Piwo gotowe do oceny
Jan Olbracht Rzemieślniczy, Korona Olbrachta
Collapse
X
-
Jan Olbracht Rzemieślniczy, Korona Olbrachta
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, idealny dla 12,5% ekstraktu. [5]
Piana: Biała o średniej gęstości. Początkowo wydaje się dość trudna do uzyskania przy nalewaniu jednak pod koniec ma swoje kilka centymetrów. Utrzymuje się przez kilka minut, następnie przez dość długi czas w postaci grubej obrączki. [4]
Zapach: Dominuje zbożowość oraz słód, chmiel natomiast jest słabo wyczuwalny. Jest też lekki DMS i mam wrażenie jakby piwo było trochę utlenione. [3.5]
Smak: Bardzo fajne lekkie piwo o średniej pełności. Z przyjemnością sięga się po kolejny łyk. Piwo ma charakter słodowy jednak to co w nim najlepsze to rewelacyjna goryczka. Jest silna, zaokrąglona, nieściągająca, niezalegająca - po prostu genialna. [4.5]
Wysycenie: Średnie do wysokiego, odpowiednie dla charakteru tego piwa. [4.5]
Opakowanie: Etykieta jest słaba. Dużo tekstu, całość niezbyt czytelna, dodatkowo wszystkie etykiety nie różnią się niczym od siebie. [3]
Uwagi:
Moja ocena: [4.05]Last edited by YouPeter; 2014-07-12, 21:52.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pomarańczowozłoty. [5]
Piana: Mizerna i bardzo nietrwała, nie wiem, jak koledze powyżej udało się uzyskać taką czapę; lałem piwo z pewnej wysokości i mam tylko cienki kożuch, który w dodatku szybko znika. [2]
Zapach: Lekki dms, słodowośći nuta mandarynki albo pomarańczy. Mało intensywny. [3]
Smak: Goryczka na średniowysokim poziomie, trochę cytrusowa, całkiem przyjemna, dobrze kombująca się z lekkim, słodowym ciałem. Piwo zdecydowanie sesyjne, lekkie i pijalne. Smak nie jest przesadnie złożony, ale całkiem dobrze gasi pragnienie. [4]
Wysycenie: W porzadku. [5]
Opakowanie: Mało dokładny skład i niewiele informacji, do tego trochę nieczytelną czcionką. Etykieta też nieciekawa, do tego prawie taka sama, jak w przypadku innych piw z tego browaru. Na plus kapsel. [3.5]
Uwagi: Przyjemne piwo do wypicia w ciepły, letni wieczór.
Moja ocena: [3.525]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kolor złocisty, lekko zmętnione [4]
Piana: Bardzo szybko opada, troszkę zdobi szkło [3.5]
Zapach: Na pierwszym, drugim i trzecim planie DMS. Jest tak dominujący, że poza nim ciężko wyczuć cokolwiek [1]
Smak: Ponownie retro nosowo czuć warzywka ocena 2 tylko dlatego, że goryczka jest na solidnym poziomie [2]
Wysycenie: bez zarzutu na bardzo dobrym niskim poziomie [4]
Opakowanie: Nic szczególnego, bez fajerwerków i dość mało konkretne informacje na temat składu [3]
Uwagi: Warka 13.09.2014
Moja ocena: [2.05]
Comment
-
-
Czegoś równie ohydnego już dawno nie piłem. To już wolę jakieś Głubczyce czy Połczyn wypić. Będzie przyjemniej... Tak potężnego utleniania w kierunku miodowym jeszcze nie było mi dane zaznać. Wstyd dla browaru, żółta kartka. Jeszcze się zastanawiam, ale chyba pójdzie do zlewu. Piwo z datą do 13 września.Last edited by Pendragon; 2014-08-16, 21:12.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, lekko mętny. [4]
Piana: Białokremowa, drobna z kilkoma większymi bąblami, dość wysoka, powoli opada. [4]
Zapach: Słód, karmel, a nawet toffi, chyba jest delikatne muśnięcie ziołowe... [4]
Smak: Palony słód, delikatny karmel, echo goryczkowe, ale... gdzieś na horyzoncie mignął mi przejeżdżający dostawczak z warzywniaka... , na krótko, ale... [3.5]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Nowe szaty króla , info jest, kapsel browaru jest, ale wszystko takie sobie. [3.5]
Uwagi: W sumie lubię takie piwa, mające w królewskiej d... piwne rewolucje... .
