Zarzecze, [Birbant] Pale Ale Mosaic

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnobursztynowy, mętny. [4]
    Piana: Brudnobiała, średniodrobna, średniowysoka, niezbyt trwała. [3.5]
    Zapach: SMRÓD! Tak cuchnie z publicznego pisuaru, jeśli długo nie działa spłuczka... [1]
    Smak: Lekki kwasek, owoce, goryczka, ślad słodu, po wrażeniach "zapachowych" napój wydaje się być ambrozją... [3.5]
    Wysycenie: Niezbyt wysokie. [4]
    Opakowanie: Kompletnie nie rozumiem, o co chodzi (w) tej etykiecie, ale ja się nie znam. Przyzwoicie wykonana. [3.5]
    Uwagi: Hm, czasem mam kłopot z określeniem zapachu piwa, proszę wtedy małżonkę o "wąchnięcie" i skojarzenie. Gdybym to zrobił tym razem, miałbym sporo do posprzątania...

Moja ocena: [2.675]

Comment

• Apocalipse
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.04
      • 40

Po otwarciu butelki buchnał przyjemy aromat cystrusowo, kwiatowy, który zupełnie zaginał po przelaniu do kielicha Niemal wtykałem nos do piwa i mimo to prawie nic nie czułem. Do tego dochodzi zalegająca, nieprzyjemna goryczka.

Nie było to wprawdzie piwo wybitnie złe, ale jednak bardzo złe. Za mocna goryczka, za słaby aromat.
      Attached Files
      Last edited by Apocalipse; 2014-09-06, 10:32.

Comment

• dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
        Zapach: SMRÓD! Tak cuchnie z publicznego pisuaru, jeśli długo nie działa spłuczka... [1]
        Warka do 05.01.15 Kanaliza . Po ociepleniu, w smaku również wyczuwalna.
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• kenny
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.04
          • 712

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, opalizujący. [4]
          Piana: Wysoka, trwała. [4.5]
          Zapach: Słaby, karmelowy, lekko żywiczny, nuta cytrusowa. [3]
          Smak: Lekko słodowy, dominuje cytrusowa chmielowość i grejpfrutowa goryczka. Goryczka średnia/wysoka, zalegająca. [4]
          Wysycenie: Średnie. [3.5]
          Opakowanie: Ładna etykieta, podoba mi się styl Birbanta. [4]
          Uwagi: Warka do 5.1.2015. Żadnych niepokojących posmaków nie wyczuwam. Mało skomplikowane piwo, raczej do bezrefleksyjnego popijania. Jak dla mnie goryczka trochę zbyt dominująca, co obniża jego pijalność. Rozczarowuje niezbyt intensywny zapach, szybko zresztą się ulatniający. Bez szału.

Moja ocena: [3.675]

Comment

• rafalos
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.06
            • 2

PORAŻKA!!! Kanaliza aż boli, wyrzucone pieniądze, piwo przechowywane prawidłowo.

Comment

• corsano
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.05
              • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, opalizujący [5]
              Piana: Obfita, drobno i średniopęcherzykowa, zwarta, oblepiająca ścianki [4]
              Zapach: Dość intensywny, na pierwszym planie mango, lekko żywiczny, piwniczny i skarpetkowy, lekko kanalizacyjny [2.5]
              Smak: Średnio pełne, lekkie, na początku lekko słodowo-owocowy, na dalszym planie cytrusowy, goryczka średnia - grejpfrutowa, lekko zalegająca [3.5]
              Wysycenie: Średnio wysokie, bardzo dobre [4.5]
              Opakowanie: Nie powala wykonaniem, prosta i oszczędna, kapsel biały [3]
              Uwagi: Warka do 05.01.2015

Moja ocena: [3.3]

Comment

• xcvxc
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.02
                • 47

