żółto-beżowym zabarwieniu, niewysoka. Opada do wyraźnej, dziurawej pierzynki, która utrzymuje się do końca. Na szkle pozostają nieduże krzaczki. [4]
Zapach: Aromat stonowany, mało wyrazisty. Trudno znaleźć nutę przewodnią - piwo jest zbalansowane. Chmiele o trawiastym charakterze oraz chlebowa, lekko karmelowa baza słodowa. [3.5]
Smak: Tutaj jest znacznie lepiej. Pojawia się goryczka, wyraźna, trochę trawiasta, jednak niegryząca, która snuje się na podniebieniu w osi czasu i długo wygasa. Słody na drugim planie, lekko karmelowe, lekko prażone, mocno chlebowe. Jest też cień takiej słodzikowatej słodkości oraz ulotne nuty z gatunku cytrusowych. [4.5]
Wysycenie: Nagazowanie średnie minus. Aż się prosi o podkręcenie bąbelków. [3]
Opakowanie: Etykieta najprostsza z możliwych. Zarówno grafiką jak i liternictwem oraz układem typograficznym przypomina jako żywo opakowanie PRL-owskiego proszku do prania z lat 60-tych. Kapsel, choć nie goły, to się wyprał w tym proszku i wzór jest średnio czytelny. Same etykiety przyklejane ręcznie i przed to niedbale. Na kontrze uczciwe i nie wydumane informacje, choć skład jak na taką inicjatywę wypadałoby podać dokładny. [3]
Uwagi: Piwo, choć w całościowej ocenie całkiem przyzwoite, to w poszczególnych składowych nierównomierne. Jasny Grom to nazewnicze nadużycie w przypadku stylu APA. Jasny Grom to Imperial IPA, Barleywine, czy wschodnioeuropejskie jasne mocne. To piwo powinno mieć zaś nazwę w stylu: Jesienne Ale Sumienne czy Na Zachodzie Bez Zmian
Moja ocena: [3.975]Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzichoć skład jak na taką inicjatywę wypadałoby podać dokładny.
Ja tego nie rozumiem, ale z chęcią dowiem się dlaczego to jest tak ważne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziCzyli do uwarzenia tego piwa może użyto syropu glukozowo-fruktozowego i kaszki kukurydzianej, a piwowar się dziwi, po co komu takie informacje na etykiecie
W tym przypadku jest podany pełny skład.
Comment
-
-
Ja z kolei zastanawiam się, jaka jest różnica między smacznym IPA z zestawu A od smacznego IPA z zestawu B. Oraz między takim o ekstrakcie początkowym 15,5 i takim co miało 16 dawno temu.
Podawanie pełnego składu niczego nie wnosi, podobnie jak ekstraktu początkowego (czemu tylko tego, a nie również końcowego?). Jedyne co z tego powstaje to kolejne tabuny pseudoznawców cmokających na pół procenta ekstraktu czy łyżkę Cascade w wiadrze innych amerykańskich chmieli.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztyn, lekko metne [4.5]
Piana: sredniopecherzykowa i dosc trwala, ladnie zdobi szklo [4.5]
Zapach: slodowy, tylko lekkie powiewy cytrusow [3.5]
Smak: karmel+delikatne akcenty grejpfruta, niestety czuc alkohol [3.5]
Wysycenie: odrobine za niskie [4.5]
Opakowanie: calkiem niezle ale brak info o typach slodow/chmieli i IBU, kapsel dziwny... starty... [3.5]
Uwagi: warka do 30.11.2014, przecietne- nie wroce do tego piwa...bardziej to slodki lager niz apa
Moja ocena: [3.7]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny bursztyn, lekko opalizujące. [4.5]
Piana: Wysoka, długo się utrzymuje, ładnie oblepia szkło. [4.5]
Zapach: Ledwo wyczuwalny, kwiatowo-ziołowy. [2.5]
Smak: Dominuje cytrusowa goryczka, średnia/wysoka, dość długo pozostająca w ustach. Poza tym lekka biszkoptowość. Wytrawne. [3.5]
Wysycenie: Dość wysokie. [3.5]
Opakowanie: Butelka 0,5, etykieta całkiem fajna, minimalistyczna, wpada w oko. Co ciekawe, wygląda na to, że krawatka jest z folii plastikowej, a etykieta i kontretykieta z papieru. [4.5]
