Piwo gotowe do oceny
Wąsosz, Sean
Collapse
X
-
Wąsosz, Sean
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Zapach trochę nikły (ale ja mam kiepski węch) - trochę gorzkiej czekolady i kawy. W smaku najpierw czuć lekką wodnistość, ale szybko wchodzi gorzka czekolada i kawa. Jest paloność, kwaskowatość mała, goryczka delikatna. Bardzo pijalne (w dawnej nomeklaturze "wchodzi jak oranżada") .
Jak dla mnie bardzo dobre - smaczne "zwykłe" codzienne piwo jakich jeszcze nie ma za dużo na polskim rynku. Będę wracał.
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Smolisty. Pod światło - mocna kawa fusiasta. [5]
Piana: Beżowa, obfita po nalaniu. Dość szybko redukuje się do stoutowej - niepokaźnej. Lacing przyzwoity. [4]
Zapach: Cierpka kawa, ciemne kakao. Wytrawny. Po ogrzaniu delikatnie alkoholowy i wchodzi jakiś taki ziołowo-słodkawy blend. [4]
Smak: Po stronie wytrawności, ale jednocześnie bardzo pijalne. Słody palone podbite cierpkością parzonej kawy. Niczego nie urywa, ale jest dowód, że krajowe stouty mogą trzymać poziom. [4]
Wysycenie: Raczej niskie, zgodne stylowo. [4.5]
Opakowanie: Seria z wąsem. Kapsel czarny, skład podany. Zastanawiam się jaką rolę odegrały płatki jęczmienne błyskawiczne.. [4.5]
Uwagi: Z uwagi na deklarowane IBU 25 i 5% alko piwo stanowi niezły materiał na jesienny trunek sesyjny.
Moja ocena: [4.1]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yassmen Wyświetlenie odpowiedziZastanawiam się jaką rolę odegrały płatki jęczmienne błyskawiczne..
Nie znam się na piwie, ale ja czułem w aromacie bardzo silne nuty maślane. Właściwie zniechęcało mnie to zupełnie do picia, choć myślałem, że na diacetyl nie jestem wyczulony. Piwo piłem z beczki, możliwe, że w butelkach nie ma tego problemu. Ciekaw jestem, czy ktoś potwierdzi ten diacetyl, bo może zwyczajnie mam omamy.
Comment
-
-
Dzięki za info odnośnie płatków. Dobrze wiedzieć.
W butelce żadnego masła nie wyniuchałem. Bardzo smakował mi ostatnio butelkowy stout od Wrężela (nie mogę dodać opisu, bo nie widzę w bazie), ale ten też jest OK. Taki soft-stout. Gładko wchodzi, nie zostawia szczególnych wrażeń.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [4.5]
Piana: Beżowa, średnioobfita, dość trwała, zdobi szkło. [4.5]
Zapach: Średnio intensywny, głównie kawowy z nutką mlecznej czekolady. [4]
Smak: Mocno palone, kawowe z przyjemną palona goryczką. Bardzo dobrze pijalne. [4.5]
Wysycenie: Średnie. Jak na styl dość wysokie, ale przyjemne. [4]
Opakowanie: Typowe czarne dla piwa z wąsem, to akurat chyba najmniej udane. Zawiera komplet informacji. [4]
Uwagi: Warka z datą do 16.05.2015. Kolejne bardzo dobre piwo z wąsem.
Moja ocena: [4.275]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarna, nieprzejrzysta niczym otchłań; [5]
Piana: Początkowo nieduża, kremowa, drobna; z czasem okazuje się, że jej brak. No dobra krążek! Ciut za słabo; [3]
Zapach: Nie za mocny, kawa, kakao, czyli stoutowo; [4]
Smak: Pierwsze wrażenie gładki, mało kwaskowy, niezbyt gorzki. Finisz wyraźnie wytrawny, czekoladowy; [4.5]
Wysycenie: Niskie, ale OK; [4]
Opakowanie: Minimalistyczna, ale wszystkie potrzebne informacje są; [4.5]
Uwagi: Nie tak gładkie i aksamitne jak stout Ninkasi i piana zbyt słaba, ale do powtórzenia.
Moja ocena: [4.175]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarny, nieprzejrzysty. [5]
Piana: niska, drobno pęcherzykowa, niezbyt trwała. [2.5]
Zapach: niezbyt intensywny, kawowy z lekko wyczuwalną czekoladą. [3.5]
Smak: początkowo kwaskowy, który po chwili przechodzi w smak kawy z palonością i posmakiem czekolady. Na finiszu lekka i przyjemna goryczka. Niska treściwość. [4]
Wysycenie: niskie [4.5]
Opakowanie: pite w pubie. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.75]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarne. Nie przejrzyste nawet pod mocne światło. [5]
Piana: Drobna, niewysoka, koloru jasnego brązu. Szybko się redukuje. [3.5]
Zapach: Ciemne słody, delikatna kawa z mlekiem, szczypta czekolady i orzechów. Mało kwaskowaty od słodów palonych choć nieznaczenie jest. [4.5]
Smak: Wytrawne, choć z niewielką słodyczą. Delikatna kwaskowość od ciemnych słodów. Na pierwszym planie kawa zbożowa i słody palone, troszkę ziołowe, dalej gładkie ciut wodniste ale taki powinien być dry stout. Finisz czysty delikatnie palony wraz z chmielową zielenią. Piwo bardzo pijane. Goryczka jak na zadeklarowanym IBU niska. [4]
Wysycenie: Poprawne, niewysokie. [5]
Opakowanie: Jakoś tak do mnie trochę nie przemawia. Na kontrze stosowne informacje. [3.5]
Uwagi: Dobry stout, nie jest to może wybitny egzemplarz ale mierzy wysoko.