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klarowny, jasno pomarańczowy. [4.5]
                Piana: Obfita, średnio pęcherzykowa. Ładnie zdobi szkło. [4]
                Zapach: Słodkie owoce, lekka żywica, po ogrzaniu wyczuwalna lekka kanaliza. [3.5]
                Smak: Jest słodowość przełamująca się delikatną goryczką. Piwo jest jednowymiarowe. Nie ma ani aromatów anie smaków dominujących. [3.5]
                Wysycenie: W normie, może być. [4]
                Opakowanie: Niestety nie podobają mi się te nowe etykiety Birtanbtu, chociaż zawierają wszystko co powinny. [3.5]
                Uwagi: Warka do 05.01.15
                Piwo nie zachwyca niczym szczególnym, a szkoda.

Moja ocena: [3.625]

Comment

• rgrzech
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.12
                  • 230

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocisty, piwo klarowne. [4.5]
                  Piana: Biała, drobna, pomimo agresywnego nalewania nie powala objętością. [3.5]
                  Zapach: Z butelki przyjemne nuty słodowe połączone z cytrusami. Po przelaniu do szkła zupa cebulowa, masakra. [2.5]
                  Smak: Lekka słodowość połączona z cytrusową chmielowością. Niestety cebula także daje o sobie znać, na szczęście nie dominuje tak jak w aromacie. Goryczka niska, krótka. Piwo jest lekkie, nie wymaga nadmiernej koncentracji podczas degustacji. Posmak cytrusowy. [3]
                  Wysycenie: Odpowiednie. [5]
                  Opakowanie: Nie kumam bazy, nie podoba mi się. [3]
                  Uwagi: Cebula w aromacie tak mnie zniechęciła, że ledwo zmęczyłem to piwo.

Moja ocena: [3.05]

Comment

• Glingorth
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2014.04
                    • 283

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętny, jasny pomarańcz [5]
                    Piana: Drobna, dość długo się utrzymuje, lekko brudzi szkło [4]
                    Zapach: Pierwsze skojarzenie to ścieki, chociaż jeszcze nigdy nie czułem tego w żadnym piwie. Potem lekkie cytrusy i żywica. Niestety po ogrzaniu kanalizacja jeszcze bardziej wyczuwalna. [2.5]
                    Smak: Średnio wysoka goryczka, lekkie cytrusy i żywica, słodowość słabo wyczuwalna przez intensywną gorycz, mi to odpowiada. Jednak przez aromat, piwo w smaku dużo traci. [3.5]
                    Wysycenie: Średnie [4]
                    Opakowanie: Kolejna baba z brodą? :/ Mogli już bardziej zarysować tę postać. Najsłabsza okładka z Birbanta. [3.5]
                    Uwagi: Warka 05.01.2015 Niestety aromat zepsuł wrażenia, chociaż goryczka dość przyjemna.

Moja ocena: [3.3]

Comment

• GreenFox
                      • 2013.12
                      • 273

Swoją drogą mamy do czynienia z przeciekawą sytuacją - większość recenzujących zauważa ewidentną wadę tego piwa, jaką jest aromat kanalizacji (wyczuwalny w mniejszym lub większym stopniu, jednak praktycznie przez wszystkich). Przy typowym piwie koncernowym byłaby totalna nagonka, komentarze o wylewaniu piwa w kanał i średnia ocen w okolicach 2.0. W przypadku kontraktowca mamy ocenę średnią ponad 3.5, porównywalną np. do ocen Książęcego Ciemnego, które ludzie zazwyczaj chwalą, jako bardzo ciekawe wśród piw koncernowych (a na pewno już bez istotnych wad) - komentarze są chyba zbędne

(Zaznaczam od razu, że post nie ma na celu dogryzienia browarowi Birbant, który wszedł na rynek z całkiem fajnymi wyrobami, przy tym jednym piwie zaliczył po prostu drobne potknięcie, bardzo zresztą możliwe, że nie ze swojej winy).

