Piwo gotowe do oceny
Perła - Zwierzyniec, Rauchbier
Collapse
X
-
Perła - Zwierzyniec, Rauchbier
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Oficjalna nazwa tego piwa to Roztoczańskie Dymione. Dopiero dziś to ujawniono na etykiecie butelki, więc pretensji nie mam
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Kolor rubinowo-brązowy, ładny. Piana obfita i dość trwała. Ale w zapachu i smaku lekkie rozczarowanie. Wędzonka obecna, ale taka jakaś delikatna, słabiutka. Przeważa karmel. Do pintowych wędzonych daleka droga. Nawet do brackiego rauchbocka jeszcze ładny kawałek... Plus za odwagę, mam nadzieję, że w następnych warkach pójdą dalej w wędzone (dymione) klimaty.
Acha, brawa za cenę, 3,40 zł za butelkę 0,5 litra sprawi, że pomimo mankamentów będę po nie sięgał.BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Ja rozumiem, że nazwa jest dla czereśniaków ceniących sobie Szynkę z Komina, Twaróg Jak od Babci czy Oranżadę Gieesowską ale dlaczego mamy się wstydzić za browar i utrzymywać temat z błędną nazwą?
Jeśli rauchbier ma być w nazwie to tylko jako składowa potworka - Roztoczańskie Dymione Raucbier
W temacie piwa. Niezły ciemniaczek dla zwolenników wędzonek nielubiących wędzenia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziJa rozumiem, że nazwa jest dla czereśniaków ceniących sobie Szynkę z Komina, Twaróg Jak od Babci czy Oranżadę Gieesowską ale dlaczego mamy się wstydzić za browar i utrzymywać temat z błędną nazwą?
Jeśli rauchbier ma być w nazwie to tylko jako składowa potworka - Roztoczańskie Dymione Raucbier
W temacie piwa. Niezły ciemniaczek dla zwolenników wędzonek nielubiących wędzenia
Początkowo na Festiwalu smaku i w firmowej pijalni było sprzedawane jako Rauchbier, ale pewnie ktoś stwierdził, że z taką nazwą to się nie sprzeda.
A w temacie, to widzę po Twoim wpisie, że się to piwo nie poprawiło.
Comment
-
-
Nowego nie będzie, w żadnym wypadku.....Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Zmienić, nie kombinować. Oficjalna nazwa objawiła się wraz z wersją butelkową i tego się trzymać.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Aromat - wędzony lekki słód. Same tony wędzone są dość wyraźne.
Piana - dość wysoka, w miarę gęsta, jasnokremowa, średniotrwała, zostaje kożuszke
Barwa - ciemny brąz z rubinem
Wysycenie - dość wysokie
Smak - umiarkowana wędzoność, trochę się wzmaga wraz z piciem, bo nie jest specjalnie skontrowana słodową treścią. Czuć troszkę paloność i nieco fajnych ciemnych owoców, na finiszu trochę chmielowej goryczki
Treściwość - umiarkowana
Wędzenie jest dość wyraźne. Porównywanie każdej wędzonki do Schlenkerli nie ma sensu, bo klasyczne frankońskie wędzonki są pod tym względem podobne, a znam kilka przykładów, w których tony wędzone są na niższym poziomie. Natomiast samo piwo to taki dość lekki ciemniaczek. Ogólnie sympatyczne piwo w atrakcyjnej cenie.
ps.
nie wiem czemu nazwa jest zmieniona, potem będzie ciężko wyszukaćLast edited by darekd; 2014-11-21, 02:54.
Comment
-
-
mile zaskoczony jestem wypustem perły, wędzonka w smaku i zapachu jest, oprócz tego estrowe i karmelowe nuty w tle, trochę pustawe w smaku ale czego wymagać przy tym ekstrakcie i przy tej cenie, nie wiem jak perła może sobie pozwolić na taką cenę i jak na tym wychodzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oberzine Wyświetlenie odpowiedzimile zaskoczony jestem wypustem perły, wędzonka w smaku i zapachu jest, oprócz tego estrowe i karmelowe nuty w tle, trochę pustawe w smaku ale czego wymagać przy tym ekstrakcie i przy tej cenie, nie wiem jak perła może sobie pozwolić na taką cenę i jak na tym wychodzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar Wyświetlenie odpowiedziBo to jest normalna cena za takie piwo, przecież dodanie słodu wędzonego jakoś bardzo kosztów nie podnosi."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
Comment