Kolor: Ciemnopomarańczowe, mętne. [5] Piana: Raczej wysoka, ale nieprzesadnie trwała. Zostawia na ściankach grube wąsy. Biała, drobna. [4] Zapach: Mocna żywica, ale też lekkie masełko, ale mogło mi się zdawać, bo potem w smaku go nie wyczułem. [4] Smak: Hmmm. Smak ciasteczkowy, trochę opiekany z mocną goryczką. Elaboratu o tym piwie nie napiszę, bo nie jest aż tak złożone; ale jest smaczne. [4] Wysycenie: Nawet wysokie, ale spoko. [5] Opakowanie: Fajnie, że Reden dorobił się swoich kapsli. Poza tym standard. [4] Uwagi: Dobre.
Kolor: Bursztynowy. Piwo jest lekko zmętnione. [4] Piana: Obfita. Drobno i średniopęcherzykowa. Trwała - niewielki kożuch mocno zbitej piany pozostaje na powierzchni bardzo długo. Średni lacing (nie ma klasycznych firanek, ale coś tam na szkle zostaje). [4] Zapach: Słodki zapach, stanowiący pomieszanie odchmielowych zapachów sosnowo-żywicznych oraz karmelu oraz delikatnych nut opiekanych. Lekki diacetyl, który zaskakująco dobrze komponuje się z resztą aromatów. Po zabełtaniu wyłażą aromaty śliwkowe charakterystyczne dla Polish IPA, co dość dziwne biorąc pod uwagę chmielenie. [4] Smak: Lekko słodkawe. Niska goryczka. W smaku powtórka z aromatu, ale więcej jest żywicy, niż karmelu i melanoidyn. Diacetyl obecny, ale nienachalny i nie przeszkadza. Piwo jest średnio pełne. Goryczka jak na mój gust jest za niska [3.5] Wysycenie: Średnie - idealne. [5] Opakowanie: Etykieta ok, ale nic szczególnego. Plus za pełną informację na temat składu. [3.5] Uwagi: Piwo przypomina nieco czystszą (lagerową) wersję Call Me Simon Pinty, tylko słabszą i mniej nachmieloną. Wolę Call Me Simon. Piwo jest ok, ale nie powala na glebę.
21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
Producent: Grupa Reden Chorzów. 12% ekstr., 4,8% alk.
Aromat - na początku łodygowe zielsko od polskich chmieli. Szybko się ulatnia i zostają leciutkie drożdże, zielsko i ciut słodu
Piana - zdecydowanie wysoka, szybko większe bąble i opadanie do trwałego kożuszka ...
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
Comment