Piwo gotowe do oceny
Zodiak, [Olimp] Kentauros
Collapse
X
-
Zodiak, [Olimp] Kentauros
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: kawowy wpadajacy lekko w rubin [4.5]
Piana: fajna,zabrudzona, konsystencja kremowo-drobnopecherzykowa, redukuje sie w srednim tempie i nawet troche oblepia [4.5]
Zapach: bogaty ale sredniointensywny, kozlakowy, sa i sliwki suszone i chleb razowy, troche wedzarni [4]
Smak: b. geste, slodowy z kawa i gorzka czekolada, dodatkowo karmel i lekkie przyprawy- gozdzik i pieprz, w oddali nuta alkoholu i drozdze [4.5]
Wysycenie: optymalne [5]
Opakowanie: rozpoznawalna stylistyka i pelnia informacji, na minus nieciekawy kapsel i starta butelka [4]
Uwagi: warka do 01.02.2015. swietne piwo, ciekaw jestem jakby smakowalo w styczniu...
Moja ocena: [4.325]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciemne, praktycznie nieprzejrzyste jak kawa. [4]
Piana: Drobno pęcherzykowa, zostaje mały pierścień. [4]
Zapach: Kawa, mleczna czekolada, goździki, trochę alkoholowe. [4]
Smak: Alkohol przesłania w zasadzie wszystko, gdzieś w tle trochę czekolady. [3]
Wysycenie: Nie za wysokie. [4]
Opakowanie: Etykieta na plus, bardzo dobry papier oraz wszystkie potrzebne informacje [5]
Uwagi: Warka do 01.02.2015. Piwo postanowiło opuścić butelkę przy otwieraniu (sprawdzone na dwóch butelkach). Przy wąchaniu zapowiadało się ciekawie, ale koniec końców wyszło słabo.
Moja ocena: [3.65]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztynowy ,lekko przejrzysty [4.5]
Piana: grubo pęcherzykowa, szybko znika [4]
Zapach: żywiczny ,stoutowy [4]
Smak: wytrawny ,gorzka czekolada, nuty żywiczne i kożlakowe zupełnie nie czuć alkoholu ,treściwy. [5]
Wysycenie: w sam raz ,średnie [5]
Opakowanie: świetna etykieta , przypominająca Hadesa [5]
Uwagi: Piwo przypomina RIS-a ,Z tą różnicą , że jest pozbawiony słodkiej nuty.Nie przepadam za kożlakami ,ale ten jest świetny.
Moja ocena: [4.525]
Comment
-
-
Czuć słody pszeniczne i palone, średnia goryczka, lekka nuta polskiego chmielu; na pierwszy plan wybija się także posmak alkoholowy. Ponadto zaskakująco - jak na browar Olimp - nie wyczułem ewidentnych wad w piwie.
Nie jest to piwo sesyjne - pije się dość powoli (co dla mnie jest zaletą), ponadto nieco za słodkie, przydałaby się jakaś kwaskowa, bądź goryczkowa kontra; trochę przeszkadza posmak alkoholu.
Mimo wymienionych wad nie jest to złe piwo. Ciekawy eksperyment, który wypiłem z przyjemnością i jeżeli piwowar Olimpu jeszcze trochę dopracuje recepturę to jest szansa na coś wybitnego.
Jeżeli weizenbock (lub generalnie pszeniczniaki) to twój styl - spróbuj śmiało. Jeżeli nie - możesz odpuścić, bądź czekać na kolejne warki.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Herbaciany, mętny. [4.5]
Piana: Wysoka, długo się utrzymuje. [4]
Zapach: Niezbyt mocny, słodowo-karmelowy z nutą goździkową. [4]
Smak: Słodkawe, słodowe, lekko palone, dość mocno wyczuwalny alkohol, likierowe i bakaliowe posmaki. Na koniec lekko kwaskowe i niezbyt silna, palona goryczka. [4.5]
Wysycenie: Średnie. [3.5]
Opakowanie: Tu niestety muszę odjąć trochę punktów - etykieta (nalepka) jest za duża na tą butelkę (vichy? nrw?). Zapewne na standardową dla Olimpu Euro pasuje idealnie, ale na tej zachodzi jakiś centymetr, zakrywając dane dotyczące zawartości alkoholu i datę ważności. Sam projekt etykiety bardzo fajny. [3]
Uwagi: Gęste, bardzo treściwe piwo. Rzeczywiście, alkohol jest dość wyczuwalny, ale w moim egzemplarzu nie dominuje. Po ogrzaniu pojawia się irytujący, popiołowy posmak. Dla miłośników doppelbocków.
