Piwo gotowe do oceny
Stary Browar Rzeszów, Witbier
Collapse
X
-
Stary Browar Rzeszów, Witbier
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak -
Stout w nalewaku się skończył, więc wybór padł na wita
Aromat mało intensywny. Nutka goździka, lekki banan i gumy balonowej. W tle majaczy bardzo niewyraźnie kolendra
Smak: Lekko wodniste, wyraźny dojrzały banan. Lekka kwaskowość. Goryczka słaba i miesza się z tą kwaskowością, troszkę cytrynową, troszkę od dzikiej pomarańczy. Orzeźwiające i bardzo pijalne piwo.
Podczas upalnego południa wypiłem w niecałe 10 min, a i tak musiałem się stopować.
Ogólnie przypominało niektóre zwykłe niemieckie lekko wodniste i słodko-kwaśne porządne pszenice z pomarańczową nutą.
Piwo smaczne, ale chyba za te 8zł za 0,4l to wolę kupić coś innego, nawet w butelce kilka parasoli dalej.
Minus za szkło.
Mogli nalać wita do tych nowych pokaliLast edited by dlugas; 2014-07-12, 12:20. -
Nie jestem biegły w witach (za mało ich wypiłem), ale smakowało bardziej weizenowo niż belgijsko.
Możliwe, że jest jak piszesz plus skórka dzikiej pomarańczy, bo była taka goryczko-cierkość.
Możliwe też, że picie w prawie samo południe piwa na dość sporym słońcu, po długim spacerze mocno zaburza sensorykę.
Ogólnie piwo weszło jak w gąbkę, ale nastawiałem się na południowy(dosłownie i w przenośni) "zwycięski stout"Last edited by dlugas; 2014-07-12, 13:21.Comment
-
Piwo jest wodniste i niedoleżakowane. To jego zasadnicza wada. Kolendra bardzo lekko wyczuwalna. Jedno z gorszych piw jakie wyszły z tego minibrowaru.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Urologicznie blady. Wrażliwcom napiszę "jak sok cytrynowy" . [3.5]
Piana: Biała, drobna, znikający punkt w zasadzie. Cienizna... [2]
Zapach: Słód, kolendra, lekki banan i śladowy grejpfrut. [4]
Smak: Dominuje smak grejpfruta, z jego orzeźwiającym kwaskiem i goryczką. [3.5]
Wysycenie: Dla wita trochę za niskie, bo średnie, na granicy akceptacji... [3.5]
Opakowanie: Klasyka: bączek, goły czarny kapsel, dość proste wzornictwo, które w browarze restauracyjnym nie przeszkadza. [3.5]
Uwagi: Piwo nieźle orzeźwia, ale trochę więcej gazu chyba by nie zaszkodziło...
Moja ocena: [3.525]Comment
Comment