Moja ocena: [4.2]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarne. nieprzejrzyste [5]
Piana: niska, drobnoziarnista. żadnych śladów nie zostawiała. czyli płatki - przynajmniej u mnie - nie pomogły... [3.5]
Zapach: na pierwszym miejscu rzucił mi się do nosa prażony jęczmień, który kojarzy mi się jak w mordę strzelił jedynie z kawą zbożową. pięknie wypalone słody. czekolada i kawa [4]
Smak: porządny stoutowy smak - kwasek od palności, gorzka czekolada i kawa. Goryczkę oceniłbym jako średnią [4.5]
Wysycenie: niskie. i bardzo dobrze [5]
Opakowanie: bardzo uboga. z wąsem. ale w porządku. info pełne na kontrze [4]
Uwagi: bardzo solidny dry stout. do powtórzenia. ja również żadnego masła nie wyczułem
Moja ocena: [4.25]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czerń, ale pod światło można ją nieco zbrązowić. [4]
Piana: Beżowa, drobna, niewysoka. [3]
Zapach: Karmel z lekkim akcentem winnym, mleczna czekolada, w sumie - bardzo delikatny... [4]
Smak: Ściągająca kawowa goryczka, ślad owoców minimalny, dla mnie jednak trochę zbyt "draj"... [4]
Wysycenie: Niewysokie. [4]
Opakowanie: Elegancka i ironiczna prostota tej serii robi wrażenie, teraz dodatkowo kojarzy mi się ze szkockim referendum . [4]
Uwagi: Piwo niezłe, ale osobiście skłaniam się jednak do nieco mniej wytrawnych stoutów.
Moja ocena: [3.9]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [5]
Piana: Drobna, gęsta, jasnobrązowa, niemal betonowa. [5]
Zapach: Najsłabszy element tego piwa, gdyż dają tu o sobie znać wady: aromat mokrego słodu i sporo diacetylu. Obok nich - paloność, czekolada i kawa. [3]
Smak: Wytrawny i nieco oleisty. Brawa dla Marynki, która nadaje Seanowi miłą goryczkę. Oprócz niej, oczywiście, zasmakujemy w czekoladzie, zbożu i kawie z mlekiem. [4]
Wysycenie: Dość spore, ale przyjemne. [4]
Opakowanie: Trochę już mnie te brody nudzą - w Gościszewie robią to lepiej [3.5]
Uwagi: Po więcej wrażeń zapraszam tutaj -> http://bit.ly/1qQjRva
Moja ocena: [3.775]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Prawie idealnie czarny. [5]
Piana: Słaba! Wcale nie jest mocną stroną tego piwa, co sugeruje tekst na etykiecie. Średnio-niska, niezbyt trwała, chociaż ładnie osadza się na ściankach. [2.5]
Zapach: Niezbyt intensywny, ale przyjemny, palony, kawowy. [3.5]
Smak: Poprawny. Gorzka czekolada, kawa, nawet wyraźna goryczka, w ustach taka "gładkość". Lekki kwasek, paloność. Wytrawne. Gdzieś w tle majaczy posmak wiśniowego likieru. [4]
Wysycenie: Dosyć wysokie. [4.5]
Opakowanie: Podoba mi się, szerzej rozpisywałem się na ten temat w przypadku innego piwa z tego browaru. [4.5]
Uwagi: Poprawny stout do sesyjnego popijania.
Moja ocena: [3.775]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nieprzejrzyście czarne, z małym rubinowym refleksem u spodu kieliszka. [5]
Piana: No to nie jest to co zapewniano na etykiecie. Kiepska szybko się redukuje. [3]
Zapach: Mocno palone. Mocny zapach sugeruje, że piwo będzia aż kwaśne od paloności. Chmielu nie wyczuwam. Może lekki diacetyl. [3.5]
Smak: Jak w zapachu, wyraźnie palone. Trochę wodniste i brakuje pełni. Goryczka niska i raczej głównie pochodząca ze słodów palonych. Smak pochodzący z zasypu mi odpowiada. Nie zaszkodziłoby piwu wyższy ekstrakt i solidniejsza goryczka chmielowa. [3.5]
Wysycenie: Niskie, odpowiednie. [4.5]
Opakowanie: Krzywo nalepiona i powycierana etykieta. Pełen skład. [3]
Uwagi: Warka 16.06.2015
Moja ocena: [3.55]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nieprzejrzyście czarny. [4.5]
Piana: Beżowa, drobnopęcherzykowa i obfita. Utrzymuje się dość krótko ale za to ładnie oblepia ścianki szkła. [4]
Zapach: Ciemne słody, trochę paloności, kawa i delikatne masło. [3.5]
Smak: W smaku czekolada, kawa palona i palone słody. Goryczka średnie ale nieco cierpka. [4]
Wysycenie: Jakby było niższe nadałoby nieco treściwości temu piwo, co by pozytywnie wpłynęło na jego teksturę. [3.5]
Opakowanie: Jak cała reszta serii. Średnie. [3]
Uwagi:
Moja ocena: [3.775]Last edited by YouPeter; 2014-10-04, 00:02.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
Comment