Moja ocena: [3.775]
Comment
-
-
Zmęczyłem butelkę bo kosztowała mnie zawrotne 5,50 Jak za tą cenę zdecydowanie poniżej oczekiwań. Nie umiem tego fachowo ująć, ale smak ma po prostu mało przyjemny w odbiorze - goryczka jakaś taka tępa i mało szlachetna. Pozostałe parametry w normie: kolor jasny bursztyn, nagazowanie solidne, piana wysoka i trwała. Minus za bezzwrotną butelkę.
Comment
-
-
-
Ha, no pisałem i mówiłem osobiście - mój kandydat do "najgorsze piwo jakie piłem".
Było słuchać i zakonotować
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, lekkie zmętnienie. [4.5]
Piana: Jedyny pozytyw tego piwa. Ale jaki! Piękna, duża, zbita, wolno opadała, została w pokalu po wypicu piwa. Lacing też niezły. [5]
Zapach: DMS i DMS. Nic poza tym. W innych piwach warzywa były dużo bardziej uciążliwe, stąd ocena inna niż 1 czy 1,5. [2]
Smak: Tutaj DMS nie miał już takiej mocy, ponadto pojawiły się jakieś posmaki chmielowe. No i goryczka też nie najgorsza. [3]
Wysycenie: Odpowiednie. [5]
Opakowanie: Dość ciekawe, mogli jeszcze podać jakich chmieli użyto, zresztą tak samo ma się sprawa z drożdżami. [4]
Uwagi: Warka z 13.09.14. Gdyby nie ten DMS piłoby się przyjemnie, choć bez większych uniesień, ale i chyba nie taki miał być cel. Jedyny problem więc to DMS.
Moja ocena: [3.075]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne złoto i duże zmętnienie. [4]
Piana: Białokremowa, opadła powoli. Bąble były grube, ale ślad na szkle jest wyraźny i nawet ładny. [4]
Zapach: Dziwny. Coś ze mleka, a nawet śmietany... Doprawdy nie wiem jak to opisać i ocenić. [2.5]
Smak: Goryczka wyraźnie na pierwszym planie, trochę nawet pestkowa, ale przyjemnie dla mnie zalegająca. Jest też słód, który dobrze goryczkę uzupełnia w piwie. Jest to trunek wysoce pijalny. [4.5]
Wysycenie: Trochę za małe. [3]
Opakowanie: Jedno z lepszych z tej serii. Jednak pamiętajmy: za króla Olbrachta wyginęła szlachta. To też wyjaśnia naszą scenę polityczną... a scena to teatr i opłacani aktorzy. [4]
Uwagi: Smaczne piwo, ale zapach jest kontrowersyjny. Czy to DMS? Czy DMS może mieć zapach mleka i śmietany? Zawsze kojarzyłem to z warzywami.
Moje piwo z datą do 08.02.2015.
Moja ocena: [3.625]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoto-pomarańczowy ze średnim zmętnieniem. [4.5]
Piana: Średnio obfita, drobno zbudowana, średnio trwała, zdobi szkło [4]
Zapach: Średnio intensywny, karmelowy, miodowy. Oprócz tego dominuje zapach czegoś co czułem w Królewskich Tajemnicach i Grodze Króla kupowanych w podobnym okresie, coś na kształt maggi. [2]
Smak: Słodowo-karmelowy w całkiem przyjemnym stylu. Goryczka średnio niska pomimo tego nieco zalegająca co fajnie dopełnia piwo. Niestety w posmaku pojawia się też maggi. [3.5]
Wysycenie: Średnio niskie. [4.5]
Opakowanie: Ciekawy projekt, przyzwoita jakość papieru, po pełen skład trzeba wejść na stronę internetową. [4.5]
Uwagi: Warka z datą do 08.02.2015.
Moja ocena: [3.175]
Comment
-
Comment