Piwo gotowe do oceny
Zarzecze, [Birbant] Pale Ale Simcoe
Collapse
X
-
Zarzecze, [Birbant] Pale Ale Simcoe
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak -
Aromat bardzo słaby, przyjemny i charakterystyczny dla Simcoe. Goryczka kłująca, ale nie przesadzona, mogłaby być łagodniejsza, choć co do intensywności nie mam zastrzeżeń. Technicznie poprawne, ale jak dla mnie niedochmielone w zapachu. -
Dużo żywicy, troszkę mniej cytrusów, ale i tak jest dobrze.
Goryczka wysoka, intensywna, zalegająca.
Ok, ok, ale czekam na inne nowości niż IPY, AIPY, IIPY itp.Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBEComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny złoty. [5]
Piana: Biała o średniej gęstości. Nie utrzymuje się zbyt długo ale za to pozostawia obfite ślady na ściankach szkła. [4]
Zapach: Trochę za mało intensywny. Nie zaszkodziłoby dodanie znacznie większej ilości chmielu na aromat. Na pierwszym planie żywica i słodkie owoce tropikalne, jednak intensywnie to wszystko wyczuwalne jest tylko na początku, choć wraz ze wzrostem temperatury piwo coraz bardziej zyskuje na aromacie. [4]
Smak: W smaku jest zdecydowanie lepiej. Żywiczno-owocowe nuty chmielu idealnie współgrają ze słodową bazą, zaakcentowaną na koniec chlebowym posmakiem. Goryczka o średniej intensywności, zaokrąglona, nieściągające i nie zalegająca zbyt długo na języku. [4.5]
Wysycenie: Nagazowanie średnie. [4.5]
Opakowanie: Nowe etykiety o wiele bardzie podobają mi się od swych poprzedniczek. Są proste, przejrzyste, z kompletem informacji na kontrze. Niepokojącym jest fakt, że niewiele się od siebie różnią. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.3]Last edited by YouPeter; 2014-09-09, 20:53.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny złoto-bursztynowy. [5]
Piana: Początkowo bardzo ładna średnio pecherzykowa. Opada do niemalże zera, pozostawiając niezły lacing. [4]
Zapach: Po otwarciu butelki mocny, piękny zapach marakuji. W tle jakieś nuty żywiczne. [4.5]
Smak: Przyjemna, dość mocna goryczka, nie zbyt długo odczuwalna. Nieznaczna słodycz słodowa. Lekkie nuty karmelowe. [4]
Wysycenie: Średnie. [4.5]
Opakowanie: Etykieta Mosaica bardzo mi się podobała. Szkoda że w Simcoe zmienili tylko kolor i historyjkę. Po za tym wszystko co powinno być jest. [4]
Uwagi: Niezła Single Hop AIPA. Znacząco lepsza od Mosaica Birbanta. Bardzo pijalne piwo na letni wieczór.
Moja ocena: [4.25]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złocisty z bardzo delikatna opalizacją. [4.5]
Piana: Dość obfita, szybko opada ale utrzymuje się przyzwoita warstwa, delikatnie zdobi szkło. [4]
Zapach: Średnio intensywny, na pierwszym planie biszkopt, nuta owoców tropikalnych (średnio dojzałe mango). [4]
Smak: Podobnie jak w aromacie, dość pełne w smaku. Dość intensywna grejpruftowa goryczka wydaje się być znacznie większa niż 40 IBU, późno atakuje, delikatnie zalegająca. [4]
Wysycenie: Średnio wysokie, trochę zapycha, mogło by być niższe. [3.5]
Opakowanie: Witnickie opakowania Birbanta znaszanie lepsze. Zawiera komplet informacji. [4]
Uwagi: Warka z datą do 02.03.2015. Znacznie lepsza propozycja niż Mosaic, ale nadal brak efektu wow.
Moja ocena: [4]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złociste wpadające w jasny bursztyn, idealnie klarowne. [5]
Piana: Głównie drobnopęcherzykowa, dość obfita, średnio trwała, ale pozostawiająca bardzo ładny lacing i po opadnięciu pozostająca na piwie w postaci cienkiego zbitego kożuszka. [4]
Zapach: Głównie owoców tropikalnych z lekką nutą żywiczną w tle. Przyjemny, ale zbyt mało intensywny. [4]
Smak: W smaku owoce schodzą na dalszy plan i ustępują żywicy. Goryczka jest niska, ale przyjemna (choć wolałbym wyższą). Piwo jest raczej wytrawne, choć aromat słodkich owoców fajnie oszukuje zmysły i sprawia, że wydaje się słodsze. [4]
Wysycenie: Średnie do wysokiego. Trochę za wysokie. [3.5]
Opakowanie: Etykieta jest brzydka i nie kumam, o co w niej chodzi - laska z brodą, topory? W przypadku Lady Blanche AleBrowaru to przynajmniej miało jakiś sens (i rysunek był dużo lepszy). Plus za pełen skład. [3]
Uwagi: Przyzwoita APA, ale niczego nie urywa. Warka ważna do 02-03-2015.