Comment

• rafael52
                        • 2013.12
                        • 478

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnozłoty, trochę blady, lekko zmętniony, opalizujący. [4.5]
                        Piana: średnio obfita, drobnopęcherzykowa, zwarta, trwała. [4]
                        Zapach: średnio intensywny, żywiczny lekko cytrusowy, wyczuwalna również ta charakterystyczna dla Mosiaca nuta. [4]
                        Smak: piwo smukłe, orzeźwiające, lekka pełnia słodowa, goryczka średnia, wyraźna, głównie o żywicznym charakterze z lekkim akcentem cytrusów. [4.5]
                        Wysycenie: średnie, pasuje. [4.5]
                        Opakowanie: proste i czytelne, grafika w stylu browaru, sporo informacji o piwie. [4]
                        Uwagi: warka do 17.08.2015.

Moja ocena: [4.25]

Comment

• Javox
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6460

Ocena z ARTomatu

Kolor: Lekko mętny pomarańczowo - żółty. [4]
                          Piana: Średnia, na dłużej warstewka i lejsing. [3.5]
                          Zapach: Ziołowy, trochę trawiasty z cytrusowym i mini żywicą. [4]
                          Smak: Nie za słodkie, mała goryczka, lekka cytrusowość, ciekawy posmak od chmielu bardziej ziołowy /zielsko/. [4]
                          Wysycenie: Średni, nie za duży. [4]
                          Opakowanie: To chyba Krzysiek z tymi siekierami. Ogólnie może być ale tylko może być. [4]

Uwagi: Fajnie pijalne piwko, specyficzny smak nie zakryty nadmiernym słodkim i gorzkim. Chyba o to chodziło w całej idei single hop.

Bardzo fajnie że w miarę wszystko gra ze sobą i smakuje.

Moja ocena: [3.95]
                          Last edited by Javox; 2015-05-09, 15:51.

Comment

• mozaic
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2015.06
                            • 44

nie wiem co tam sie stalo w 2014..ale w listopadzie 2015 to piwo pachnie pięknie..

smakuje rowniez bardzo porzadnie, ale wygrywa zapachem... obok ognia raroga, najladniej pachnący mozaic jaki piliśmy..

na remis z birbantowym huell melon SH.

Comment

• fladra74
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2015.11
                              • 1

Ocena z ARTomatu

Kolor: uwielbiam taki kolor właśnie [5]
                              Piana: na cholerę mi większa piana? ja chcę piwo
                              a poważnie: drobna, ładna, osadzająca się na szkle [4]
                              Zapach: mniam. to piwo równie pachnie co smakuje. najbardziej uspokajający mnie zapach: mokrego, zmachanego, szczęśliwego psiaka. [5]
                              Smak: cierpkie i delikatne jednocześnie. Mosaic górą. [5]
                              Wysycenie: w sam raz. [4.5]
                              Opakowanie: takie, jak mi się podoba [4.5]
                              Uwagi: za-je-... piszcie co chcecie :P

Moja ocena: [4.85]

Comment

• DariuszSawicki
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2012.08
                                • 2869

Ocena z ARTomatu

Kolor: Opalizujący bursztyn. [4.5]
                                Piana: Trwała na finiszu, mogłaby jednak wolniej opadać. Mało ciekawe ślady na szkle. [3.5]
                                Zapach: Intensywny i trwały, składający się z dwóch elementów: słodkich owoców tropikalnych i świeżo skoszonej trawy. [4.5]
                                Smak: Goryczka chyba rzeczywiście 40 IBU, nie zalega, jest odczuwalna w postaci cytrusów, ziół i pokrzywy. Piwo jest treściwe, podbudowa słodowa solidna. [4]
                                Wysycenie: Wolałbym trochę niższe. [3.5]
                                Opakowanie: Nowa etykieta, bez twarzy, ale za to bardzo włochata. Kapsel firmowy i kompletny skład. [4.5]
                                Uwagi: Bardzo smaczne APA. Warka 13.04.2016.

Moja ocena: [4.15]

Comment

Przetwarzanie...
                                X