Moja ocena: [4.15]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnorubinowy. [4.5]
Piana: Bardzo gęsta i beżowa, wygląda trochę jak bita śmietana. Drobnopęcherzykowa, raczej wysoka. [4.5]
Zapach: Średnio intensywny, kawowo-zbożowy, czekolada, trochę bananów i goździków. [4]
Smak: Niestety, ale alkoholowy posmak i odalkoholowa gorycz dominują w tym piwie. Jest bardzo nieułożone pod tym wzlędem. Kiedy język i gardło przyzwyczają się do alkoholu, do głosu dochodzi według mnie za mocny kwasek, potem gładkie i dużo przyjemniejsze nuty zbożowe, czekoladowe i karmelowe. Ale niestety wszystko jest zagłuszone przez ordynarny alkohol. [3]
Wysycenie: W porzadku. [5]
Opakowanie: Jedna z fajniejszych etykiet Olimpu; w ogóle te "nowsze" etkiety, w przeciwieństwie do pierwszych, podobają mi się. Skład dokładny, trochę innego info, kapsel czarny. [4]
Uwagi: A szkoda, bo wiązałem nadzieje z tym piwem.
Moja ocena: [3.725]
Comment
-
-
Kapsla nie widać?
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: brunatne. pod swiatlo bordowe refleksy [5]
Piana: z poczatku wysoka szybko zredukowana do pol cm obwodki. krzakow brak [3.5]
Zapach: niestety na pierwszym planie alkohol. potem banany. gozdzik.karmel. lekki slod i suszona sliwka. czekolady nie wyczulem [3.5]
Smak: znowu alkohol taki gryzacy w gardlo przebija sie na prowadzenie. jest tez banan. troche slodyczy karmelowej i sliwki z likieru.goryczka nikla taka bardziej od alkoholowa niz chmielowa. zapychajace [3.5]
Wysycenie: srednie do niskiego [4.5]
Opakowanie: pelne info na kontrze i piekna graficznie eta z komiksowotytulowym centaurem na czele. minus pol pkt za krzywa naklejona bo za dluga etykiete [4.5]
Uwagi: zawod. spodziewalem sie czegos lepszego. nie bede oryginalny i powtorze za inymi. przydaloby sie temu piwu dluzsze lezakowanie. piwo niesesyjne a degustacyjne pod warunkiem poprawy aromatu i smaku
Moja ocena: [3.675]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowobrązowy, klarowny. [4.5]
Piana: Wysoka, drobna, sztywna, kremowa, trwała. Można czapować. Super! [5]
Zapach: Hm, ciekawy, intensywny kwiatowy i chmielowy, ciekawy, bo nie czuję w nim ani koźlaka, ani pszenicy... Ale - w sumie - fajny . [3.5]
Smak: Chmiel, lekki słód, wino, suszone owoce, trochę dziwnych posmaków, może to mutacja pszeniczna, i znowu - trochę niestylowy - ale baaaardzo smaczny... . [4.5]
Wysycenie: Niezbyt wysokie, bardziej koźlakowe niż pszeniczne. [4]
Opakowanie: W stylu browaru, wzornictwo mnie nie przekonuje, wykonanie bardzo wysokiej jakości, goły czarny kapsel. [4]
Uwagi: Jak się zastanowię, to sam nie wiem czemu, ale bardzo mi to piwo podeszło... Może to jesień?
Moja ocena: [4.15]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: pite wieczorem więc dla mnie barwa to czerń, nieprzenikniona [5]
Piana: jasnobeżowa, drobna, zwarta, utrzymuje się dłuższy czas, osadza się na szkle niewielkimi smugami [3.5]
Zapach: słabo wyczuwalny, delikatna kawowa paloność i słód [3]
Smak: treściwe, pełne, jednak rzadkie co jest spowodowane za małym nagazowaniem, dość wytrawna paloność, kawowe nuty, gdzieś w tle wytrawne owoce (wiśnie, granat), pod koniec minimalnie słodkawo-słodowe akcenty, przy ogrzaniu traci na smaku gdyż zaczyna dominować alkohol [3]
Wysycenie: zdecydowanie za małe [3]
Opakowanie: etykieta nadal w stylu transfomers, nie moja bajka, gładki kapsel [2.5]
Uwagi: Sporo do poprawek, więcej gazu, mniej alkoholu, przynajmniej wyczuwalnego
Moja ocena: [3.125]Last edited by becik; 2014-09-27, 22:16.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
aromat: alkoholowy
kolor: bardzo ciemnobrązowy, mętny
piana: wysoka, ładnie się utrzymuje i oblepia szkło
smak: alkohol, czuć bardzo wyraźnie. I to nie taki jak w taniej wódce, tylko gorszy. Ale ohydne. Paskudztwo. Wypiłem z 5 łyków, a reszta poszła w kanał.
1/10
Comment
-
Comment