Moja ocena: [3.975]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złocisty, przejrzysty, lekko opalizujący. [4]
Piana: Niska, ale długo się utrzymuje. [4]
Zapach: Ładny, owoce tropikalne i żywica. [4.5]
Smak: Kwaskowe, wytrawne, dominuje żywiczno-pestkowa goryczka, średnia/wysoka, zalegająca. Nuty owoców tropikalnych również wyczuwalne. [4]
Wysycenie: Średnie. [3.5]
Opakowanie: Estetyczne, wszystkie ważne informacje podane. [4]
Uwagi: Trochę zbyt jednowymiarowe, goryczka dość przytłaczająca. Pachnie lepiej niż smakuje, ale nie jest to złe piwo, tylko brak mu zbalansowania.
Moja ocena: [4.15]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny bursztyn [4.5]
Piana: Piana średnio obfita niespecjalnie trwała ale ładnie brudzi szkło [4]
Zapach: średnio intensywny żywiczny w tle lekka słodycz [4]
Smak: Lekko kwaskowate, solidna goryczka raczej żywiczna jest trochę grejpfruta. [4]
Wysycenie: Średnie w stronę wysokiego ciut za wysokie [4]
Opakowanie: Jest pełen skład i minimalistyczna grafika mi się podoba [4.5]
Uwagi: Przyzwoite piwo ale dość jednostajne w smaku
Moja ocena: [4.05]Comment
-
Taka ciekawostka. Zrobiłem degustację porównawczą: Mosaic 05.01 i Simcoe 02.03. W odniesieniu do Simcoe - aromat jest 100 razy bardziej intensywny niż w Mosaicu, nie wiem skąd uwagi o jego małej intensywności. Wręcz przeciwnie, jest pełnia aromatów charakteryzujących tą odmianę chmielu - cytrusy i żywica. Bardzo przyjemny i całkiem intensywny również w smaku, a przynajmniej w porównaniu do wersji z Mosaic, która była po prostu mdła.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemno złoty, klarowne [4]
Piana: Po przelaniu spora i gęsta, jednak szybko opada do średniej warstwy, która utrzymuje się do końca zdobiąc szkło. [4.5]
Zapach: Owoce tropikalne, żywica, lekko słodki, przyjemny chociaż średnio intensywny [4.5]
Smak: Średnia, nie zalegająca goryczka, fajnie współgra ze słodowością. W smaku głównie nuty cytrusowo żywiczne, chmielowe. [4]
Wysycenie: Pasuje. [4]
Opakowanie: Poprzednie etykiety bardziej do mnie przemawiały, te są jakieś niedorobione. [3.5]
Uwagi: Warka 02.03.2015. Degustowane równocześnie z Mosaic, chociaż goryczkę ma słabszą to w aromacie bije poprzednika na głowę, czysty przyjemny chmielowo owocowy profil.
Moja ocena: [4.2]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny bursztyn, lekko zmętnione. [4.5]
Piana: Raczej słabo się tworzy przy intensywnym nalewaniu. Pozostawia kożuch, który długo się utrzymuje. [3.5]
Zapach: Piękny aromat. Tropiki: mango, ananas, trochę winogrona. Trochę estrowe, mi kojarzą się Misie Haribo. Na mnie aromat robi ogromne wrażenie. Nie jest jakoś szczególnie intensywny, jedyna wada" [4.5]
Smak: Wytrawne. Na pierwszym planie nie tyle slodycz co lekka kwaśność, ustępuje całkiem konkretnej goryczce. Goryczka również zaskakująca bo nie o charakterze cytrusowym a bardziej żywicznym i trawiastym. [4]
Wysycenie: Średniowysokie. Ja bym trochę zmniejszył [4]
Opakowanie: W porządku, dla mnie ładniejsze niż klasyczne etykiety (citra, robust porter, brown ale). Pełne informacje. [4]
Uwagi: Warka 02.03.2015
Moja ocena: [4.15]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Herbaciany, klarowny [5]
Piana: gęsta, drobnoziarnista, trochę podziurawiona. Zredukowana do cm obwódki utrzymującej się do końca picia. Firany b.ładne [4.5]
Zapach: intensywny. już po otwarciu uwalnia się z butli żywica, a za nią wyskakują cytrusy. Po przelaniu czuć też mango i ananasa [5]
Smak: słodowo-grejpfrutowe o średniej goryczce, odrobine zalegającej. ale przyjemnej - niemęczącej [4]
Wysycenie: średnie. ok [4.5]
Opakowanie: wersje kolorowe są milsze dla oka. Ta b.prosta i trochę siermiężna. Info pełne [4]
Uwagi: bardzo solidna, aromatyczna i pijalna AIPA. W miarę ogrzewania coraz lepsza w smaku
Moja ocena: [4.475]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny złocisty i przejrzysty. Bez zarzutu. [5]
Piana: Obfita na początku z czasem nieco opadła. Ładnie oblepiła szkło. [4.5]
Zapach: Bardzo przyjemny owocowo - żywiczny. Umiarkowana intensywność . [4.5]
Smak: Najpierw krótka acz wyraźna słodycz, po chwili do głosu dochodzi doskonale zbalansowana goryczka. Dosyć pełne. [4.5]
Wysycenie: Troszkę za wysokie. [4]
Opakowanie: Ciekawy pomysł z brodaczem. Może się podobać, może nie - mi przypadła do gustu. Wszystkie informacje na etykiecie to się ceni. [5]
Uwagi: Warka - 2.03.2015 r. Bardzo przyjemne piwo, godne polecenia.
Moja ocena: [4.525]Comment
Comment