Uwagi: Trochę zbyt mocna i za długa ta zalegająca goryczka, przez to piwo jest dość męczące. Zdecydowanie brakuje mu aromatu. Jak na debiut, to nie jest źle, ale do konkurentów sporo mu brakuje. Data ważności: 30.11.2014
Moja ocena: [3.35]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złotobursztynowy, śladowo zmętniony. [4]
Piana: Kremowobiała, drobna, średniowysoka, średniotrwała. [3.5]
Zapach: Silny chmielowy z delikatnym śladem owocowym. [4]
Smak: Intensywna, trawiasto-ziołowa goryczka, minimalny posmaczek owoców. Trochę zbyt jednowymiarowo... [3.5]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Biały kapsel z nietrwałym nadrukiem browaru, biała, prosta, czytelna eta, konkretne info na pomarańczowej kontrze, logo browaru na krawatce, fajna nazwa. [4]
Uwagi: Moje pierwsze piwo z "lokalnego" browaru (do Piaseczna mam 12 km ), całkiem niezłe, czekam na ciąg dalszy...
Moja ocena: [3.75]
Comment
-
-
Niezła karmelowa słodowość i wyrazista goryczka o ziołowym, trochę angielskim profilu. Niestety Jasny Grom ma słaby aromat owocowy i to chyba jego największy brak. Poza tym daje o sobie znać DMS - nie narzucający się, ale jednak. Ekipa Peruna zadeklarowała, że w kolejnej warce z aromatem będzie lepiej. Trzymam kciuki, bo projekt ma potencjał. Więcej moich obserwacji tutaj: http://birofile.blogspot.com/2014/06...asny-grom.html
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne złoto/bursztyn, klarowne - nie mam żadnych uwag. [5]
Piana: Piękna bujna, biała czapa. Gęsta i trwała, świetny lacing. [5]
Zapach: Typowy dla pale ale, choć mało intensywny. Są owoce, kwiaty i trawa, a także karmel. Niestety, DMS też się przyplątał... [3.5]
Smak: Łyk zaczyna się od owocowego uderzenia, później do głosu dochodzi karmel, by finiszować przyjemną, ziołową goryczką. [4.5]
Wysycenie: Nieco za wysokie, szczypie w język. [3]
Opakowanie: Asceza panie, w dodatku bez podania pełnego składu. I jeszcze lipna farba na kapslu... [2]
Uwagi: Po więcej wrażeń zapraszam tu: (to jest artomat a nie reklamomat) [/url]
Moja ocena: [4.025]Last edited by ART; 2014-07-08, 08:01.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bzium1986 Wyświetlenie odpowiedziMnie nie dziwi, że konsument chce znać pełny skład i sam to popieram. Mnie zastanawia pożądana szczegółowość - czyli dokładne wymienienie rodzai chmieli, słodów i drożdży.
W tym przypadku jest podany pełny skład.Last edited by YouPeter; 2014-07-02, 20:50.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnozłoty wchodzący w bursztyn. [4.5]
Piana: Beżowa, początkowo obfita, jednak o niskiej gęstości przez co dość szybko opada nie pozostawiając po sobie żadnych śladów. [3]
Zapach: Przede wszystkim mało wyraźny. Są słodkie owoce tropikalne, trochę trawiastego aromatu i szczypta warzyw. [3.5]
Smak: Smak tożsamy z zapachem. Przyjemna zaokrąglona goryczka o średniej intensywności. Brakuje temu piwu pazura, czegoś charakterystycznego co sprawiłoby, że zapamiętałoby się je na dłużej. Trochę chmielowych posmaków próbuje się przebić ale i tak efekt końcowy jest bardzo uładzony i bez wyrazu. [3.5]
Wysycenie: Średnie, pasujące do całości. [4.5]
Opakowanie: Ciekawy motyw z zawijasami matowo-błyszczącymi w tle, jednak projekt traktowany jako całość wypada już zdecydowanie gorzej. [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.55]Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
Comment